"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

úterý 27. února 2018

Vlastimil Vondruška - série knih

Dnes jsem se rozhodla vás seznámit s mým nejoblíbenějším spisovatelem a autorem historických knih - Vlastimilem Vondruškou. Mám jeho knihy ráda již od puberty a nesmírně ho obdivuji, že dokáže psát tak poustavě, promyšleně a přitom s úžasně skrytou zápletkou.
Publikuje průběžně několik sérií a mou nejoblíbenější jsou Hříšní lidé království českého, kde je hlavní postavou královský prokurátor Oldřich z Chlumu se svými pomocníky - panošem Otou a velitelem stráží Divišem. Série se odehrává ve středověku za doby Přemysla Otakara II. a má již 22 vydaných publikací v sérii a každá další je skvostem. 28.2.2018 vychází nejnovější - 23. kniha s názvem Dračí náhrdelník a už se opravdu nemohu dočkat, až jí budu mít v ruce. Jedná se samozřejmě o historické detektivky s prvky historicky přesných faktů a smyšlených zápletek.
Další sérií historických detektivek, kterou mám moc ráda jsou Letopisy královské komory, které se již v novověku a hlavním hrdinou je zde královský písař Jiří Adam z Dobronína s pomocníky Petrem a Rozárkou. Série má již 12 knih v sérii, prvních šest z nich byly obsáhlejší knihy, kde se nacházely 2-4 příběhy, od sedmé knihy obsahují jen jeden a mají název přímo se vztahující k příběhu.
Sérií, díky které jsem se kdysi k panu Vondruškovi dostala nese název Martin ze Stvolna a má celkem 4 knihy, ale dosti obsáhlé. Mají všechny přes 400 stran a odehrávají se za dob Karla IV. a jeho shánění po ostatcích. Celá série nese název dle hlavního hrdiny - zemana Martina ze Stvolna.
Další série jsou epopeje týkající se nejznámějších českých historických rodů - Přemyslovská a Husitská. Ty jsou jedny z novějších, ale upřímně já se do nich ještě nepustila. Jsou to neskutečně propracované popisy událostí a vývoje rodů. Jsou prakticky mnohem více faktografické, než předchozí série.
Poslední série, které tu chci zmínit jsou tyto:
Fiorella - série spíš pro děti a mládež, odehrávající se za Rudolfa II., doposud vyšly 4 knihy
Život ve staletích - faktografické publikace rozdělené po staletích, doposud vyšlo 5 knih - 12., 13., 14., 15. a 16. století, 17. století má vyjít 31.5.2018, knihy jsou faktografické a popisné, i když krásně udělané
Průvodce českou historií - doposud vyšly 4 knihy, které popisují různé části a aspekty historického světa - Město, Vesnice, Řemesla a výrobu a Církev

Pro možnost prohlédnutí si knih a popisu sérií jsem ke každému názvu přiložila odkaz na Databázi knih, kde si můžete o jednotlivých sériích přečíst více. Stejně tak přímo k panu Vondruškovi si můžete prohlédnout veškeré jeho publikace.

Knihám mimo sérii se budeme věnovat jindy, tak se těšte.

Žádné komentáře:

Okomentovat