"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 13. srpna 2018

Zelné placky se slaninou

Po delší době jsem dostala chuť na něco se zelím a proto jsem si připravila hned dva recepty. V těhle vedrech je to tak lepší, protože mi trouba jela jen jednou a ne dva dny po sobě. První z nich jsou zelné placky se slaninou, tento recept jsem si vyšperkovala během let sama a peču je na všechny oslavy a občas i jen tak k večeři. Jsou moc dobré a s malým úsilím z nich jde udělat i relativně zdravé jídlo. Navíc je to recept neskutečně jednoduchý a prakticky bleskový - chutná svačinka či večeře za půl hodinky. Vše najdete v receptu.

Připravte si:
  • 450 g sterilovaného či kysaného zelí (nedávejte ze sáčku, kupte ve sklenici, nebo v plechovce)
  • 100 - 120 g slaniny
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžičky solí
  • drcený kmín
  • dle kyselosti a sladkosti zelí dochutit - ocet, cukr

Zelí sceďte a nechte okapat, trochu pokrájejte, aby nebyly tak dlouhé kousky a dejte do mísy. Přidejte na malé kousky pokrájenou slaninu, přisypejte mouku, přidejte vejce, sůl, kmín a dle chuti ocet či cukr (já nedávám, kupuji sterilované zelí Znojmia a to mi vyhovuje tak, jak je).
Vše zamícháme dohromady.


Nyní je potřeba si vzít buď misku se studenou vodou a nebo být blízko dřezu. Nejprve si vezmeme těsto vařečkou nebo lžící a uděláme kuličku o velikosti golfového míčku. Ten sploštíme a dáme na plech s pečícím papírem. Z této várky těsta se udělá asi 15 placiček.

Na každou placičku dáme kousek buď sádla nebo másla. S máslem je to jemnější.


Pečeme při 180 °C celkem asi 30 minut. Já peču 20 minut, pak placičky otočím a dopékám dalších 10 - 15 minut. Je třeba je hlídat, každá trouba peče jinak a navíc záleží i na tloušťce placek, jak je vytvarujete.



ZDRAVĚJŠÍ VERZE:

Pokud vám tato recept přijde nezdravý a těžký, můžete si ho takto odlehčit:
Zelí je zdravé samo o sobě, to tam necháme.
Slaninu nahraďte kvalitní šunkou (nad 90%).
Zelí se pokuste osušit co nejvíce - méně vody = méně potřebné mouky - takže poté jen lehce přisypávejte mouku.
Pokud klasickou hladkou pšeničnou mouku vyměníte za amarantovou, kukuřičnou či špaldovou, bude to zase o něco zdravější.
Nakonec vynechte tuk (sádlo či máslo), na pečícím papíru se placky nepřilepí, akorát je nutné více hlídat dopékání a otáčení.
Tímto dostanete zdravější verzi, která je sice také chutná, ale není to oproti těmto ono.

8 komentářů:

  1. [3]: Dej vědět, jak to dopadlo a jaký to mělo úspěch Pro nás je to fakt pochoutka

    OdpovědětVymazat
  2. [4]: doufám že to nepokazím:) první recepty mi často nevyjdou:)

    OdpovědětVymazat
  3. [5]: Neboj, je to fakt jednoduchý, jen se neboj mít pořádně mokré ruce při tvarování, půjde ti to o to lépe a nebude se to lepit. Je to rychlovka, jen pokrájet, smíchat, uplácat a pak jen čekat, až se to upeče Určitě to zvládneš na jedničku

    OdpovědětVymazat
  4. tak se povedlymanžel se nejdřív tvářil skepticky ale chutnaly

    OdpovědětVymazat
  5. [7]: Jupííí to mám hroznou radost Posekané zelí nevadí, některé je ale hodně dlouhé a tak je pak těžší utvořit placičky, které by nebyly chlupaté - to se poté při pečení připaluje. Jinak to určitě nevadí.

    OdpovědětVymazat