"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 3. srpna 2018

Cizrnová směs se žampiony a zeleninou

Dnes jsem si pro vás připravila recept, který jsem vyzkoušela nedávno a moc nám chutnal. Chtěla jsem nějaký studený recept s cizrnou a hledala jsem recepty na netu. A jelikož nám žádný recept plně nevyhovoval, vyzkoušela jsem takový mišmaš toho, co jsem měla doma a vzala si inspiraci z několika receptů na netu. Nakonec jsem zjistila, že toto lze jíst teplé i studené. Je to velmi chutné a docela i syté. Navíc v těchto hrůzných vedrech i dost osvěžujíci. Doufám, že si také pochutnáte.

Budete potřebovat:
  • 2 plechovky sterilované cizrny
  • asi 10 větších žampionů
  • 1 cibuli
  • svazek jarní cibulky
  • 2 papriky - kvůli barevnosti jsem dala jednu žlutou a jednu červenou
  • 1 rajče
  • malý rajský protlak
  • 2 dcl bílého vína
  • koření dle chuti - já použila drcený kmín, pepř mletý, sušený česnek a provensálské bylinky
  • sůl
  • cukr dle chuti
  • olej


Nejprve si nakrájíme cibuli a dáme zeslovatět na olej, poté přidáme nakrájenou jarní cibulku a také lehce orestujeme, poté přidáme oloupané a na plátky nakrájené žampiony (já přidávám nejdřív nožičky, pak po chvíli kloboučky). Osolíme a okořeníme tím, co jsme si zvolili - já dala kmín, čerstvě mletý pepř a provensálské koření. Restujeme, dokud se neodpaří všechna voda. Když jsou žampiony měkké a opět se vše restuje, přidáme protlak a promícháme.


Když je vše smíchané a opět se restuje, zalijeme bílým vínem a pořádně promícháme. Nakonec vlijeme scezenou tekutinu z cizrny. Když se vše začne dusit, necháme alespoň 5 - 10 minut vařit, aby se voda odpařila a tekutina se změnila v hustší omáčku, nesmí to být úplně řídké. Dochutíme dle vlastní chuti a kyselosti protlaku, já trochu přisladila.


Mezitím, co se směs dusí, dáme si do mísy okapanou cizrnu a nakrájíme zbylou zeleninu na kostičky - papriky a rajče. Když je směs vydušená a hustá, necháme chvíli schladnout a nalijeme do mísy k cizrně a zelenině. Pečlivě promícháme.


Nejlepší je to buď s masem nebo pečivem. Jak jsem už psala - dá se jak studené, tak i teplé. Je to opravdu výborně, brzy budu vařit znovu :-)




Dobrou chuť :-)

3 komentáře:

  1. to by chtěl vyzkoušet určitě můj manžel ale já nemám ráda žampióny:)

    OdpovědětVymazat
  2. Dá se určitě nahradit houbami z lesa - hříbky, lišky, apod. Nebo třeba hlívou ústřičnou

    OdpovědětVymazat