"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 27. července 2018

Na život a na smrt - Sandra Byrd

Celý název knihy je Na život a na smrt - Román o Anně Boleynové od Sandry Byrd. A dost jsem se na něj těšila, protože jak víte, nedávno jsem se probojovala knihou Pád Anne Boleynové od Alison Weir a tak jsem měla fakta ještě v hlavě. Proto jsem se pustila do tohoto románového zpracování Annina života, dokud si vše pamatuji.

Název: Na život a na smrt: Román o Anně Boleynové
Název v originále: To Die For: A Novel of Anne Boleyn
Autor: Sandra Byrd
Překlad: Karla Korteová
Rok vydání: 2014
Počet stran: 320
Nakladatelství: Knižní klub
ISBN: 978-80-242-4472-3


Kniha je naprosto unikátní tím, že příběh o Anně Boleynové nevypráví ona sama, ale její kamarádka od dětství a později i její dvorní dáma, Meg Wyattová. Vše začíná během jejich dětství a krásně je zde popsáno chování otců ke svým dcerám a jejich úloha v té době. Jejich první lásky a nevinné chování, které má dohru do hluboké budoucnosti. Po tom, co se z dívek stanou dámy, začíná se objevovat Anna (s vychováním z francouzského dvora) na královském dvoře ve společnosti královny. Její vytrvalost a soudnost jí pomůžou k tomu, aby jí král bral vážně a ne jen jako svou milenku. Anna dosáhne toho, aby z ní Jindřich udělal královnu a zavrhl svou manželku Kateřinu Aragonskou i dceru Marii. Oba jsou zamilovaní a těší se na mužského potomka - následníka trůnu, kterého se král s Kateřinou nedočkal. Už při Annině prvním těhotenství však začíná vyhledávat společnosti jejích dvorních dam a to hlavně v intimní sféře. Anna je nešťastná a když porodí holčičku Alžbětu, král se k ní začne chovat s odstupem. Anně se žádné další dítě nedaří donosit a když jí přijdou oznámit, že se král při turnaji smrtelně zranil, potratí opět chlapce. Král jí poté definitivně dá najevo, že už o ni nestojí a začne veřejně vystupovat s její dvorní dámou Jane Seymourovou. V tu chvíli je Annin osud zpečetěn, král spolu s rádci a vrchními zástupci země vymyslí plán, jak se jí efektivně zbavit. S jejím životem je zatracen i život jí blízkých i vzdálených osob.


Kdo zná příběh Jindřicha VIII. a jeho manželek, určitě ví, jak to vše asi bylo. Musím uznat, že tento román je až úžasně historicky přesný, co se týká Annina života, jak to bylo s Meg, to už je horší, protože o tom jsem žádné historické prameny nestudovala. Proto knihu vnímám jako román s faktografickými prvky, které mohu potvrdit, protože jednu knihu předtím jsem četla obsáhlé dílo Alison Weir - Pád Anne Boleynové - recenze ZDE. Z tohoto hlediska si myslím, že je román opravdu povedený. Popisy událostí se autorce docela povedly, především prostředí dvorského života a také Anniny popravy a pocitů, odehrávajících se v účastnících samotných je zde celkem hezky zachycen.

Bohužel musím konstatovat, že přibližně první polovina knihy byla docela nudná, obšírně popisované spíš nedůležité věci z mého hlediska, rozvláčnost a absence zvratu v ději, na mě působila spíš nudným dojmem a nemohla jsem se za boha začíst. Stránky mi neutíkaly, musela jsem se ke čtení nutit a opravdu jsem se do děje nemohla dostat. Jakoby nechtěl. Vše ještě víc podporovaly pravopisné chyby, kdy se zapletl mužský rod s ženským, takže to bylo místy malinko zmatečné.

Od poloviny ale jakoby autorka udělala čáru a najednou začal být příběh napínavý, nabral obrátky a od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Plytký děj se změnil na strhující a čím více se blížil ke konci knihy, tím více vrcholila i moje zvědavost. Duhá polovina knihy je tedy mnohokrát lepší než první a je to jedině dobře, také proto jsem knihu zcela nezatratila. Avšak také se zde objevují další menší historické odchylky, aby do sebe příběh zapadal.

Kniha sama o sobě je docela obsáhlá - má 320 stran, ale písmena jsou docela velká, oproti tomu, co jsem četla v poslední době a proto docela rychle ubíhají. Zpracování knihy i s obálkou se mi moc líbí, tisk je na hrubém nažloutlém papíře, příjemně se obrací stránky a celkově kniha patří k těm lehčím, vydání je v penvé vazbě.


Anotace
Co byste obětovali pro své nejlepší přátele? Byli byste pro ně ochotni zemřít?
Bestsellerová autorka obrátila svou pozornost k historickým románům a zaměřila se na období tudorovské Anglie. Příběh Anny Boleynové pojala zcela nově, totiž z pohledu Anniny dvorní dámy a nejbližší přítelkyně Meg. Román Na život a na smrt zachycuje blyštivý dvorský život, velikou lásku a zoufalý pád opuštěné královny i její souputnice - zapomenuté, a přesto předurčené k tomu, aby v našich srdcích zůstala navždy živá.

Na život a na smrt – Román o Anně Boleynové

Moje hodnocení: Zpočátku jsem byla ke knize skeptická, ale ve chvíli, kdy se příběh rozjel a já se začetla, se mi zalíbil. Kdyby byl příběh zkrácen - první přibližně polovina na minimum, byla by kniha opravdu nádherná a strhující. První polovinu bych nazvala nemastnou neslanou, takovou nijakou a plytkou. Druhou polovinou nám to kniha ale vynahrazuje. Bohužel to úplně neobrátí celkové pocity z příběhu. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a mohla porovnat románovou podobu s tou faktografickou. Avšak knihu si nebudu mít zájem přečíst znovu a rozhodně jí nemohl plně doporučit. Jako oddechová kniha, od které nebudete mít očekávání, vás možná nezklame. Pokud ale chcete příběh, co vás uchvátí a nebudete se moci odtrhnout, této knize se raději vyhněte. Po dlouhém přemýšlení hodnotím 3 hvězdičkami a to především za "historickou přesnost" a za poutavě podané vyvrcholení příběhu.

2 komentáře: