"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 8. srpna 2018

Co mi na blog.cz chybí?

Upřímně, hodně jsem váhala, zda se do tohoto tématu opravdu pustit. Ale musela jsem. Několikrát už jsem přemýšlela o stěhování na jiný "blogovací" server. Poctivě jsem si četla recenze, komunikovala s lidmi, co již odešli jinam a jak jsou spokojení, jaké jiné odlišnosti a větší možnosti jinde jsou k dispozici. A zůstala jsem. Nikdy jsem nenašla ani neslyšela tak pádný důvod, abych to tu zabalila a odešla.

Proto možná mi toto téma týdne přichází vhod, akorát nejsem úplně přesvědčená o tom, že by to mělo nějaký zásadní význam.

Sesumírovala jsem si body, které jsou pro mě nejdůležitější:

1) Editor, ve kterém se píší články je opravdu zastaralý - nemá korekturu textu, nemá pokročilé možnosti úpravy textu - jako například odsazení odstavců a možnosti formátování normostran do výšky řádků. Práce s fotografiemi také není nijak dobrá, nefunguje hromadné nahrávání obrázků v žádném prohlížeči, možnosti obtékání textu nulové. Navíc možnost nastavení písma je silně omezena těmi pár typy písma.

2) Možnosti nastavení si stránky k obrazu svému. I když je vytvořeno mnoho krásných základních šablon, nastavování vzhledu blogu je neskutečně složité a navíc silně omezené. I když je pravda, že se to časem dost zlepšilo (například nastavení sloupce Menu úplně ve vlastní režii).

3) Autorský klub stále nefunguje. Ačkoliv jsem se dost dlouho zajímala o autorský klub, bylo mi již před půl rokem řečeno, že bude ZANEDLOUHO znovu spuštěn. Bohužel dodnes se nic nestalo a mě je už trapné se znovu a znovu ptát. Navíc přímo na hlavní stránce po kliknutí na Blog autorského klubu se každý dostane sice na daný blog, ten je však prázdný a nefunkční. Pokud nemáte v plánu ho v nejbližší době spustit, alespoň tuto možnost odstraňte, však to působí hrozně.


Já chápu, že blog.cz je hlavně pro lidi, co jsou amatéři v oblasti programování a vlastního webového projevu. A to je v této podobě pro spoustu lidí skvělé. Na druhou stranu by tu ale mohli lidé zkušenější mít možnost si blog více vylepšit a mít možnost více zasáhnout do jeho podoby.

To, co mě ale nejvíc mrzí je, že se všude a ze všech stran slibuje, jak to půjde a jak to bude. A pak slíbí opravení BRZY Autorského klubu - nestalo se. Slibují opravy - nic moc se neděje. A pak na Srdci blogu vyjde článek, kde autorka napíše v komentáři, že připravuje článek o technických problémech, který vyjde za den či dva - a on nevyšel ani téměř po týdnu (vyšel 8.8.2018). Kde pak můžeme brát jistotu, že to tak nebude ve všech ohledech a že se opravdu v budoucnu stane nějaká velká změna.

Další věci jsou drobnosti a s takovými věcmi se musí počítat, nikdy nic není dokonalé a není možné vyhovět všem kvantám lidí, co tu mají vlastní blog. Na druhou stranu si myslím, že výše jmenované body mohou být trnem v oku více lidem a ne jen mě.

Snad jsem nikoho neurazila, je to jen názor člověka, jak to vidí zvenku. Nikomu tím nechci ublížit, ale už odešlo tolik mých oblíbených blogerů a bojím se, že další budou přibývat.

Samozřejmě nabízím lidem, pracujícím na doméně BLOG.CZ jakoukoliv pomoc. Pokud mě využijí, jsem schopná pomoci v jakékoliv oblasti, to jsem nabízela již při řešení Autorského klubu. Přeci jen bloguji již více jak 12 let (tento je již můj čtvrtý blog) a navíc mám doma IT specialistu, který mi se vším pomůže. A budu moc ráda, pokud budu užitečná a budu mít příležitost přiložit ruku k dílu. Organizace čehokoliv mi nedělá problémy!

37 komentářů:

  1. Páči sa mi, že ponúkaš svoju pomoc, vidno už, že máš prehľad, čo sa tu deje/dialo, a že sa vyznáš. Zvážila by som to na mieste vedenia.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkně jsi to napsala, nezbývá než souhlasit, byť na blog taky ještě stále nedám dopustit a na blogspot bych i přes to, jak je moderní nechtěla.

    OdpovědětVymazat
  3. páni autorský klub pofrčí?:) to je pro mě novinka

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Naprosto souhlasím, také jsem tu z větší části z nostalgie a jak píšu v článku, nenašlo se zatím nic, kvůli čemu bych tu spálila mosty a utekla jinam. Ale nevylučuji, že se to v nejbližší době může stát. A mrzí mě, že si nás vedení blog.cz neváží, protože jinam nechápu, proč se nás snaží neustále obelhávat Jak už s tím AK tak i s vydáváním informativních článků a podobně.

    OdpovědětVymazat
  5. [6]: Ano, před půl rokem mi v emailu slibovali BRZKÉ SPUŠTĚNÍ Autorského klubu včetně jeho blogu, dodnes bohužel nic Tak budeme počítat dál, jak dlouho to může trvat....

    OdpovědětVymazat
  6. Hezky shrnuto . Jen se obávám ,že ty   naše "bolístky " tady stejně nebudou vyslyšeny .

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem v podstatě začátečník, oproti tobě a jako startovací čára mi tohle místo přijde skvěle, poslední doubou se snažím o trochu vylepšení blogu a posunutí někam dál a ty body co si uvedla mně v podstatě trápí asi taky nejvíc...ten editor asi ze všeho nejvíc...zkusila jsi napsat na srdce blogu o tvé ochotě pomoci - ten autorský blog by byl skvělý kdyby se znovu rozjel

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Děkuji Obávám se, že nebudou, ale nechci být pesimistická, třeba toto Téma týdne jim otevře oči a začne se něco dít

    OdpovědětVymazat
  9. Celý blog.cz je výsměch v porovnání se zahraničními blogy. Zde je na místě užít příměru, že když je postavíš vedle sebe, je to jako závod moskviče s bugatti!

    OdpovědětVymazat
  10. Tak správa blogu to je no... Inak je pravda, že sa furt sťažujem na všetko lenže ani ja sama som sa nedala na cestu inou blogovacou platformou. Skúsiť som skúsila, no vždy som skončila tu. Pre jednoduchosť, pre komunitu a tak. Žiaľ tá jesnoduchosť už začína byť zastaralá.

    OdpovědětVymazat
  11. [12]: Děkuji za užitečný příspěvek, toto mě s obrázky opravdu nenapadlo, určitě si návod uložím a vyzkouším až na to přijde.

    OdpovědětVymazat
  12. Je toho hodně co letité blogery na Blogu cz trápí, ale nikdy to nebylo vyslyšeno...

    OdpovědětVymazat
  13. Hezky napsané, musím souhlasit, lepší editor mi taky chybí. Potom třeba co mě skutečně štve je hromadné nahrávání obrázků do galerii, nevím, zda je to jen má chyba, ale nefunguje mi už šíleně dlouho. Všechny obrázky (třeba grafiky) jsem musela doposud nahrávat po jednom a to je vážně zdlouhavé a otravné... :-/

    OdpovědětVymazat
  14. [15]: Děkuji. I nahrávání obrázků je zmíněno v bodu 1 - ano spousta lidí řekne, že obrázky nahrávat jdou sice po jednom, ale jdou. Ale když je přeci ta funkce zavedená, měla by fungovat, pokud jí nehodlají opravit, měli by jí úplně odstranit

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, TheLazyCat. Kočko, já využiji, že píšeš reakce. Proč máš blogovací v úvozovkách viz: „Několikrát už jsem přemýšlela o stěhování na jiný "blogovací" server."? :)

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Máš pravdu, škoda, snad tedy nyní. :)

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Díky za milý komentář. Vyjádřím se jen k tomu všemu postupně

    OdpovědětVymazat
  18. [9]: Za mně si klidně napiš do životopisu, že si pokročilá v blogování. Pro mně ano. :)

    OdpovědětVymazat
  19. „Nevadí mi nic dělat, jak píšeš "zadarmo", protože to není zadarmo. Výsledky budou vidět a pokud tím pomohu ostatním a oni to ocení - to je cena nejvyšší. Když si denně najdu nějakou určitou dobu na to, abych projela blogy, FB, IG apod. - mohu místo toho dělat něco užitečnějšího." To máš pravdu! :) Jednu dobu jsem se snažil řídit heslem, že když máš čas, tak něco dobrého vytvořím, ale potom mi unikali věci jako Žampík, sitcomy Dana Schneidera, a za tu cenu, to prostě Magicmax nedělá. Jinak mám moc rád sitcom Dana Schneidera, kde dabuje Jindřich Žampa. :)

    OdpovědětVymazat
  20. [21]: Bohužel tenhle sitcom neznám. Já celkově na tohle moc nekoukám. Každopádně nejsem tak neskutečně vytížená, abych si nenašla chvíli na něco smysluplného či tvořivého.

    OdpovědětVymazat
  21. [22]: Změna hry. Nedivím se. Stanice Nickelodeon. Orangové logo. Kdybych někdy viděl, fakt moc totálně super epizodu, tak přepošlu, klidně i jiného sitcomu.

    OdpovědětVymazat
  22. [24]: Díky, budu ráda za doporučení a poslání nějakého odkazu. Zkusím to, nebráním se ničemu pro mě novému. Já jsem přes seriály spíš na klasiku - HIMYM, Big Bang Theory, mám ráda Červeného trpaslíka

    OdpovědětVymazat
  23. [26]: Jéé, HIMYM mám taky moc rád. A Teorii velkého třesku taky! :) Nejraději z HIMYM mám Jak vaše matka poznala mně, to mi přišlo tak sladký, když hrála ta matka na tom balkoně na to ukulele. :) Mají boží scénáristy. :) Červeného trpaslíka jsem neviděl, ale to by se ti možná mohlo líbit tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=o9XDD3QAcqI Martin Rota na komickém kanále. :) Dával si dost práce se speciálními efekty. :)

    OdpovědětVymazat
  24. [27]: Ano, zrovna tenhle díl mám taky moc ráda. A to video jsem viděla, přítel Martina Rotu má rád a sleduje videa nejen jeho, ale i vídea s ním. Tohle je opravdu povedené video.

    OdpovědětVymazat
  25. Naprosto s mnoha body souhlasím! Skvělý článek

    OdpovědětVymazat
  26. Já jsem teda zdrhla na Blogger nakonec, ale na jednu stranu mě to trochu štve, kvůli nostalgii, jednoduchosti a příjemné administraci (byť by potřebovala vylepšit - umožňovat více funkcí), komunitě a krátké webové adrese (anchorin.blogspot.com je už zabraný stejně jako anchor.blogspot.com i anchor.cz nebo .com a anchorin.cz se mi nechce mít, protože to je má přezdívka v přivlastňovacím tvaru a přitom kdybych to měla rovnou jako doménu prvního řádu, tak už by si neměla co přivlastnit, jestli víte, co tím myslím ) Ale zase mě tu štvou technické problémy, zastaralost a hodně moc reklam.

    OdpovědětVymazat
  27. Jejda, ups, další komentář v řadě - jinak neříkám, že by administrace Bloggeru byla nepříjemná, ale byla jsem zvyklá na tu blog.czáckou a nostalgie. Jinak na Bloggeru mě ještě štve, že když člověk smaže článek, tak nadobro, nemají složku "smazané"

    OdpovědětVymazat
  28. [31]: O tomhle se mi nikdo nezmínil, takže jsem ráda, že jsi mi přidala další bod na váhy. Nikdo s kým jsem mluvila neměl problém se jménem při stěhování ani s doménou. Ale chápu, že je to opravdu nepříjemné a hůř se na to zvyká, kor když jsou podružné věci založené se stejným nickem (IG, FB apod.).

    OdpovědětVymazat
  29. Taky jsem blogerem již pár let a zcela s tebou souhlasím. Je to sice zadarmo, ale přece jen - zase tolik námahy by to snad nezabralo. Mrzí mě zejména autorský klub, který je na zviditelnění talentovaných blogerů stěžejní...

    OdpovědětVymazat
  30. Celkem věcně sestavený článek, takové mám v souvislosti s fungováním blogu rád. Pokud mě k tomu nedonutí nějaké zásadní technické problémy, nemám důvod odcházet, protože za stěžejní na blogu považuji obsah a ten souvisí s autorem, ne s využitou platformou. Grafické vychytávky jsou pěkná věc a rád je využiju, ale rozhodně pro mě nejsou důvodem k odchodu. No a téma Autorského klubu - k tomu se asi radši nebudu vyjadřovat, nebylo by to ve srovnání s kritickými texty, které jsem v minulých letech k AK publikoval, nic objevného .

    OdpovědětVymazat