"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 28. října 2015

Domácí slané celozrnné tyčinky

Tyčinky si rád schroupne občas každý, ale kupové jsou občas nic moc, udělejte si rychle a snadno vlastní tyčky. Jsou opravdu chutné a pokud si do těsta přidáte nějaké sušené bylinky, třeba bazalku či oregano, nebo směs provensálského koření, opravdu si pochutnáte. Nepotřebujete váhu, vše se měří na hrnečky ;-) Hurá na to.


Budete potřebovat:
2 hrnečky polohrubé celozrnné mouky (jde i bílá)
1 hrneček mléka
1 vejce - oddělený bílek - na potření a žloutek - do těsta
1/4 hrnečku oleje
1 kostička droždí/přepočítané množství sušeného droždí
sůl
koření do těsta dle libosti
posypku - sůl, kmín, semínka


Postup:
do mísy nasypeme všechny sypké suroviny, doprosřed dáme mléko, olej, žloutek a rozdrobíme droždí, nakonec trošku osolíme a přidáme vybrané koření, zamícháme dohromady a vypracujeme měkké těsto, které bude vláčné a nelepivé, nemusíme nechávat kynout, bude kynout až v troubě, na vál si dáme trochu mouky, aby se těsto nelepilo a tvoříme menší tyčky spíše kratší než dlouhé, dáme na plech a posypeme solí či kmínem, nebo sezamovými či lněnými semínky, pečeme v troubě asi na 200 - 220°C asi 15 minut, můžeme během pečení otočit, uvnitř by měly být vysušené a zvenku křupavé

Můj tip:
dejte dovnitř do těsta trochu oregana a kapku sušeného česneku, pečte spíš na nižší teplotu a déle, často otáčejte a pokud budou uvnitř ještě vláčné neupečené, tak dejte troubu na 100°C a dosušte, trvá to asi 25 minut, vydrží opravdu dlouho, i když u nás nevydrží víc jak dva dny, z dávky jich je dost a jsou opravdu chutné a když použijete celozrnnou mouku a do dáte trochu otrub či jiné vlákniny, budou i dobře stravitelné a zdravé ;-)
Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat