Jelikož panují hrozná vedra, přemýšlela jsem, co udělat sytého, ale studeného. Těstovinových a zeleninových salátů na všechny možné způsoby jsme už přejedení. A tak mě napadl čočkový salát, některé kupované mi opravdu chutnaly, tak jsem si řekla, že si ho udělám po svém. A tak jsem to prostě riskla a na poprvé se mi opravdu moc povedl. Proto se s vámi podělím o můj výtvor a doufám, že i vám bude chutnat stejně jako mě.
Suroviny píšu ty, co jsem do toho dala já, ale dá se udělat prakticky s čímkoliv co máte rádi, můžete přidat kukuřici, vařené vejce, tvrdý sýr, nivu, balkánský sýr apod. Je to opravdu variabilní a rozhodně tam nemusíte dávat úplně vše, co já. Záleží co budete mít doma.
Připravte si: (na asi 3 - 4 porce dle hladu)
- půl baličku velkozrnné zelené čočky (česká klasika - asi 250 g)
- bobkový list
- 1 mozzarellu
- 1 malou červenou cibuli
- olivy dle chuti (já dala půlku plechovky)
- 2 nakládané okurky
- 2 celá sušená rajčata v oleji (já mám po půlkách - ty jsem dala 4)
- 2 ančovičky
- 1-2 lžíce balzamiko ocet nebo červený vinný ocet (dle vaší chuti)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nálevu z okurek
- 1 lžíce cukru moučka
- sůl a pepř dle chuti (já dala asi 1 lžičku soli a špetku pepře)
Čočku je nejlepší den dopředu namočit, já rovnou do vody dávám 2 bobkové listy. Zkrátí se tím doba vaření na minimum.
Rozhodně čočku před vařením nesolte! Bude rychleji měkká a některé luštěniny (např. cizrna) se při osolení před či při vaření nedá prakticky uvařit do měkka! Já nesolím vůbec, až při dochucování - ušetřím si čas, energii i plyn :-)
Poté čočku uvaříme do měkka jak jí máme rádi (já radši víc vařenou, ale nerozpadající se, někdo radši tužší). Scedíme a prolijeme studenou vodou, necháme okapat a úplně vychladnout.
Mezitím si vše nakrájíme do mísy na drobné kousky. Cibuli jsem nakrájela na tenoučké plátky. Poté přidáme veškerá dochucovadla - ocet, olej, sůl, pepř, cukr a nálev z okurek.
Přisypeme zchladnou a okapanou čočku a pořádně promícháme. Je potřeba si na tom dát záležet a pečlivě promíchat, spíš nadýchávat, aby byla čočka rovnoměrně ochucená.
Dáme do ledničky a necháme spojit chutě alespoň čtyři pět hodin, nejlépe ale udělat ho večer a nechat přes noc do rána. Navíc tvrdé přísady díky octu krásně změknou, například cibule. Je to opravdu mňamka a studený salát z chladničky i osvěží.
Joj, já četla ČOKOLÁDOVÝ a na konci článku se divím, kde teda figuruje ta čokoláda, když je všude jen samá čočka...
OdpovědětVymazat[1]: Děkuji, salát byl opravdu moc chutný a osvěžující. Ale ta čokoláda, to není úplně špatný nápad, každopádně zkusím nějakou variantu na čokoládový salát vymyslet Děkuji za nápad
OdpovědětVymazat[1]: já taky četla čokoládový
OdpovědětVymazat[3]: Já si ho občas koupím v Kauflandu, ale chtěla jsem zkusit svůj vlastní a povedl se. Solení luštěnin mě učila už babička a je fakt, že když jsem to jednou popletla a osolila cizrnu, dopadlo to špatně, hodně špatně, tvrdý jako broky i po dvou hodinách vaření. Od té doby si na to fakt dávám pozor
OdpovědětVymazat