Tyčinky si rád schroupne občas každý, ale kupové jsou občas nic moc, udělejte si rychle a snadno vlastní tyčky. Jsou opravdu chutné a pokud si do těsta přidáte nějaké sušené bylinky, třeba bazalku či oregano, nebo směs provensálského koření, opravdu si pochutnáte. Nepotřebujete váhu, vše se měří na hrnečky ;-) Hurá na to.
Budete potřebovat:
2 hrnečky polohrubé celozrnné mouky (jde i bílá)
1 hrneček mléka
1 vejce - oddělený bílek - na potření a žloutek - do těsta
1/4 hrnečku oleje
1 kostička droždí/přepočítané množství sušeného droždí
sůl
koření do těsta dle libosti
posypku - sůl, kmín, semínka
Postup:
do mísy nasypeme všechny sypké suroviny, doprosřed dáme mléko, olej, žloutek a rozdrobíme droždí, nakonec trošku osolíme a přidáme vybrané koření, zamícháme dohromady a vypracujeme měkké těsto, které bude vláčné a nelepivé, nemusíme nechávat kynout, bude kynout až v troubě, na vál si dáme trochu mouky, aby se těsto nelepilo a tvoříme menší tyčky spíše kratší než dlouhé, dáme na plech a posypeme solí či kmínem, nebo sezamovými či lněnými semínky, pečeme v troubě asi na 200 - 220°C asi 15 minut, můžeme během pečení otočit, uvnitř by měly být vysušené a zvenku křupavé
Můj tip:
dejte dovnitř do těsta trochu oregana a kapku sušeného česneku, pečte spíš na nižší teplotu a déle, často otáčejte a pokud budou uvnitř ještě vláčné neupečené, tak dejte troubu na 100°C a dosušte, trvá to asi 25 minut, vydrží opravdu dlouho, i když u nás nevydrží víc jak dva dny, z dávky jich je dost a jsou opravdu chutné a když použijete celozrnnou mouku a do dáte trochu otrub či jiné vlákniny, budou i dobře stravitelné a zdravé ;-)
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat