"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 21. února 2018

Jeho Veličenstvo doktor aneb Chůvou v Americe - Lenka Večeřová

Jak jsem již avizovala na Instagramu včera večer, dočítala jsem knihu s velmi dlouhým názvem, který nás už lehce uvedl do děje. Autorčin román je opravdu skvělý na odreagování a odpočinek. Více už v recenzi Usmívající se

Název: Jeho Veličenstvo doktor aneb Chůvou v Americe
Název v originále:
Autor: Lenka Večeřová
Překlad:
Rok vydání: 2013
Počet stran: 168
Nakladatelství: Lika klub
ISBN: 978-80-860-6980-7

Vyprávění nás zavede do života mladé dívky, která se rozhodla emigrovat do USA a pracuje v Sears v oddělení prodeje spodního prádla. Bohužel pro ní práce není příliš vhodná vzhledem k jejím cílům a tak jí její český kamarád dohodí práci chůvy u lékaře, u kterého sám také pracuje. Tvrdí jí, že je to práce pohodová a že bude mít spoustu času na studium a odpočinek. Jakmile však nastoupí - opak je pravdou. Děti nejsou tím největším problémem, horší je to s dospělými. Doktor se soudí se svou bývalou ženou o děti, poté se do příběhu dostává další postava v roli přítelkyně, následně nastávající ženy. Každodenní popis událostí přináší spoustu obvyklých i neobvyklých situací, které účastníky dostávají do komických situací. Ona však zachovává svůj klid a vše řeší s ironií a vtipem jí vlastním.


Anotace
Že nemusí být vždycky legrace starat se o cizí děti napadne každého, kdo něco ví o českých au-pair působících v cizině.
Tato humoristická kniha vás možná přesvědčí o opaku. Neskutečně zábavný román o příhodách české emigrantky, která se shodou okolností stane chůvou v rodině bohatého výstředního lékaře, přináší řadu komických až absurdních situací, zachycujících prapodivné zvyky a nečekané chování členů jedné netypické rodiny.

Veškeré vzdělání, osobní zkušenosti nejsou naší hrdince k ničemu. Zůstává jí pouze vtip, ironie a nekonvenční smysl pro humor, které jí pomáhají vyrovnat se s něčím, na co ji život nepřipravil - a ani dost dobře nemohl.

Jeho Veličenstvo doktor aneb Chůvou v Americe

Ke knize jsem přišla náhodou, kdy mi jí půjčila kolegyně v práci a rozhodně doporučovala k pobavení. Bohužel jsem měla napůjčováno mnoho knih z knihovny, tak jsem upřednostňovala ty, dostala jsem se k ní až teď. A nelitovala jsem. Potřebovala jsem něco lehčího, odpočinkového a k pobavení. Musím říci, že to splnilo mé očekávání. Kniha mě pobavila, místy více, místy méně a místy jsem si až říkala, že je toho moc najednou. Jakoby se autorka snažila být vtipná za každou cenu, ale nebylo to až tak hrozné. Nevím, do jaké míry je to, co je tam popsáno možné, přeci jen o kultuře a myšlení Američanů nevím níc, proto nechci úplně soudit, ale vtipné to bylo, to je pravda.

Kniha je napsaná klasicky vyprávěním v ich-formě, rozdělená do kapitol, které ale nenesou nijaké zvláštní oddělení, takže mi přijdou zbytečné. Největší zajímavostí je, že nejsou ani očíslované, ani nenesou své vlastní názvy, ale všechny nesou stejný "Další kapitola".

Moje hodnocení: Kniha mě pobavila, rozesmála, nezklamala, ale na druhou stranu si myslím, že takovýchto děl najdeme nespočet. Nebylo to ani dílo nijak obsáhlé, takže se člověk nestačí ani pořádně začíst a je konec, naproti tomu je super, že je kniha napsaná opravdu jednoduše a přehledně. Celkově knihu hodnotím spíše kladně, ale rozhodně nemám v plánu číst znovu, proto nemohu dát více jak 3 hvězdičky.

Žádné komentáře:

Okomentovat