"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 24. srpna 2018

Falešní hráči - Zdena Frýbová

Autorka si mě získala knihou Hrůzy lásky a nenávisti (recenze ZDE) a tak jsem se rozhodla si pořídit další její romány. A určitě nelituji, jako další jsem si zvolila tenkou knížečku Falešní hráči, to byl ale velký omyl si myslet, že to bude rychlovka a jednohubka. Jdeme tedy na to.

Název: Falešní hráči
Autor: Zdena Frýbová
Rok vydání: 1991
Počet stran: 287
Nakladatelství: Dialog
ISBN: 80-85194-05-8

Příběh nás uvádí do života nejprve prvních dvou hlavních postav - prodavačky Jany a taxikáře Oldřicha, které osud svede dohromady a udělá z nich manžele Burgetovi. Jana je nevinná, milá a laskavá mladá žena, Oldřich je kriminálník, vekslák a člověk ironický, co nebral vážně ani ženy, ani život. Jeden vedle druhého se však začínají měnit - z Jany je žena, která naprosto chápe a rozumí svému muži a je s ním šťastná, mají dvojčata, Oldřich zase zanechává své odporné minulosti a mění se na pracovitého a milujícího manžela i otce. V tu chvíli ale naruší jejich soukromý prostor další postava - Alena Dvořáková. Mladá nádherná manželka inženýra Dvořáka - despotického, hysterického, žárlícího a neustále předvádějícího nesmyslné scény. Je v manželství nešťastná a proto si začne se svým šéfem a shodou okolností nasedne do taxíku k Oldřichu Burgetovi. Od té chvíle jsou milenci, avšak Alena si usmyslí, že z Oldřicha udělá svého manžela, začne usilovat o rozvod s inženýrem a začne ničit i samotného Oldřicha, protože on svou manželku Janu miluje a je s ní šťastný. A tak se roztáčí kolo, které semele všechny čtyři účastníky, spolu s nimi i jiné manželské páry a dvě děti. Nedá se to zastavit, pro jednoho to skončí smrtí, pro druhého soudním procesem. A my jako diváci dostaneme odpovědi na všechny otázky.



Musím se přiznat, že první věc, která mě naprosto překvapila, je podoba knihy (přesněji její tloušťka) vs doba čtení. Jsem zvyklá na to, že kniha o velké tloušťce má hodně velké řádkování a čte se rychle. Ale abych měla knížečku o tloušťce centimetr a četla jí skoro týden? To se mi ještě něstalo, pouhých 287 stran vydá za jednou tolik, protože stránky jsou téměř průhledné, jak jsou tenké a navíc jsou řádky na sebe neskutečně nalepené, není tam nijak moc přímé řeči, takže řádky jsou od začátku do konce a tudíž množství textu je neskutečné. Nenechte se tedy zmást! :-D

Oproti tomuhle všemu je však kniha až neskutečně moc čtivá, stránky sice neubíhají, ale příběh ano. Jak se začtete, nebudete chtít knihu odložit, zlomy a změny nastávají každou chvilku, tudíž neradím často odkládat. Chvilku jsem to tak dělala a pak jsem se ztrácela. Na druhou stranu je kniha psána krásně, srozumitelně, velmi příjemným až místy ukecaným jazykem. Hodně jsem se těšila na to, jak to bude pokračovat, neskutečně mě ale překvapilo, že kniha gradovala těsně za polovinou. Poté se začalo mnoho otázek vysvětlovat, spoustu toho člověk pochopil.

Ačkoliv je kniha zařazená do humoru a románu, já bych jí specifikovala spíš jako psychologický román s prvky humorného románu. Opravdu skvěle jsou zde popsány nejen charakteristiky postav, jejich život, ale i jejich psychologické profily a momentální rozpoložení. Co mě opravdu pobavilo, že autorka do role vyprávěče a průvodce příběhem nepostavila jen sama sebe, ale i Osud. Ten se snaží vše ovlivnit k obrazu svému a spokojenosti sobě vlastní.

Musím říct, že mě příběh bavil opravdu od začátku do konce, autorka opravdu umí čtenáře zaujmout a udržet si ho. Už se opravdu těším i na další knihy, jelikož Zdena Frýbová má opravdu zajímavý výběr svých děl.

Anotace
Kniha vypráví o manželských problémech, a o tom, jak to dopadá, když se muž nezávazně zaplete s manželkou jiného muže. Nejen nevěra však hraje v tomto příběhu velkou roli. Jsou to lži, intriky, žárlivost, sobectví a dokonce i vražda...

Falešní hráči


Moje hodnocení: Román je skutečně moc povedený, ačkoliv oproti knize Hrůzy lásky a nenávisti není tak silná. Obě mají velkou duševní hodnotu a jsou vydařenými díly, ale Falešným hráčům chybí takové malé cosi, co mají Hrůzy lásky a nenávisti. Možná je to tím, že Falešné hráče jsem četla až jako druhé. I tak si ale autorky silně považuji a pokud mohu, ráda a vřele vám jí doporučuji. Nudit se určitě nebudete, naopak je velmi působivá. Kdybycho hodnotila na půlky bodů, dala bych 4,5. Ale protože mám jen celé a nebudu upravovat žebříček, hodnotím 5 hvězdičkami. Zaslouží si je a doufám, že i vám se bude kniha líbit tak, jako mě.

Žádné komentáře:

Okomentovat