"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 12. ledna 2018

C. D. Payne - Mládí v hajzlu 1 - 4

Čtyři knihy v jednom? Jakto? Protože jsem dlooouho váhala, zda o tom vůbec psát. Ale pak jsem si řekla, že se o to s vámi podělím. C.D. Payna mám moc ráda, moje oblíbené knihy jsou Dědictví aneb jak Helena ke štěstí přišla a Brenda Veliká, a tak jsem si pořídila hned čtyři díly této série, která má k dnešnímu dni již osm dílů. Upřímně říkám, že jsem knihy již odeslala zase někomu jinému, protože je nemám v plánu ve své knihovně mít, důvody posuďte sami.

Toto nebude klasická recenze, jako píšu, nebudu tu shrnovat děj jednotlivých knih, prostě popíšu, co se ve zkratce ve čtyřech knihách odehrálo a poté jen zhodnotím.
Jde tedy o díly:
Mladík v odboji
Mladík v okovech
Mladík v exilu
Mladík v chomoutku

Celý příběh začíná příhodami čtrnáctiletého puberťáka Nicka Twispa, který má složité dospívání už jen tím, že rodiče jsou rozvedení. Otec má novou mladou kost, matka se tahá s bůhvíjakýma existencema. Na krátké dovolené se seznámí s krásnou Sheeni a rozhodne se, že právě ona je tou pravou v jeho životě a tím začíná celý kolotoč, který stále směřuje k tomu, aby mohl být s ní. Shodou okolností, které by nikdo jiný nevymyslel, se postupně dostává do problémů, poté je nucen utéci, protože je mu v patách FBI, změní si identitu a v převleku za dívku se vrací. Po nějaké době se Sheeni přiznává, že ho poznala a začíná další jízda, která končí jeho dalším útěkem. Tam podstoupí plastickou operaci, aby nebyl k poznání a opět se shledává se Sheeni, která je v nesnázích a on je nablízku, aby jí pomohl, i když je opět stíhán.

Abych se přiznala, první díl jsem dočetla a myslela si, že to odložím a končím. Ale nesnáším nedočtené série, tak jsem vzala druhý díl, po jeho dočtení jsem hned sáhla po třetím a to samé i se čtvrtým. Konce knih byly vždy dobře vymyšlené, člověk chtěl vědět, jak to bude pokračovat. Aby byl napnutý, ale pak se příběh opět zastavil a musím říct, že hodně věcí se tam opakovalo neustále dokola. Nemluvě o místama až totální absurditě. Ano, C.D.Payne se v této oblasti opravdu vyžívá a navíc je to deník pubertálního a možná trochu předčasně dospělého kluka. I přesto jsem na to už buď moc stará a nebo jsem od toho čekala mnohem víc. To je také důvod, proč jsem dočetla jen čtyři díly (ty, co jsem si koupila) a další si nemám v plánu ani půjčovat a ani pořizovat :)

Anotaci ani úryvky uvádět nebudu, přeci jen ke čtyřem knihám, to by asi bylo hodně dlouhé, koho to zaujalo, ať si to zkusí přečíst sám, první kniha má 190 stran v paperbacku, to se dá zvládnout za odpoledne :)



Moje hodnocení: Pokud bych měla hodnotit tyto čtyři knihy jako celek (nedočtenou sérii), bylo by to na 3 hvězdičky. Pokud každou zvlášť, pak takto:
Mladík v odbojí - 3 hvězdičky
Mládík v okovech - 3 hvězdičky
Mladík v exilu - 3 hvězdičky
Mladík v chomoutku - 4 hvězdičky
Nevím, zda má cenu se rozepisovat detailněji o jednotlivých dílech, každopádně ten čtvrtý byl nejčtivější a bavil mě asi nejvíc. Občas jsem se i trochu zasmála, ale převážila ta moje část, kterou ty absurdity v knihách uvedené, nudily a nedopřály mi vychutnat si to naplno. Autor to tak určitě zamýšlel, ale jak jsem psala, asi jsem na to už prostě jen stará :)



Žádné komentáře:

Okomentovat