"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 30. března 2018

Důvěrnosti pod plachtami - Kerstin Gier

Po tom, co jsem přečetla od Kertin Gier První stříbrnou knihu snů a Mafii matek, hledala jsem další knihy této autorky v knihovně. Bohužel je momentálně vše rozpůjčované, jediná kniha, kterou sjem tam našla byly Důvěrnosti pod plachtami a tak jsem si řekla, proč ne?
Je to jedna z těch starších knih a už po přečtení anotace jsem si nebyla jistá, zda mě kniha vůbec nadchne, ale pustila jsem se do ní a za 2 dny bylo dočteno, takže je to spíš taková jednohubka, na jedno odpoledne a kousek k tomu.

Název: Důvěrnosti pod plachtami
Název v originále: Fisherman's Friend in meiner Koje
Autor: Kerstin Gier
Překlad: Jana Novotná
Rok vydání: 2008
Počet stran: 222
Nakladatelství: MOBA
ISBN: 978-80-243-3066-2

Příběh vypráví žena Judita, která se se svou sestrou Rebekou a kamarádkou Milou začíná účastnit plachetnických kurzů. Hned zezačátku začíná polemika nad tím, z jakého důvody ženy kurz budou navštěvovat a vítězí nejspíš seznámení s mužem. I přesto, že Rebeka je šťastně vdaná a má dítě, Mila má sebevědomého Burgharta, co se k ní chová opravdu odporně, akorát Judita je sama a chce se za každou cenu s někým seznámit. Samozřejmě se toho dozvíme i spoustu o jejich životě, ale zabředáváme silně i do života ostatních členů kurzu. Nejvíce ženy zaujme vedoucí kurzu Stefan, kterého ale Judita prakticky zezačátku odhalí jako dealera drog. Životy jednotlivých členů plynou svým vlastním životem, jen někteří se druží více mezi sebou.
Když nadejde čas odjezdu na závěrečné zkoušky, kde mají členové strávit 14 dnů na moři na dvou plachetnicích, pak nahlédnou i do soukromého života ostatních a je co porovnávat. Nejvíce vtipných a trapných situací se odehraje právě během těchto dou týdnů a nakonec se přeci jen někomu podaří splnit si tajný sen.


Zezačátku mě kniha moc nebavila, docela mě zklamala, ale i tak se tam objevilo několik situací, kdy se člověk srdečně zasmál. Nejvíce mě iritovala postava Burgharta spolu s Milou, kdy mě štvalo, jak on se k ní chová a že ona si to nechává líbit. Když však nastal zlom a Mila pochopila, že takhle to dál nejde a začala to řešit, nebyla nouze o srandu.

Asi v polovině se to zlomilo a já příběh dočetla na jeden zátah, protože jsem pořád chtěla vědět, jak to nakonec dopadne. I tak mě ale autorka docela zklamala, očekávala jsem opravdu něco jiného a navíc mi přišlo, že příběh je lehce vynucený. Často jsem si v průběhu čtení říkala, že už dvacet stran dopředu jsem tušila, jak se to vyvine. Chápu, že 200 stran nedává možnost příběh nijak extra rozvádět a občas mi přišlo, jakoby byly určité pasáže prostě vyškrtnuté a mě tam teď chybí.

Další věc, která mi vadila, byly pravopisné chyby, které jsem tam našla. I když jsem si už zvykla, že i během čtení prostě sem tam knihu odhalím, zde mi to vadilo dost. O to víc, že kniha byla vydána v mém oblíbeném nakladatelství Moba, která v dnešní době vydává knihy prakticky bez chyb.

Závěr knihy byl předvídatelný, ale i tak jsem byla ráda, že to tak skončilo. A také se mi poslední část knihy líbila nejvíce, měla spád, nenudila mě, byla opravdu plná zábavných i trapných situací, při kterých se člověk opravdu nasmál. Líbila se mi rozmanitost charakterů, které autorka dokázala dobře popsat a které se právě v závěru knihy projevily naplno. Kdyby taková byla celá kniha, určitě bych z ní byla nadšená. Takto mě ale bohužel opravdu dost zklamala a budu dále už váhat, kterou knihu od autorky si přečtu. Bohužel je mi to moc líto, ale věřím, že další knihy od Kerstin Gier mi vrátí chuť do její tvorby. Určitě ale budu vybírat z těch novějších.

Anotace

Judita, Rebeka a Mila jsou zralé na dobrodružství. Rebeka touží po vybočení z manželského stereotypu, Judita se bezhlavě zamiluje do instruktora plachtění a považuje ho za novodobého piráta a dobrodruha devadesátých let a Mila - ta se chce zkrátka naučit plachtit. A tak všechny tři vyrážejí s ostatními účastníky kurzu na rozbouřené moře. Nechybí zde manželské páry se svými nesnesitelnými vrtochy ani pořádně tvrdí mořští vlci. Spletitý a vtipný milostný trojpříběh budete číst od začátku do konce se zatajeným dechem.

Výsledek obrázku pro důvěrnosti pod plachtami

Moje hodnocení: Bohužel mě kniha opravdu zklamala, i když konec to trochu vylepšil. Knihu bych zařadila do červené knihovny, kdy jde opravdu pouze o to, ulovit muže. Prakticky od začátku a vše dopadne romanticky a krásně na plachetnici, i když vlastně jak pro koho. Jsou tam sice krásně popsané charaktery a životy lidí z naprosto rozdílného spektra, vše se odehrává v Německu a také určité části jsou tomu věnované (například debata o změně v německém pravopisu). Na autorku jsem rozhodně nezanevřela, jen si příště dám více pozor na výběr jejích knih. Bohužel ale knize vzhledem k těm ostatním nemohu dát více, než 3 hvězdičky.

4 komentáře:

  1. [1]: Já si autorku oblíbila i její starší knihy, ale u téhle jsem se zklamala, škoda. Ale těším se na její sérii Drahokamy a také na Druhou a Třetí knihu snů, První se mi moc líbila, doporučuji

    OdpovědětVymazat
  2. Kerstin Gier mám ráda, ale tahle kniha mě nezaujala

    OdpovědětVymazat
  3. [3]: Tak to máme stejný názor. Bohužel od ní momentálně v knihovně nic jiného k zapůjčení nebylo (vše rozpůjčované), tak jsem to zkusila. Našla jsem ještě další její starší knihy a uvidíme, Mafie matek je třeba jedna z nich a ta se mi líbila, recenze je také tady u mě na blogu

    OdpovědětVymazat