"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 19. března 2018

Mafie matek - Kerstin Gier

Nedávno jsem dočetla První stříbrnou knihu snů a bohužel další díly momentálně v knihovně u nás nemají k zapůjčení, rozhodla jsem se tedy dát šanci dalším knihám od stejné autorky. A rozhodně to nebyla chyba. Vybrala jsem si jako první román s názvem Mafie matek a už anotace mě zaujala. Přečtenou jsem jí měla za tři dny, což je pro mě fakt blesková doba, takže jdeme na to.

Název: Mafie matek
Název v originále: Mütter-Mafia
Autor: Kerstin Gier
Překlad: Pavla Lutovská
Rok vydání: 2010
Počet stran: 254
Nakladatelství: Ikar
ISBN: 978-80-249-1383-4

Příběh vypráví o Konny neboli Konstance a jejím manželu Lorencovi. Spolu mají dvě děti - čtnáctiletou Nelu a malého Julia. Konny je velice nepraktická žena, která má silné sklony k panice, zmatkování a převracení všeho naruby. Ale myslí si, že její život je jinak naprosto v pořádku, má spokojenou rodinu a skvělého manžela. To se ale mění ve chvíli, kdy jí Lorenc jen tak mezi řečí u stolu oznámí, že požádal o rozvod. Žena, která se o sebe nikdy v životě nestarala (během školy otěhotněla a byla pořád jen v domácnosti) je najednou odsunuta do domu po zemřelé tchýni a je nucená se naučit starat nejen o sebe, ale i sama o obě své děti, které Lorenc vyšoupl s ní.

Zezačátku v tom ohyzdném domě nechce vůbec ani bydlet, ale nemá kam jinam jít. Vše jí znepříjemňují lidé, se kterými se setkává v okolí a úplně nejvíc sousedé manželé Hempelovi, kteří mají problém vždy a se vším. Postupně Konny začíná do všeho toho zapadat, postupně se učí všemu, co starost o dvě děti obnáší a když se jí navíc objeví ve dveřích Mimi, sousedka, která nemá co na práci a není jí zatěžko s čímkoliv pomoct, najednou jde všechno snáz.

I děti se začínají aklimatizovat, když je Konny konfrontovaná se společenstvím, které si říká Společenství matek v Hmyzím městě. V něm si matky předávají rady, kontakty a organizují vyžití pro své ratolesti. To že jsou to povrchní potvory se ukáže záhy a proto Konny s kamarádkami zakládají spolek Mafie matek, což je přesný opak Společenství. A kdo ví, třeba se na obzoru objeví i nový partner.


Kniha se mi od začátku četla celkem dobře, začtení mi sice chvíli trvalo, ale pak se příběh rozjel a já se nemohla odtrhnout. Vše je doplněno vtípky, celá kniha je napsaná s nadsázkou, která je mi velmi blízká. Navíc se v ní vyskytuje i mnoho opravdu vtipných situací, kdy se člověk směje téměř nahlas. Příběh má spád, rozhodně čtenáře nenudí a vše je navíc doplněno úžasnými jmény dětí - Flavie, Marlon, Frauke, Karsta, Wibeka, Laura-Kristýna či Marie Antoineta. Nejlepší je, že děj skutečně graduje, život Konny se vyvíjí všemi směry a je krásně vidět, že žena, která před nějakou dobou nevěděla, co se sebou, se sebere a dokáže prakticky všechno, co chce. Kniha pro mě byla nejen pobavením, ale i lehkým zamyšlením.

Navíc jsem si dokázala přesně představit, že přesně takové ženy opravdu mezi námi existují - myslí si o sobě, že jsou supermatky a to nejlepší na světě a přitom jsou trapné a mnohdy jim záleží více na tom, co si o nich lidi myslí, než na tom, co trápí jejich vlastní děti.

Autorku jsem si oblíbila a již teď se dívám po dalších jejích počinech, protože mě její styl psaní neskutečně baví.


Anotace

Hledá se Supermatka!
Ano, existují perfektní mamky a vzorné matky, které si s ostatními ženami vyměňují pouze kuchařské recepty, tipy na kroužky a výchovná doporučení. Možná jsou ale pouze děsivým přízrakem, sužujícím předměstí.
Proti nim pomůže jediné: semknout se a založit kreativní antihnutí: Mafii matek! Ode dneška se musí všechny hodné maminky cítit jako v pelíšku..

Mafie matek

Moje hodnocení: Moc se mi líbil příběh Konny i jejích dětí, byl čtivý, příjemný, spíš lehčí a pohodové čtení. Autorku jsem si moc oblíbila. Nebylo to úplně tak, že bych z knihy jásala radostí a vykřikovala sláva, proto dávám 4 hvězdičky - na 5 by to muselo mít ještě něco navíc. Ale určitě doporučuji, zasmála jsem se, zamyslela se i si u knihy odpočinula :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat