"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 25. července 2018

Nepečený piškotový dezert s ovocem

Dnes jsem si pro vás konečně připravila recept, který dělám už více jak dva měsíce v kuse a to prakticky každý týden. Oblíbili si ho v práci, rodiče i přítel doma. S různýma obměnama vrchního ovoce (dle sezóny) se dá udělat z čehokoliv - jahody, borůvky, maliny, broskve, nektarinky, meruňky, kiwi, angrešt, hroznové víno, černý a červený rybíz či třešně. A pokud již není sezóna, dá se použít i kompotované ovoce - ananas, mandarinky, jahody, broskve atd. Já tentokrát použila kanadské borůvky a hroznové víno - bílé a modré.

Jediné, co je nutné a to že ho musíte udělat den dopředu, jinak jsou piškoty tvrdé a není to ono. Ani surovin není třeba moc a nejsou ani moc drahé. Tentokrát jsem dortík dělala do obdélníkové krabičky, obvykle ale dělám do rozevíratelné formy na dort (jako jsem dříve dělala koláč) a na spodní část dám potravinářskou fólii nebo sáček, aby se to dobře servírovalo. Nepoužívejte hlavně pečící papír! Rozmočí se vám a neoddělíte to - nebude se to dát pořádně jíst s papírem.

Vše je vymyšlené tak, aby to bylo chutné, akorát sladké (ne přeslazené), osvěžující a vydrželo to i třeba 4 dny v lednici a nevyschlo to. Můžete udělat samozřejmě i své jiné varianty, tuto jsem sama vymyslela a nejvíce se mi osvědčila.

Suroviny: (potřebné na obvyklou velikost dortové formy)

  • 1 balení piškotů Savoiardi - cukrářské dlouhé piškoty (kupuji v Lidlu, jsou nejlepší)
  • po obvodu klasické kulaté piškoty
  • 3 - 4 zakysané smetany - nejlépe 16% tuku a více
  • 3 vanilkové cukry (lze i vanilinové)
  • cukr moučka a cukr krystal dle chuti
  • 1 balení dortového želé Dr. Oetker - červené
  • 1 plechovku mandarinek v nálevu
  • ovoce, co máte doma, či co si vyberete - omyté a nakrájené na plátky (borůvky a jiné bobulky nekrájet, nechat v celku)

V první řadě sestavíme formu a dolů dáme potravinářskou fólii, případně jí vysteleme krabičku. A začneme skládat dlouhé piškoty vedle sebe co nejtěsněji. Pokud je větší mezera, piškot rozlomíme a díru ucpeme. Tím si vytvoříme dno.

Poté si vezmeme misku, dáme do ní zakysané smetany, přidáme vanilkový cukr a dosladíme cukrem moučkou tak, aby nám to přišlo dost sladké (pozor, piškoty, ovoce i želatina jsou sladké dost, není tedy potřeba přeslazovat). Přibližně polovinu dáme na piškoty a pečlivě rozetřeme, piškoty musí být úplně zakryté.

Nyní přichází chvíle na okraje, vezmeme si klasické kulaté piškoty a rovnou stranou na formu s nimi vytvoříme obvod. Zastrčíme je co nejníže to jde, díky nim nám to půjde dobře ven a dortík bude i po ukrojení držet tvar.




Scedíme si do odměrky plechovku mandarinek a na první vrstvu smetany rozložíme mandarinky. Vodu nevyléváme, uděláme z ní později želatinu. Když rovnoměrně navrstvíme mandarinky, vše pečlivě zakryjeme druhou částí smetany. Nesmí mandarinky čouhat ven, jinak by se to třískalo s ovocem na vrchu. Mandarinky dodají ovocnou chuť i smetaně a navíc vše bude krásně mokré a vláčné.



Nakonec si připravíme ovoce a buď jedním druhem posázíme rovnoměrně, nebo si vytvoříme obrazce z více druhů - dle času a nálady.

Dáme chladit do lednice a mezitím si připravíme želatinu dle návodu - scezenou vodu z mandarinek dolijeme do 250 ml vodou, můžeme dosladit cukrem krystal (já dávám 1 lžíci, voda z mandarinek je sladká dost), rozmícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se začne vařit, vypneme a pomalu mícháme, dokud nezačne chladnout. Pak lžící naneseme na dort tak, aby bylo ovoce i případně čouhající piškoty - vše zalito želatinou. Kdo jí má rád, může udělat dvojnásobné množství ze dvou želatin a má jistotu.


Necháme v lednici odpočinout do druhého dne a poté krájíme a podáváme. Dá se to udělat i každému zvlášť do mističek, pak si ale je třeba spočítat množství. Důležité je to vždy podávat studené, pak to má v letních měsících ten správný osvěžující účinek.



2 komentáře:

  1. To vypadá dost dobře. Určitě vyzkouším. Dík za tip

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Děkuji, je to opravdu velmi chutné a osvěžující, kor v těchto vedrech. Kdybyste se chtěla pochlubit, jak se Vám povedlo, napište mi, přidám Vás na konec článku i s Vaší fotografií

    OdpovědětVymazat