"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 10. srpna 2018

Horrorstör - Grady Hendrix

Těšila jsem se moc po dlouhé době na hororový příběh a tento mě zaujal svou obálkou. Ta připomíná katalog Ikea či jiného obchodu se severským nábytkem a ačkoliv ohlasy na tuto knihu nebyly až tak úplně pozitivní, spíš rozporuplné, o to víc jsem se těšila, až si jí sama přečtu. A nyní vám přináším své pocity z knihy.

Název: Horrorstör
Název v originále: Horrorstör
Autor: Grady Hendrix
Překlad: Tomáš Bíla
Rok vydání: 2014
Počet stran: 248
Nakladatelství: Plus
ISBN: 978-80-259-0348-3


Příběh nás okamžitě uvede do prostředí velkého obchodu Orsk na způsob Ikea, který je koncipován, aby zákazníkům dopřál úplně všechno, po čem touží. Vypráví nám ho zaměstnankyně Amy, která má sama svých problémů dost a práci v Orsku bere čistě jenom jako práci. Jenže nějakou dobu se tam již dějí divné věci - nábytek je přeházený, poškozený a vše se děje pouze v době, kdy je v noci vypnuté veškeré osvětlení obchodu. Tudíž na kamerách není nic vidět. Proto si Amy a Ruth Anne pozve k sobě vedoucí Basil a poprosí je, zda by tu s ním v noci nezůstaly a nepomohly mu přijít na kloub všem podivnostem. V Orsku se však schovává ještě Matt a Trinity, kteří tomu všemu chtějí přijít na kloub sami, mají s sebou vybavení pro lovce duchů. A opravdu se divné věci dít začnou, ale ty první se jim podaří racionálně vysvětlit. Když se ale pustí do seance, při které se snaží vyvolávat duchy, netuší co vše tím odstartují. Smrt jim dýchá na paty a Včelín je z léčení jen tak nepustí.
(dále nebudu rozvádět, nerada bych spoilerovala)


Knížku jsem si pořídila hlavně kvůli jejímu venkovnímu designu, který skutečně věrně naodobuje katalog Ikea. A to i svou měkkou vazbou s klopami na lesklém tvrdém papíru. Velikost je celkem nepraktická a celkem velká. Ale cena v Levných knihách byla tuším 79 Kč, což je krásná cena. Navíc hororové téma mě také zaujalo a říkala jsem si, že i kdyby byla kniha obsahem špatná, pořád je to krásný přírůstek do knihovny. Designově mě kniha uvnitř však naprosto okouzlila, hned po otevření vidíte plánek obchodu Orsk a směr prohlídky, je tam popsáno, kde co člověk najde a následováno je to dalšími plánky, dodacím listem, konceptem Orsku a dalšími detaily (obchodní podmínky, firemní strategie apod.). Až poté následuje samotný příběh.

Je dělen do kapitol, každá z nich je graficky uvedena nějakým produktem z nabídky obchodu Orsk (skříň, křeslo, stůl), vše je laděno do modrošedé, i text samotný, ten se nachází jen na asi dvou třetinách stránky, takže i když kniha přijde obsáhla, není tomu tak. Čte se rychle. Mě se podařilo začíst asi kolem čtyřicáté strany a pak děj nabere spád a nejde se odtrhnout. Vše je ještě mezi kapitolami doladěno obrázky - nápisy na zdech, složky zaměstnanců s popisy a další.

Text samotný je zvláštní, je čtivý a opravdu nenudí, na druhou stranu mi přijde, že je tam hodně prázdných frází, popisů a nic se neděje. Najednou se ale vše změní a nestíháte pobírat vše, co se najednou stane. Místy je to trochu zmatečné a řekla bych, že překlad lehce pokulhává, protože některé výrazy dohromady nedávají moc smysl a věty nejsou úplně učesané.

Celkově mě příběh bavil, ale na druhou stranu docela zklamal. Potenciál, který kniha měla, nebyl naplněný. Z tématu se nakonec vyklubalo docela hororové klišé, nic nového pod sluncem, jen často opakované zápletky. Více, než že bych se bála, jsem byla napnutá, hlavní hrdinové ve fyzickém ohrožení života je také obvyklé i u detektivek. Prostředí mohlo být také vykresleno mnohem lépe, v jednom odstavci bylo nahuštěno tolik informací, že to člověka nutilo buď přečíst znovu a nebo to nedovolilo představit si naplno odehrávající děj. U hororů se většinou dost bojím, ale u tohoto prakticky vůbec. Těšila jsem se na to, ale v tomto ohledu jsem byla zklamaná.

Konec? Ten mě zklamal asi nejvíc, nemám ráda otevřené konce. Pokud to autor zamýšlel tak, že plánuje napsat další díl, měl na to upozornit na konci. Ale nepředpokládám, že by byl další díl, proto mě konec tak neskutečně rozčílil a nějak se nemůžu smířit s tím, že to dál není. Chvíli po dočtení jsem obracela stránky a doufala, že bude ještě jedna kapitola a ono ne. To bylo opravdové zklamání.


Úryvek

Ví někdo, co to je PP?"
"Prodejní prostor?" zkusila to slečna s rovnátky.
"A co děláme v PP?" zeptala se Amy. Ticho. Na tuhle otázku nikdy nikdo nedokázal odpovědět, ačkoli to stálo na titulní stránce Manuálu partnera.
"Rozdáváme radost!" odpověděla si Amy. "Dělíme se s našimi zákazníky o radost Orsku!"
Udělala ještě dva kroky směrem k Mattovi, ale vtom ji doslova udeřil do nosu nepříjemný zápach - pach přenosného záchodu, který někdo zapomněl celý den na sluníčku, zkažených ryb a neidentifikovatelných tekutin na dně kontejneru. Vzápětí ten pach dorazil i k jejím partnerům v zácviku, kteří si začali červená trička přetahovat přes nos. Čalounění Brooky (Blarg z řady Klasik) bylo upatlané něčím tmavým.
"Jsem ráda, že jsme tu natrefili zrovna na tohle," prohlásila Amy. "Jednou z výhod práce v Orsku je totiž to, že se tu můžeme setkat se zákazníky ze všech vrstev společnosti. Včetně takových, co svá miminka přebalují na drahých pohovkách."
"No vlastně," řekl Matt, "vlastně už to tu bylo, když jsme ráno přišli."
"Což znamená, že to partneři z úklidu nechali na nás, co přijdeme ráno," řekla Amy zahořkle. "Pamatujte si, přátelé, že svět Orsku dovede být i nespravedlivý."
Matt znovu zavrtěl hlavou. "Včera jsem to tu zavíral já. Když jsem odcházel, ta pohovka byla v pohodě. Nikdo neví, jak se to stalo."
"Přesně," pokračovala Amy. "A proto je u každého informačního pultu k dispozici schválený, netoxický, hypoalergenní osvěžovač vzduchu Orsk.To, že nějaká nezodpovědná matka odhodí proteklou plenku své malé zrůdy za naši pohovku, totiž neznamená, že budeme až do konce směny smrdět jako zadní trakt toho mrňavého mutanta."
"Stává se to tu často?" zeptal se jeden z nováčků. "V jednom kuse," řekl Matt. "Lidé sem nechodí jenom nakupovat. Někteří z nich se tu chovají, jako kdyby byli u sebe doma, jen k tomu navíc měli úklidovou službu. A tou budete vy. Chovají se jako prasata, a vy po nich musíte uklízet jejich špínu. Použité plínky jsou jen začátek. Minulý týden tu byl jeden zákazník, který měl plnou pusu žvýkacího tabáku. Odplivoval si do prázdné plechovky, ale skoro nikdy se netrefil, takže za ním na podlaze zů
stávaly hnědé hromádky."
"Ale zkusíme zas něco veselejšího," přerušila ho Amy. "Půjdeme teď do oddělení Úložných prostorů, kde vás čeká jedna z nejhorších prací v Orsku, protože zákazníci vám nikdy neřeknou přesné rozměry prostoru, který chtějí doma využít."


Anotace

Podivné věci se dějí… ve velkoobchodě s nábytkem Orsk v Clevelandu. Každé ráno vedoucí přijede do obchodu a zjistí, že police Kjërring jsou rozbité, ze sklenic Glans zbyly jen střepy a kdosi rozmlátil i šatní skříně Liripip! Je nadmíru jasné, že něco tu nehraje. Aby záhadu rozluštila, dohodne se trojice zaměstnanců, že bude v obchodě dobrovolně pracovat přesčas. A tak v brzkých ranních hodinách na podlaží s vystaveným nábytkem zaslechnou zvláštní zvuky a ocitnou se tváří v tvář něčemu, co by si nepředstavili ani v nejděsivějších snech.

Horrorstör se dá charakterizovat jako tradiční příběh o strašidelném domě, ovšem ve zcela současném pojetí, a to nejen neotřelým výtvarným a grafickým zpracováním.


Horrorstör


Moje hodnocení: Je to moc těžké posoudit, protože zpracování knihy je naprosto originální a nádherné. Na druhou stranu obsah mě docela zklamal, příběh nebyl nijak nadprůměrný, spí lehce podprůměr. Text jako takový byl ale čtivý, dalo se snadno začíst a navíc textu nebylo tolik, jak to na první pohled vypadalo, takže je to taková skoro jednohubka. Přečetla jsem si to ráda, možná si to někdy zopakuji, kazdopádně kniha zůstane v mé knihovničce hlavně pro své grafické originální zpracování. Jako oddechovku, od které nic nebudete čekat, mohu doporučit. Pokud ale hledáte kvalitnější horor, u kterého se budete bát, této knize se vyhněte obloukem. Proto hodnotím 3 hvězdičkami, ale ne že by si je kniha zasloužila naplno.

1 komentář: