Po delší době jsem dostala chuť na něco se zelím a proto jsem si připravila hned dva recepty. V těhle vedrech je to tak lepší, protože mi trouba jela jen jednou a ne dva dny po sobě. První z nich jsou zelné placky se slaninou, tento recept jsem si vyšperkovala během let sama a peču je na všechny oslavy a občas i jen tak k večeři. Jsou moc dobré a s malým úsilím z nich jde udělat i relativně zdravé jídlo. Navíc je to recept neskutečně jednoduchý a prakticky bleskový - chutná svačinka či večeře za půl hodinky. Vše najdete v receptu.
Připravte si:
- 450 g sterilovaného či kysaného zelí (nedávejte ze sáčku, kupte ve sklenici, nebo v plechovce)
- 100 - 120 g slaniny
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 2 lžičky solí
- drcený kmín
- dle kyselosti a sladkosti zelí dochutit - ocet, cukr
Zelí sceďte a nechte okapat, trochu pokrájejte, aby nebyly tak dlouhé kousky a dejte do mísy. Přidejte na malé kousky pokrájenou slaninu, přisypejte mouku, přidejte vejce, sůl, kmín a dle chuti ocet či cukr (já nedávám, kupuji sterilované zelí Znojmia a to mi vyhovuje tak, jak je).
Vše zamícháme dohromady.
Vše zamícháme dohromady.
Nyní je potřeba si vzít buď misku se studenou vodou a nebo být blízko dřezu. Nejprve si vezmeme těsto vařečkou nebo lžící a uděláme kuličku o velikosti golfového míčku. Ten sploštíme a dáme na plech s pečícím papírem. Z této várky těsta se udělá asi 15 placiček.
Na každou placičku dáme kousek buď sádla nebo másla. S máslem je to jemnější.
Pečeme při 180 °C celkem asi 30 minut. Já peču 20 minut, pak placičky otočím a dopékám dalších 10 - 15 minut. Je třeba je hlídat, každá trouba peče jinak a navíc záleží i na tloušťce placek, jak je vytvarujete.
ZDRAVĚJŠÍ VERZE:
Pokud vám tato recept přijde nezdravý a těžký, můžete si ho takto odlehčit:
Zelí je zdravé samo o sobě, to tam necháme.
Slaninu nahraďte kvalitní šunkou (nad 90%).
Zelí je zdravé samo o sobě, to tam necháme.
Slaninu nahraďte kvalitní šunkou (nad 90%).
Zelí se pokuste osušit co nejvíce - méně vody = méně potřebné mouky - takže poté jen lehce přisypávejte mouku.
Pokud klasickou hladkou pšeničnou mouku vyměníte za amarantovou, kukuřičnou či špaldovou, bude to zase o něco zdravější.
Nakonec vynechte tuk (sádlo či máslo), na pečícím papíru se placky nepřilepí, akorát je nutné více hlídat dopékání a otáčení.
Tímto dostanete zdravější verzi, která je sice také chutná, ale není to oproti těmto ono.
Pokud klasickou hladkou pšeničnou mouku vyměníte za amarantovou, kukuřičnou či špaldovou, bude to zase o něco zdravější.
Nakonec vynechte tuk (sádlo či máslo), na pečícím papíru se placky nepřilepí, akorát je nutné více hlídat dopékání a otáčení.
Tímto dostanete zdravější verzi, která je sice také chutná, ale není to oproti těmto ono.
hm to vypadá skvěle, asi to zkusím:)
OdpovědětVymazat[1]: Děkuju, je to fakt dobrůtka
OdpovědětVymazat[2]: dnes udělám na večeři:)
OdpovědětVymazat[3]: Dej vědět, jak to dopadlo a jaký to mělo úspěch Pro nás je to fakt pochoutka
OdpovědětVymazat[4]: doufám že to nepokazím:) první recepty mi často nevyjdou:)
OdpovědětVymazat[5]: Neboj, je to fakt jednoduchý, jen se neboj mít pořádně mokré ruce při tvarování, půjde ti to o to lépe a nebude se to lepit. Je to rychlovka, jen pokrájet, smíchat, uplácat a pak jen čekat, až se to upeče Určitě to zvládneš na jedničku
OdpovědětVymazattak se povedlymanžel se nejdřív tvářil skepticky ale chutnaly
OdpovědětVymazat[7]: Jupííí to mám hroznou radost Posekané zelí nevadí, některé je ale hodně dlouhé a tak je pak těžší utvořit placičky, které by nebyly chlupaté - to se poté při pečení připaluje. Jinak to určitě nevadí.
OdpovědětVymazat