"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 23. února 2018

Aristokratka na koni - Evžen Boček

Už včera jsem vás navnadila na Instagramu, tak plním, co jsem slíbila. Večer jsem dočetla poslední díl Aristokratky a překvapivě chvílemi předčitala i příteli, co seděl vedle mě a moc jsme se nasmáli.

V první řadě chci říct, že je určitě dobré, že jsem mezi čtením jednotlivých dílů dělala přestávky - přibližně 2 týdny a mezitím si přečetla i jiné knihy. To mi pomohlo v tom, že mě to nepřestalo bavit a bavily mě všechny díly stejně.

Název: Aristokratka na koni
Autor: Evžen Boček
Rok vydání: 2016
Počet stran: 170
Nakladatelství: Druhé město
ISBN: 978-80-7227-384-3

Aritstokratka na koni je třetí pokračování deníku aristokratky Marie Kostkové, která se se svou aristokratickou rodinou a pracovníky na zámku - správcem Josefem, kuchařkou a uklízečkou paní Tichou, zahradníkem, kterého nikdo nenazve jinak než pan Spock, manažerkou Miladou a Mariinou "guvernantkou" Deniskou, snaží přilákal na Kostku turisty a tím si vydělat alespoň na normální živobytí. Milada přichází s několika nápady, jak přitáhnout turisty senzacemi, jednou z nich je Mariina údajná smrt, na kterou se chystá a podpoří jí i tím, že jí pořídí rakev. Deníkové záznamy Marie obsahují nejen popisy úžasných, senzačních a víceméně jen vtipných příhod a událostí. Během děje se svým zásahem projeví v Mariiných zápiscích i vévoda Max, hrabě Schwarzenberg, princezna Diana, Helenka Vondráčková a mnoho dalších osobností. Konec není úplně určitý, takže předpokoládám, že by mohlo být jednou pokračování.


Po pauze jsem se na další přihody Marie Kostkové moc těšila. Jak se bude vyvíjet příběh z jejího života a zda najde či nenajde klid po vzorů svých jmenovkyň? Od začátku do konce jsem se pobavila, kniha má necelých 170 stran a čte se neskutečně rychle bohužel. Je to stejně čtivé jako předchozí díly a o zvraty není nouze, stejně tak o vtopné situace a popisy událostí, u kterých se nejde nesmát. Styl psaní je také jednoduchý, velmi příjemný a čtivý, překypuje humorem a je psán s úžasnou nadsázkou a ironií a přitom lehce - nic nuceného. Klasická oddechovka s jednoduchým dějem i zápletkou, bez násilí či složitého přemýšlení. Jsem moc ráda a vzhledem k tomu, jak tento díl končil, doufám v brzké pokračování.


Anotace
Mladá aristokratka Marie Kostková z Kostky opět řeší nezáviděníhodné problémy. "Nejchudší zámek v Čechách" zůstává věrný svému označení, a tak tu hraběcí rodinka ani personál rozhodně nemají ustláno na růžích. Místo davů návštěvníků se na zámku kupí neproplacené faktury za vodu a hrozí, že záhy bude největší atrakcí každodenní koupel obyvatel zámku v kašně s dešťovkou. Chce to nějaký nápad… Projekt nazvaný Aristokratka před smrtí se zdá být skvělým řešením. Smrt přitáhne senzacechtivé turisty, bulvární tisk jim udělá reklamu… a budou mít vyhráno. Jenomže všechno je opět jinak - projekt Aristokratka před smrtí je mrtvý. A zabil ho kníže Schwarzenberg. Nikdy ale není tak zle, aby nemohlo být hůř. O tom nás s nevyčerpatelnou dávkou humoru přesvědčuje pokračování úspěšných knih Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu.

Aristokratka na koni

Moje hodnocení: Nemohu hodnotit jinak, než předchozí díly, jelikož je rozhodně srovnatelný s první i druhým dílem. Moc se mi kniha líbila a určitě a s radostí doporučuji. Je to super oddychovka pro chvíle, kdy nechcete nijak složitý děj ani téma, chcete si jen oddychnout a pořádně se od plic zasmát. Rozhodně 5 hvězdiček Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat