"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 18. července 2018

Pád Anne Boleynové - Alison Weir

Po dlouhé době jsem konečně dočetla velmi obsáhlou faktografickou knihu, která se zabývá posledními pár měsíci a příčinami tragického konce Anny Boleynové, druhé manželky Jindřicha VIII. Tudora. Tato recenze bude dost nezvyklá, protože je opravdu těžké recenzovat faktografickou studii, která navíc pochází od autorky, jež věnovala téměř celý svůj život této části anglické historie. Ale pojďme na to.

Název: Pád Anne Boleynové
Název v originále: The Lady in the Tower
Autor: Alison Weir
Překlad: Zdeněk Hron
Rok vydání: 2011
Počet stran: 480
Nakladatelství: BB art
ISBN: 978-80-7381-967-5

Velmi obsáhlé faktografické dílo nás zavádí do roku 1536, kdy Jindřich VIII. již zavrhl svou první manželku Kateřinu Aragonskou i svou prvorozenou dceru Marii a oženil se s její dvorní dámou - lady Annou Boleynovou. I přesto se však novému páru nedaří počít mužského potomka. Nová královna je trnem v oku nejen zastáncům a příznivcům Kateřiny a Marie, svých arogantním chováním si ale sama proti sobě poštvává další a další silné nepřátele. Je zde v širokých souvislostech popsáno prakticky vše, co se událo na anglickém dvoře v souvislostech jak politických, tak i sociálních vazeb. Jsou zde naprosto detailní popisy všech důležitých osob, co se pohybovali na dvoře, jejich názory, smýšlení i rodinné vztahy. Postupně se přes tuto "omáčku" dostáváme do kritické doby úpadku Anne Boleynové a jejího tragického konce. Její poslední dny a hodiny jsou popsané velmi podrobně opět se všemi souvislostmi, stejně tak samotná poprava a i nějaká doba poté. Jak to vše vnímali lidé na dvoře, mimo dvůr i obyčejní lidé. Poté je ještě kapitola věnována Annině dceři Alžbětě a jejímu životu s cejchem svém matky.


Kniha začíná velmi pozvolna a nejprve nás seznámí s dvorem a událostmi předcházejícími období, na které je sama o sobě zaměřená. Avšak hned od začátku na nás dýchne historie, ale i těžká fakta, díky kterým se kniha čte těžce a je dost náročná na soustředění. Na jednu stranu je psaná krásným kudrnatým a docela i čtivým stylem, na druhou stranu ale je místy informací opravdu až moc a člověk se musí v odstavci vracet a číst znovu. Navíc má kniha dost malá písmena a zhuštěný text, takže se v něm hůř orientuje a opravdu vyžaduje velkou dávku plného soustředění.

Text je rozdělen do kapitol, které mají vzestupnou chronologickou řadu. První kapitoly jsou spíš nezáživnější, dalo by se možná říci trochu i nudné, jak se však souvislosti spojí, začne kniha být i trochu napínavá. Příběh vrcholí při zatčení samotné Anny a poté jejím soudním procesem. Při popisu jejího skonu a dnů před popravou, se mi místy draly do očí slzy. Její neskutečná odvaha a statečnost, se kterou snášela vše, co se na její hlavu sešlo, je opravdu obdivuhodná. Text příběhu je vlastně sám o sobě pouze něco kolem tři sta stran, zbytek jsou popisy osob, pramenů a rejstříky. Uprostřed najdeme krásnou obrazovou přílohu na křídovém papíře. Kniha sama je v měkké vazbě s celkem měkkým obalem, hřbet je sice udělaný pečlivě, ale při čtení se láme. Tisk je na recyklovaném hrubém papíře, pouze zmíněná obrazová příloha je na lesklém papíře.

Dílo známé autorky je tak ucelený soubor studií a bádání, že komplexnější dílo na toto téma určitě neexistuje. Opírá se o mnoho badatelů, kteří zkoumali dílčí problematiku z doby, kterou kniha shrnuje. Spojila své vlastní výsledky výzkumu s ostatními badateli a ucelila je v dílo podrobné a v historických souvislostech sahajících až po téměř okraj dvorní společnosti. Autorka sama o sobě je odbornicí na tudorovskou Anglii, je známá nejen pro historické odborné publikace, ale i pro románové zpracování témat z této doby, stejně tak jí můžeme znát z televizních dokumentů týkající se tudorovské Anglie. Dovoluji si tvrdit, že je kapacitou ve svém oboru a rozhodně ví o čem mluví.

Díky jejím rejstříků, pramenům a vysvětlivkám je vidět, že fakta má skutečně podložená buď spolehlivými či vícenásobnými zdroji. Určitě mám v plánu si přečíst i další její díla. Navíc mi opravdu vyhovuje její styl psaní, i přes jeho složitost se mi zdá poměrně čtivý, napínavý a hlavně srozumitelný.

Anotace
Uvěznění a poprava Anne Boleynové, druhé ženy Jindřicha VIII., v květnu roku 1536 neměly nikdy předtím v anglických dějinách obdobu. Staly se ve své době senzací a dodnes bezmezně fascinují mysl historiků, romanopisců, dramtiků, básníků, výtvarníků a filmařů.
Renomovaná historička se vrací k začátkům své vědecké dráhy. Královně Anně se věnovala v obsáhlé práci Šest žen Jindřicha VIII., tentokrát se však soustředí na poslední čtyři měsíce královnina života a vykládá ústřední problém Jindřichova panování, totiž bezpodmínečnou nutnost mužského potomka a dědice trůnu v situaci, kdy nejistá nástupnická práva Tudorovců bez něho nadále hrozila krvavou občanskou válkou. Autorka se věnuje rovněž pronikání protestantismu do Anglie a souvislostem Jindřichovy mezinárodní politiky kolísající mezi spojenectvím s císařem Karlem V., německými protestantskými panovníky a francouzským králem Františkem I. Předností knihy v porovnání s různými filmovými a televizními zpracováními tématiky, je autentičnost vycházející výhradně z interpretace dobových dokumentů, která se úzkostlivě vyhýbá vnášení dnešních představ do světa 16. století.

Uvěznění a poprava královny Anne Boleynové, která byla druhou ženou Jindřicha VIII., v květnu roku 1536 neměly nikdy předtím v anglických dějinách obdobu. Staly se ve své době senzací a dodnes bezmezně fascinují mysl historiků, autorů románů, dramatiků, básníků výtvarníků a filmařů.
Annu dovezli do vězení v Toweru 2. května 1536 a už 15. téhož měsíce ji soudili a shledali vinnou z velezrady. K jejím údajným zločinům patřily cizoložství s pěti muži, z nichž jeden byl její vlastní bratr, a zosnování spiknutí, jehož cílem byla králova smrt.
Okolnosti vedoucí k jejímu zatčení zůstávají zahaleny rouškou tajemství. V té souvislosti se vnucují následující otázky: Nařídil Jindřich VIII., který se mezitím Anně odcizil, svému vrchnímu sekretáři Thomasu Cromwellovi, ať zfalšuje důkazy, aby se jí sám mohl zbavit a oženit se s Jane Seymourovou? Nebo soudní proces s Annou a jejími stoupenci zosnoval ze svých vlastních důvodů Cromwell a poté králi předložil přesvědčivé důkazy? Anebo snad Anna byla opravdu vinná, jak to stálo v obžalobě?
Nikdy předtím nebyla napsána kniha, která se věnuje výhradně Anninu pádu. Alison Weirová znovu zvážila důkazy, vyvrátila řadu romantických mýtů i populárních představ a ještě jednou vylíčila průběh Annina pádu, přičemž vytvořila dokumentárně bohatě podložený a působivě podrobný portrét posledních dramatických dnů jedné z nejvlivnějších a nejdůležitějších postav anglických dějin.


Moje hodnocení: Kniha je obrovským přínosem nejen pro lidi, kteří se o dobu či problematiku Anny Boleynové zajímají, ale i pro autory, kteří do této doby chtějí zasadit děj svého vlastního příběhu. Stejně tak je kniha úžasná pro další badatele, jejichž problematika sahá do období Tudorovců. Ano, je pravdou, že je kniha náročná na čtení (samotné mi trvalo téměř tři týdny se jí prokousat), je třeba opravdu velká dávka plného soustředění, chápání a vlastní pozornosti, odměnou bude ale mnoho zajímavých informací a náhled až do ložnic těch nejvyšších včetně královského páru. Skláním se před autorkou a knihu naprosto doporučuji. Nemohu jí však dát plný počet hvězdiček - ukřivdila bych jiným skvělým knihám v oblasti beletrie. Proto uděluji 4 hvězdičky, ale každou z nich si kniha naplno zaslouží.

2 komentáře:

  1. Výborně, takže tuhle knihu si dám na čekačku, až budu v důchodu, protože dřív asi nebudou děti z domova

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Doufám, že kniha nezklame. Je sice náročnější, ale za to naprosto úžasná. Po tom jsem si právě přečetla Na život a na smrt - román o Anně Boleynové, recenze bude v příštím týdnu

    OdpovědětVymazat