"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 2. dubna 2018

Kynuté těsto podle mé babičky

Dnes máme velikonoční pondělí, tedy poslední velikonoční svátek a předpokládám, že všichni už mají napečeno a všechno připraveno. Já jsem samozřejmě dělala vše na poslední chvíli, jak je mým zvykem a proto jsem teprve včera večer dopekla mazanec. Každopádně se mi povedl recept jako vždy, vzhledově se ale moc nevyvedl, bohužel mi po zapečení popraskal, ale zase o to je chutnější a je vidět, že je opravdu domácí Smějící se
Těsto dělám stejné na vánočku jako na mazanec i na jiné kynuté sladkosti (koláčky apod.) a je to osvědčený recept, který sice ještě malinko vychytávám, ale jde o recept mé babičky. Po její smrti jsme hledali v jejích poznámkách, v kuchařkách, co měla doma a zkoušeli. Nakonec se mi podařilo na vánočce odzkoušet těsto, které se velmi podobá tomu od babičky, ale není to úplně ono, to už nikdy neochutnáme. NIKDY. Každopádně si díky tomu můžeme aspoň zavzpomínat a dále opěvovat. Těsto je ve finále hutné, těžké, voňavé a není přeslazené. Jsem ráda, že se mi takto chutné těsto podařilo udělat, ozkoušené bylo již několikrát, tak snad bude chutnat i vám. Pojďme na to.

Suroviny:
  • 500 g hladké mouky (nebo je možné dát půl na půl s polohrubou) + 1 lžíce do kvásku
  • 200 ml mléka + 2 lžíce do kvásku
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření před pečením
  • 30 g droždí
  • 120 g cukru + 1 lžíce do kvásku
  • 120 g másla
  • 2 plné lžičky soli
  • 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aromatu
  • rozinky dle chuti (já dávám asi dvě hrsti)
  • plátky mandlí dle chuti (trochu dávám dovnitř, více nahoru na ozdobu)
Postup:

Hlavní, co je třeba dodržovat - všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu! Myslete na to a vyndejte si hlavně máslo, mléko a droždí dostatečnou dobu před zaděláváním.

Nejprve si zaděláme kvásek a to tak, že si dáme do menší mističky droždí a lžíci cukru. Mícháme dohromady, dokud nedostaneme řídkou kašičku, pak přidáme lžíci mouky a 2 lžíce mléka, čímž dostaneme řídké těstíčko, které dáme do tepla pěkně vzejít.


Během toho si připravíme ostatní suroviny - odvážíme mouku a dáme do mísy spolu s cukrem. Do odměrky si nalijte mléko, do něj rozkvrdlejte žloutky a přidejte sůl, aby se rozpustila. Máslo si dáme do další misky a já dávám na půl minuty do mikrovlnky, aby se stalo tekuté - ale nemusí být, stačí když je hodně měkké.


Když nám vzešel kvásek, smícháme všechny suroviny dohromady a to tak, že si do mouky uděláme dolík, přidáme kvásek, zalijeme mlékem se žloutky a solí, pokud dáváme, tak kápneme vanilkové aroma a nakonec přilijeme vlahé máslo. A začneme vařečkou zpracovávat dokud to jde. Když už vařečka nestačí, vysypeme těsto na vál a zpracováváme rukama, dokud nemáme krásné, voňavé, hladké a jemné těsto. Pokud se drolí - zapracujte lžíci mléka, pokud se hodně lepí, přisypejte trochu mouky, ale těsto má být lehce lepivé.


Dno mísy vysypeme moukou, vložíme do ní bochánek těsta, lehce posypeme moukou, aby moc neosychalo, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Těsto musí svůj objem zvětšit minimálně 2x, mě to v zimních měsících trvá klidně i 3 až 4 hodiny. Prostě ho nechte pracovat, že je dobře vykynuté poznáme podle toho, pokud do něj dloubneme prstem,, když je moc elastické - potřebuje ještě dále kynout, když dolík zůstane a vrací se jenom pomalu - je vykynuto správně. Těsto hlídejte a pozor na překynutí! Pak by těsto v troubě vůbec nevyběhlo.


Jakmile je vykynuto, těsto lehce zpracujeme rukama, doprostřed dáme rozinky a mandle a pomalu zabalíme dovnitř. Ještě pomalu a jemně upravíme tvar, aby nám ale rozinky a mandle nevylezly na povrch. Dáme na pečící papír na plech a necháme znovu alespoň půl hodiny ještě na plechu, ale taktéž zakryjeme utěrkou. Zatím si můžeme dát rozpálit troubu na 180°C.


Těsně před vložením do trouby potřebe rozšlehaným vejcem a nůžkami nastřihneme na prostředku nahoře křížek, já ještě posypávám plátky mandlí. Zapečeme asi 10 - 15 minut na 180°C a poté ztlumíme na 140 - 150°C a pečeme další 40 - 50 minut na horkovzduch. Je to trouba od trouby a je třeba to sledovat, toto těsto je po upečení celkem tmavé, takže se nebojte, není to zpálené Usmívající se


Doufám, že pokud vyzkoušíte recept, bude vám moc chutnat. Pokud byste měli jakékoliv otázky, či si nebyli jisti postupem, určitě mi napište buď do komentářů nebo do zprávy pro autora v levém menu. Ráda odpovím, pomůžu či poradím Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat