"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

sobota 17. února 2018

Sámo - velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara - Josef Bernard Prokop

Knihu, o které vám tu chci dnes povídat, mi doporučila moje paní ředitelka, se kterou se dost často o knihách bavíme. Z jejího vyprávění, kde hýřila superlativy, jsem si již udělala nějaký předčasný obraz a trochu jsem se bála, že mě to díky tomu zklame, ale nestalo se.
Budu vám tu dnes sdělovat své pocity z knihy o Sámovi od českého autora Josefa Bernarda Prokopa. Kniha je relativně nová - je z roku 2017 a je to již několikátý autorův počin, týkající se nějaké části naší historie.

Název: Sámo - velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara
Autor: Josef Bernard Prokop
Rok vydání: 2017
Počet stran: 352
Nakladatelství: Fortuna Libri
ISBN: 978-80-7546-101-8

Kniha počíná vyprávění o cestách franckého kupca Oliviera a jeho přítele Fulberta. V zemích Vendů / Bohemanů / Čechů však Oliviera zvou Sámo. Snaží se pomoci těmto lidem proti Avarům tím, že jim vozí zbraně a jiné věci, které jim pomohou v bojích proti avarským nájezdům. Většinu času tráví na kluči, kde je gospodem Božej, starší moudrý muž, jehož nejstarší dcera je kněžkou bohů, mladší Lada se však Sámovi zalíbí natolik, že se do ní zamiluje. Po návratu zpět do Paříže je Olivier povolán králem Chlotharem, s nímž je příbuzensky spjatý. Když sežene dostatek zbraní, zbroje a dalších nezbytných věcí, vydá se zpět na Kluč, po cestě jsou přepadeni a obráni o měchy (ve kterých jsou zbraně schovány), lstí je dostanou zpět a po příjezdu na Kluč jsou zapojeni do bojů proti Avarům. Díky Sámovi se jim podaří vyhrát a představitelé silných rodů si vyvolí Sáma za svého krále. Ten se stává čím dál více Čechem, než franským kupcem, přijímá jejich zvyky, toleruje jejich víru a obdivuje jejich povahu.

Tím ale teprve vše začíná. Sámo má před sebou velký úkol - sjednotit rozkmotřené rody napříč celou zemí, několikrát ho to stojí málem život. Je nucen se rozhodovat mezi tím, na co je zvyklý, zvyky Čechů a také tím, prokázat milosrdenství. S Ladou se vezmou, jsou zamilovaní a šťastní, avšak je nucen jí neustále trápit tím, že musí přijímat za ženy další dcery vladyků a knížat, aby upevnil své postavení. Po smrti krále Chlothara nastupuje na francký trůn jeho syn Dagobert, který pod záminkou napadne české země a Sámo je musí bránit a prokázat, že si český trůn zaslouží.

Kniha byla téměř od začátku celkem čtivá, vtáhla mě do děje a moc se mi líbil styl, jakým byla kniha napsána. Díky ní se můžete čtivou formou dozvědět, jak to tu asi bylo, když Čechy neměly žádného jednotného vládce, bojoval každý s každým a snažili se zabránit vpádu Avarů, jejich loupení a drancování. Navíc tam jsou zapojeny i okamžiky, které připomínají spíš román - láska, přátelství a věrnost. Proto se mi toto spojení v knize moc líbilo a určitě to dodalo příběhu na atraktivitě.

Úryvek
Životní pouť franckého kupce a prvního českého krále. Sámo! Francký kupec a později první známý český král! Většina z nás zná jen jeho jméno, pouhé jméno kdesi z úsvitu českých dějin. Sámova říše. Nebýt nedlouhé zmínky v prastaré kronice tak řečeného Fredegara, ani bychom nevěděli, že existoval. Mohli bychom použít tituly, přiřčené historií některým jiným státníkům - Sámo Veliký, Sámo - osvoboditel, budovatel, sjednotitel a také vždy rozmnožitel. Ovšem Sámo na něco podobného do dnešních dnů marně čeká. A přece měl zásadní význam pro naši zemi i pro země okolní. Dokázal, co nikdo před ním a málokdo po něm - sjednotit naše předky, dát zemi pevné postavení mezi evropskými královstvími a získat jí respekt. Celých třiatřicet let stál v jejím čele a moudře vládl. Ptejme se znovu: Kdo o něm dnes vůbec ví? Proto vznikla tato kniha. Připomíná Sámovu životní pouť, chce přiblížit prostředí, které zde nalezl, snaží se rekonstruovat jeho myšlenky a smělé plány, chce ho přiblížit jako skutečného člověka, ne jako pouhé jméno, stroze zapsané v učebnici dějepisu v soupisu českých vládců. Kniha vám přiblíží i onu pro nás tak vzdálenou dobu, čas před čtrnácti stoletími, dobu, v níž žil a uskutečňoval své smělé záměry. Dobu, kdy obyvatelé dnešních Čech, Moravy a části Rakouska byli ohrožováni Avary, než se pod Sámovým vedením spojili a stali se svobodnými a posléze i svornými. V této historii, i mnohých dějích, osudech a skutečnostech, obsažených v této knize, může pozorný čtenář najít styčné body se současností, paralely, a najít příklady i dnes hodné následování. Protože přísloví, platná tehdy, jsou platná i dnes, řekněme se starými Římany: Verba movent, exempla trahunt.

Sámo - Velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara

Moje hodnocení: Kniha rozhodně nezklamala mé očekávání, moc se mi líbila, přelouskala jsem jí za necelé 4 dny. Byla čtivá, s pěkným grafickým zpracováním, takže byla přehledná, krásně se v ní orientovalo. Dobře upravené a přehledné dialogy, rozdělení na kapitoly s označením roku a ročního období mi pomáhaly se orientovat v časovém období, kdy se příběh odehrává. Začínám se opět vracet k českým autorům a toto rozhodně není poslední kniha od Josefa Prokopa Bernarda. Umí vtáhnout do děje a čtenáře nepustit. S radostí doporučuji a dávám 4 hvězdičky. Na 5 to není, úplně jsem si z toho na zadek nesedla, ale rozhodně nelituji přečtení.


Četli jste také tuto knihu? Líbila se vám? Nebo mi doporučíte další knihu od tohoto autora? Určitě pište do komentářů nebo do zprávy pro autora blogu Usmívající se Budu moc ráda.

Žádné komentáře:

Okomentovat