"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 27. srpna 2018

Knihu koupit nebo půjčit?

Po delší době mé zamyšlení :-D

Mluvila jsem s pár lidmi na netu i v práci a bavili jsme se na podobné téma - vždy se týkalo dilematu zda knihy kupovat či půjčovat (především tedy v knihovně, ale i mezi sebou). Nejprve si rozebereme fakta jedno po druhém.


Proč kupovat knihy?

Můžete si vybrat vše, co vás zaujme a koupit nejen v knihkupectví, ale i přes internet či bazar. Dnes je plno možností, kde si knihy zakoupit - levneucebnice.cz, levneknihy.cz, megaknihy.cz, knizniklub.cz (k tomu se ještě vrátíme), martinus.cz, knihydobrovsky.cz, knihy.cz. Ze zahraničních zmíním třeba bookdepository.com. Bazary máte nejen na FB, klasických internetových bazarech, LetGo, ale já využívám především bazar kniha na Databázi knih, něco podobného je i Trh knih či ČBDB - Československá bibliografická databáze.
Stejně tak dneska má spousta antikvariátů vlastní eshop, tam je pak ale problém, že pokus si knihu nechcete vyzvednout osobně, ale zaslat, je cena poštovného dost vysoká. Kolikrát se vyplatí zakoupit knihu téměř novou. Proto tuto je dobré využívat jen v případě, že kniha je jinde nedostupná a touha po tom, být majitelem knihy je silnější než díra v peněžence.
Na všech zmíněných eshopech máte možnosti si z pohodlí domova knihy vybrat, objednat a buď vyzvednout, nebo si nechat doručit. A přitom prakticky nemusíte opustit křeslo / gauč / postel.
Nevýhodou je však to, že se může stát, že se vám ve finále kniha nebude líbit a třeba jí ani nedočtete. Pak se vám doma válí knihy, kterých se nějak musíte zbavit. Což souvisí s dalším problémem, pokud jste vášnivý čtenář a ne jen příležitostný, musíte na knihy mít také prostory. Tedy přesněji řečeno velkou knihovnu ve správném prostředí, aby se vám neponičily, nezačaly plesnivět (například ve vlhkém sklepě) a celkově aby netrpěly například přílišným slunečním zářením.
Nejen na prostory je tento způsob náročný, ale také na finance. Pokud nenakupujete jen v Levných knihách (což se čistě úplně nedá), knihy stojí dnes kolem 200 - 250 Kč. Můžete sice být v programu slev jako je například člen Knižního klubu (kde jsem i já), ale i tak je nad mé možnosti si kupovat veškeré knihy, které mě zaujmou.
To by bylo asi tak vše hlavní k tématu nákupu knih.


Proč si půjčovat knihy? - knihovny

Celkem příjemnou možností pro vášnivější čtenáře je návštěva knihoven. Ať tam jde člověk kdykoliv, vždy si něco vybere, pokud je však kniha nezajímavá, stačí jí odložit a vzít jinou. Většina knihoven navíc i podporuje rezervaci knih, nehrozí tedy že žádanou knihu vám někdo vyfoukne a také má pořadníky na knihy nové a hodně žádané.
Příjemné je i prostředí, které mnohdy rovnou vybízí k tomu si sednout a rovnou se do knihy pustit, čímž má člověk lepší možnost zjistit, zda se mu kniha opravdu líbit bude, případně jí na místě vyměnit za jinou. Pak je výběr, který si odnesete domů ten správný. Takovou možnost v knihkupectvích, ani při nákupu z domova, nemáte.
Další nespornou výhodou je cena. I v těch nejdražších knihovnách se roční zápisné pohybuje do 100 Kč. Já v Praze za dospělého platím 60 Kč ročně. Většina knihoven má bezproblémovou službu - meziknihovní výpůjčky, tedy že pokud daná kniha ve vámi vybrané knihovně není, zařídí vám její půjčení v jiné a doručí jí tam, kde je to pro vás nejpohodlnější. To je ale další položka ve finanční rovině, protože zdarma to samozřejmě málokdy bývá. Stejně jako zmíněné rezervace.
Nevýhodou pak je doba zapůjčení. Obvykle je měsíc, pokud si ale naberete pěknou zásobu, nemusí se podařit všechny knihy přečíst a tím pádem se s nimu musíte táhnout zpět do knihovny a znovu si je půjčit. V případě, že však prošvihnete termín, budete muset zaplatit zpozdné a to se velmi liší napříč velkými i malými městy.
Dalším problémem pro mnoho časově vytížených lidí je provozní doba a také místo, kde se nachází. Já v Praze to mám snadné, protože poboček knihovny je nespočet, horší to mají lidi, co žijí na vesnicích a do města, kde je knihovna to mají daleko. Tyto malinké knihovny také nebývají nijak skvěle zásobené novinkami, čekací doba je místy opravdu dlouhá.
Nepříjemnost, která se může stát je také ztráta knihy či její zničení. To bývá většinou pokutováno částkou, za kterou by bylo možné knihu novou sehnat dvakrát. Poničení poté záleží na míře, ale je to další finanční zátěž. Pokud si doma zničí svou vlastní knihu, může si nadávat, jak chce, nezpůsobil však problémy a škodu nikomu jinému než sobě.
Je tudíž vidět, že je velmi individuální, jak vám bude navštěvování knihovny vyhovovat. Já chodím do knihovny, vše vracím či prodlužuji včas, knihu jsem nikdy neztratila, neponičila a nenechávám si je rezervovat, prostě čekám, až bude k mání nebo jedu do jiné pobočky. Takto mě za 7 měsíců knihovna nestála nic navíc, pouze v lednu těch 60 Kč za kartičku.


Proč si půjčovat knihy? - od přátel a známých

Oblast půjčování mezi lidmi v okolí bude mnohem kratší. Oproti knihovně je to mnohem lepší v tom, že vás nikdo nebude kasírovat - ani za roční zápisné a ani za zpozdné. I když záleží na tom, jak blízký je člověk, který vám knihu půjčil. Hlavně to platí o ztrátě či zničení knihy. Já si půjčuji knihy jen s mamkou a taťkou a ještě se ani jednomu nestalo, že by knihu poničil či snad ztratil, stát se to ale může.
Avšak je to opravdu neskutečně individuální. Můžete vy být vzorní a nikdy nic neudělat, naopak můžete půjčit knihu, která se vám již nevrátí (mě se stalo dříve mnohokrát, proto jsem přestala knihy půjčovat v širším okolím), popřípadě se vrátí zničená. Nikdy jsem náhradu nechtěla, ale bylo mi jí líto, já knihy chovám jako poklady a sebemenší škrábanec mě pěkně namíchne.
Proto si musí každý zvážit sám, zda je to dobré řešení, či ne.


Jak to mám vlastně já?

U mě je to vskutku celkem jednoduché. Našla jsem rovnováhu mezi všemi třemi možnostmi. Hlavní příjem knih je z knihovny, kterou navštěvuji často a jak jsem se zmínila v odstavci o knihovnách, nemusela jsem zatím díkybohu doplácet vůbec nic. Ke knihám se chovám slušně, nosím je v látkových obalech a opatruji je.
V případě, že se mi kniha zalíbí a i po jejím přečtení vím, že si jí budu chtít přečíst znovu, či jí z jiného důvodu chci mít ve své knihovně, zabrouzdám na bazarech (hlavně na FB a Databázi knih), pokud tam neseženu, jdu na eshopy. Nejlevnější je vždy levneucebnice.cz, poté porovnám cenu knihy s Knižním klubem, kde mám jako člen slevy. Poté rozhoduji kde zakoupím. V případě Knižního klubu ještě dodám, že musím objednat z každého doručeného katalogu alespoň jednu knihu, takže si občas dopřeji novinku, kterou toužím přečíst, pokud si ale nic nevyberu pro sebe, volím možnost objednat dárek či se poptat, zda by někdo v okolí nějakou knihu nechtěl.
Občas si projedu eshop Levných knih a občas si pořídím něco i tam, ale málokdy kupuji naslepo knihy rovnou.
Pokud ale je kniha starší a nová se již neprodává, i v bazarech je nesehnání, volím možnost antikvariátu. Nebývá to časté, ale občas se podaří sehnat i "nesehnatelné".
Celkově tedy moje knihovna nepřetéká, občas se mi sice podaří koupit něco nového neověřeného a poté knihy posílám dál stejn
ým způsobem, jako knihy z druhé ruky získávám.
Půjčuji si knihy vzájemně pouze s mamkou a taťkou, na ty se mohu 1000% spolehnout. Je to skvělá další možnost zabřednout do žánrů, které běžně nečtu.


A jak jste na tom vy? jak to řešíte? Chodíte do knihovny nebo víc nakupujete?


5 komentářů:

  1. knihy neustále dostávám darem a jsem ráda a taky si knihy kupuju, i třeba takové které jsem již četla ale zanechali ve mně stopu a chci je mít ve své knihovně:)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Vidíš, to je fakt, lidé v knihovnách v zahraničí tráví čas, chodí se tam učit, vybírají knihy, doporučují si, povídají si o knihách a podobně. Já chodím do knihovny tak, že si online vyberu knihy, co mají na mé pobočce, ten den jdu, najdu, půjčím a odcházím. Ono tam není ani kam si sednou a listovat, jen 3 místa s internetem. Navíc je tam zákaz jídla a pití, některé knihovnice jsou opruzelé a protivné, když se člověk chce na něco zeptat, nebo nemůže najít. Je to škoda a doufám, že se to brzy změní k lepšímu

    OdpovědětVymazat
  3. [3]: tak se bohužel nic nezměnilo, tady je zakázáno se i napít:( takhle to bylo i za mě..jako když jsem se o to zajímala

    OdpovědětVymazat