"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 28. února 2018

Zahrada kouzel - Sarah Addison Allen

I přes nemoc jsem včera dočetla knihu Zahrada kouzel od autorky Sarah Addison Allen a musím říct, že přečtení rozhodně nelituju.

Název: Zahrada kouzel
Název v originále: Garden Spells
Autor: Sarah Addison Allen
Překlad:
Rok vydání: 2010
Počet stran: 248
Nakladatelství: Ikar
ISBN: 978-80-249-1471-8

Příběh dvou sester se odehrává v Bascomu, malém městě, kde si lidé prakticky vidí do talířů a každý starobylejší rod má své tajemství. Claire i Sydney jedno takové tajemství zdědily a zatímco Claire ho přijala a je na něj pyšná, Sydney od něj raději utekla po vzoru své matky. Claire se stará s láskou a péčí o zahradu, kde pěstuje bylinky a jedlé rostliny, které poté servíruje svým zákazníkům ve vlastní cateringové firmě. Když se její sestra Sydney po deseti letech najednou z nenadání objeví před domem i se svou dcerou Bay, po tom, co byla donucená utéct od přítele, který ji i dceru týral.

Sestry k sobě pomalu hledají cestu a začínají se sžívat. Jejich soused Tyler zatím pokukuje po Claire, která si ale nikoho k tělu pouštět nechce. Sydney je vystavená své minulosti a musí se potýkat se spoustou koslivců, nejen z minulosti, jen Bay se se vším vyrovnává po svém a je spokojená tam, kde je. Když se Sydney znovu setká se svým dávným kamarádem Henrym, vše začíná nabírat jiný směr. Najde bývalý přítel Sydney? Budou spokojeni všichni? Pomůže jim zahrada a jejich kouzelná jabloň se vztahy i bezpečím?

U této knihy bylo velmi těžké popsat děj knihy, aniž bych nevyzradila něco ze zápletky a připravila vás o překvapení. Snad se mi to podařilo srozumitelně.

Anotace
Romantický příběh dvou sester z malého městečka v Jižní Karolíně, které mají magické nadání a trable s láskou. Claire pěstuje na zahradě jedlé květiny, z kterých vaří kouzelné delikatesy a mění jimi životy lidí, Sydney dokáže česat a líčit tak, že vyzdvihne to, co je na každém nejkrásnější. Přesto se Claire bojí lásky a Sydney utíká od násilnického manžela. Pomůže jim kouzelné muškátové víno, které k vám přiláká toho, koho nejvíc potřebujete?

Tato kniha mě do děje vtáhla velmi rychle. Nebyl tam přehršel postav ani popisů, děj dostal rychlý spád a tak jsem se do knihy začetla opravdu bleskově. Styl je jednoduchý, čtivý, přehledný a i grafické zpracování mě moc potěšilo. Text má celkem velké odsazení, každá kapitola má krásně zpracovaný začátek a i proto se mi kniha četla rychle. Stylisticky je napsána velmi příjemně a hodně čtivě, žádné kostrbaté nebo složité a nepřehledné věty, žádné složité obraty ani chaotické popisy. I to je důvod, proč jsem knihu přečetla za takovou chvilku.

Navíc kniha krásně popisuje životy lidí, kteří jsou ovlivnění nejen minulosti, ale i budoucností. To, jak se chovají vzájemně k sobě a co je nutí k tomu se tak chovat. Dle názvu by si spousta lidí mohla myslet, že se jedná o fantasy, nebo o červenou kroniku, ale neřekla bych, že by spadala do jedné z těchto kategorií. Je to krásný popisný román, kde jsou dodetailu popsané nejen postavy a charaktery, ale i prostředí a city. A to hodně oceňuji.


Výsledek obrázku pro zahrada kouzel sarah allen

Moje hodnocení: Kniha určitě stojí za přečtení, rozhodně nelituji toho, že jsem po knize sáhla. Jak jsem již shrnovala, kniha je čtivá, zajímavá a krásně napsaná. nicméně rozhodně nemám v plánu se k ní někdy vracet. Proto dávám 4 hvězdičky.

Žádné komentáře:

Okomentovat