"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

úterý 20. března 2018

Vlastimil Vondruška - knihy mimo série

Dnes se chci věnovat knihám pana Vondrušky, které se neřadí do žádné ze sérií. Já mám sice nejraději série, ale přečetla jsem i některé knihy mimo ně a i tak se mi určitě líbily. Ráda bych tyto knihy rozškatulkovala do tří skupin. Historické romány a povídky, literatura faktu a knihy věnující se politice.
Ne vše, o čem tu budu psát, jsem četla a proto se vám budu snažit dát vždy dobrý obraz - nejčastěji v této oblasti čerpám z webových stránek www.vlastimilvondruska.cz.
Navíc jsem vám vždy k popisu přidala odkaz na Databázi knih, kde si můžete přečíst více, či se podívat, zda knihu někdo nenabízí v bazaru. Stačí jen kliknout na název.

Historické romány a povídky

Klášterní madrigal aneb historie jednoho panství - líný život na příhraničním panství, kde je ústředním místem klášter, naruší královská listina o povýšení jedné vesnice na město. Bohužel se však nemohou shodnout na tom, která by to měla být, avšak neperou se o toto privilegium, naopak se mu snaží vyhnout a hází to jeden na druhého, až musí zasáhnout královská kancelář.

Ještě, že nejsem kat - jedna z mých oblíbenějších. Kniha nás zavede do renesanční Prahy, kde se student teologi dostane do potíží a je nucen se uchýlit ke strýci - rychtáři, pro pomoc. Do všeho se nakonec zamíchá i místní katovka. Příběh je psaný nádherně, moc mě to bavilo a přečetla jsem to jedním dechem. Navíc ke knize je i CD s hudbou Petra Traxlera z divadelní hry Ještěže nejsem kat aneb Gaudeamus konšelé.

Mezi tiárou a orlicí - přiznám se, že tuto knihu jsem nečetla. Děj se odehrává za krále Vratislava a vypráví o jeho životě, o boji Přemyslovců jejich vlastním i proti církvi. U této knihy dle popisu si myslím, že se pohybuje na hranici mezi románem a literaturou faktu, ale řekla bych, že nejlepší bude zařazení - historický román s faktografickými základy.

Krev na lopuchu - povídková kniha obsahující dvacet detektivních příběhů, které se odehrávají v různých částech českých zemí. Časově jsou příběhy zařazené od středověku až do 18. století. Kniha patří k mým velmi oblíbeným, jsem schopná jí přečíst za den. Příběhy jsou velmi rozličné, nápadité a velmi čtivé, takže rozhodně doporučuji jako oddychovou literaturu.

Krev na kapradí - druhá povídková kniha, tato má však dvě velmi rozdílné části. V první najdete osm detektivních příběhů, kde je hlavním hrdinou Oldřich z Chlumu - známý ze série Hříšní lidé království českého a jeho blízcí - panoš Ota, velitel Diviš, jeho žena Ludmila z Vartemberka a další. Druhá část je stejná jako v knize Krev na lopuchu a je v ní deset příběhů ze středověkých soudniček. A je stejně předchozí kniha úžasně čtivá a je to spíš také oddechové čtení.


Literatura faktu

České sklo - jelikož je pan Vondruška znalec českého skla a tuším, že se i zabýval jeho výrobou, vydal publikaci pojednávající jen o českém skle, jeho vývoji a zpracování, je doplněna bohatou obrazovou přílohou.

Církevní rok a lidové obyčeje - tato kniha nás zavede do toho, jak lidé vnímali liturgický rok. Součástí je kalendárium světců, receptář, slovníček pojmů a popis toho, co se v které části roku odehrávalo, jak lidé slavili svátky, co to pro ně znamenalo a jak jim vlastně rok ubíhal. Knihu jsem četla, ale nedoporučuji na klasické čtení, spíš průběžné prohlížení a třeba i porovnávání, protože je neskutečně plná informací a člověk, co do toho nemá hlubší vhled či již nějaké počáteční znalosti, by mohl být brzy přehlcen. Přesto knihu určitě doporučuji, protože jsou v ní věci, které by měl každý znát.

Etnografický slovník I. - zde pan Vondruška spolupracoval i s jinými autory, se kterými se snažil systemizovat názvosloví jedné z oblastí tradiční lidové hmotné kultury.

Intimní historie od antiky po baroko - jedna z velmi povedených knih, ve které se dozvíme, jak to lidé v celé historii měli s holením, česáním, čištěním zubů a podobnými intimními problematikami. Je to vše skvěle rozděleno, popsáno a navíc je čtenář zábavnou formou poučen o tom, co je pravda a co mýtus. Tento autorův počin se mi moc líbil a určitě mě pobavil, navíc to není nijak obsáhlá kniha, ale je v ní vše, co by nás ohledně této problematiky mohlo zajímat. Rozhodně stojí za přečtení, je velmi čtivá.

Katovny a mučírny - je publikace úzce související s detektivkami, které pan Vondruška píše nejvíce a to s vězněním, vyslýcháním, mučením a trestem smrti. Stejně tak s tím souvisí i problematika katů, jako nezbytného povolání ve městě.

Památky národní minulosti - publikace, která má sloužit jako průvodce expozicí Národního muzea - Histori českého státu a národa do roku 1948, která bylo možné navštívit v Lobkovickém paláci. Stejně tak jako publikace Průvodce historickou expozicí Národního muzea.

Sklářství - první česká kniha věnující se tomuto tématu a spojující popis výroby, technologie a zdobení s historickým vývojem sklářství v českých zemích. Stejně tak v něm můžeme najít jmenný seznam osobností, přehled skláren či třeba tabulku tvarů skla.

Slavné bitvy českých panovníků - děvět do podorobna popsaných bitev ze středověku či novověku, které sehrály nějakou roli v našich dějinách. Zajímavou formou je čtenář vtažen doprostřed bitevní vřavy, protože každá bitva je doplněna příběhem, který se k bitvě vztahuje, poté jsou doplněna historická fakta, je rozebrána příčina a důsledek, historické souvislosti a prostě vše, co si člověk přeje vědět. Primárně je to určeno pro mladší čtenáře, ale i dospělý člověk si tímto příjemným způsobem může doplnit znalosti, či si je jen oprášit.

Slovník starého zemědělského nářadí, nástrojů a strojů (1750-1914) - příručka pro odborné pracovní
ky v zemědělské oblasti a doplněná mnoha kresbami, popisem a terminologií.

Tradice lidové tvorby - publikace o hmotné kultuře v Čechách a na Moravě, je doplněna bohatými obrazovými přehledy.

Významná sídla české šlechty - je kniha, která se věnuje některým hradům a zámkům u nás a musím říci, že je to jedna z mých TOP knih od tohoto autora. Kromě toho, že jsem většinu těchto staveb sama osobně navštívila, se mi líbí i koncept a zpracování knihy, které je velmi podobné knize Slavné bitvy českých panovníků. Vždy je jako první beletristická povídka, která nás vtáhne nejen do dané doby, ale i do života na daném hradě či zámku. Poté si můžeme přečíst informace o založení, kdo tam sídlil, jak se sídlo vyvíjelo a podobně. Je to všechno hrozně krásně propojené, příjemné ke čtení a přitom se dozvíte spoustu nových věcí. Určitě doporučuji.

Zemědělské nářadí - další kniha věnující se zemědělskému nářadí. Tentokrát jde o průvodce sbírkovým fondem Muzea Šumavy.

Život staré Šumavy - kniha zaměřující se na život a jeho proměny na Šumavě a to od pravěku do prakticky 20. století, navíc je doplněna velkým množstvým fotografií (mezi jinými i dobovými)

Život ve středověku (edice OKO) - snad každý v mém věku a starší zná edici OKO. Jedná se o malé encyklopedie (možná i do kapsy), které se věnují nějakému tématu. Tuto sestavil pan Vondruška a snaží se v ní co nejlépe přiblížit život ve středověk se všemi jeho aspekty, a to velkmi čtivou a zábavnou formou.

Život ve středověku - Průvodce základními pojmy - je publikace, která je zpracována spíš jako slovník, kde jsou srozumitelně a jasně vysvětlené snad všechny pojmy jakkoliv související se středověkem - ať už ze života běžným lidí, liturgického roku, či církevního prostředí. Navícje vše doplněno názornými kresbami, což je úplně úžasné, sice to není publikace, kterou by si člověk přečetl jako jiné knihy, ale já si v ní listovala, zjistila jsem, co vše už vím a znám a co je pro mě nové. Pro lidi, co mají středověk rádi jako já, je to možná až nezbytnost Usmívající se

Politika

Osudy agrárního hnutí - vás seznámí s agrárním hnutím - co to je, jak se vyvíjelo prakticky od 2. světové války a hlavně s důležitými postavami hnutí.

Strana štěstí aneb první parlamentní defenestrace - je satirický román, který si vzal na paškál politické prostředí. Je napsán s nadsázkou a ironií, kdy se nelze nesmát, místy je vše vyhroceno až k absurditě. Zároveň ale pokládá důležité politické otázky, například "Kde má hranice demokracie?" a věnuje se tématům jako je Evropská Unie, zákony či sestavování vlády. Kniha je opravdu vtipná a pobaví, ačkoliv pokud se nad ní člověk opravdu zamyslí, může mu to dát i něco navíc.

Breviář pozitivní anarchie - kniha, která řeší aktuální problémy dnešní doby, předkládá fakta a objektivně se k nim vyjadřuje, analyzuje historický vývoj a kam naše společnost směřuje. Místy se mi zdá, že autor malinko sklouzl k subjektivitě, ale rozhodně je to jedno z nejlepších politických počinů poslední doby a s jeho názory ve větší míře souhlasím.

To by bylo vše ke knihám, které doposud vyšly z pera pana Vondrušky, pokud by vyšla další mimosériovka, budu se snažit jí co nejdříve doplnit. Každopádně si myslím, že spousta z těchto knih určitě stojí za přečtení Usmívající se

Četli jste některou ze zmíněných knih? Líbila se vám? Určitě mi napište buď do komentářů, nebo do zprávy pro autora vpravo v Menu Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat