"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 22. února 2019

Naprostý cizinec - Kay Schubach

Nějak se mi nedaří úplně dostat z těch smutných a depresivních knížek, napůjčovala jsem si jich v knihovně hodně a teď to na mě začíná doléhat a minimálně dalších 5 čeká v řadě. Snad se s tím zvládnu popasovat.

Název: Naprostý cizinec
Název v originále: Perfect stranger
Autor: Kay Schubach
Překlad: Zdena Gaarová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 256
Nakladatelství: Ikar
ISBN: 978-80-249-2232-4

Kay je samostatná a silná žena, která si prošla už mnoha složitými pracemi a nyní si užívá zaslouženého podnikání v oblasti spravování financí slavným osobnostem. Když žije v Austrálii poblíž jejich sídel, využívá toho a daří se jí. V osobním životě je to však horší - Rob není takový, jako by si představovala. Cítí se už stará (kolem 40 let) a tak chce počít dítě, on na to však není připravený a proto mezi nimi dochází ke spoustě rozbrojů i z jiných stran, protože se to samozřejmě přenáší. Dojde to tak daleko, že Kay ve chvíli, kdy pozná někoho z úplně jiného soudku, začne pálit mosty a chce se Simonem rodinu. A on souhlasí, až moc vřele, to jí ale nepřipadá divné. Opustí Roba, přestěhuje se, rozhazuje těžce ušetřenými penězmi a dopřává Simonovi vše, na co jen pomyslí. Když se dozvídá o jeho kriminální minulosti, snaží se ho od ní oprostit, nedochází jí, že minulost i současnost se prolínají. Brzy na ní začne být hrubý - fyzicky i psychicky a ona se v tom plácá od zdi ke zdi. Jednou jde na Policii vše nahlásit, vzápětí odvolá, druhý den jen tam znovu, k soudu se však nedostaví a stále se k němu vrací do společného bytu. Po návštěvě rodiny si uvědomí, jak moc ji Simon změnil - udělal z ní uzlíček nervů, která se bojí bránit a je bezmocně vydaná do jeho rukou, to se rozhodne okamžitě změnit. Jak se jí podaří dostat z jeho vlivu a jak to celé skončí?


Knihu jsem brala do ruky s tím, že to bude na stejný princip, jako mé nedávno čtené knihy, tohle je však úplně jiný šálek kávy. Zatímco v jiných knihách se násilník projevuje postupně, omotává si obět kolem prstu a pak pomalu přitvrzuje, zde došlo k násilí prakticky hned na začátku. Simonovy metody jsou kruté, násilné psychicky i fyzicky, vyhrožuje a zastrašuje všechny z Kayina okolí. Nedovedu si představit, jaký hrozný strach Kay měla, protože tohle je hodně za hranou, ale na druhou stranu to nechápu. Většinou trvá několik týdnů, měsíců, až let, než násilník přetvoří takhle silnou osobnost do uzlíčku nervů zhroucených do sebe. Zde to trvalo v řádu dnů až týdnů, přestože než se sestěhovali, první náznaky byly, po sestěhování se vše projevilo v plné síle.

Nerozuměla jsem tomu, nechápala jsem, co se stalo. Vždyť ona byla dominantní, soběstačná a najednou mávnutím proutku tu byla žena bojící se pohledět na svého partnera. Ta transformace byla blesková. Snažila jsem se do hlavní hrdinky vžít, ale tady se mi to nedařilo. I přesto je kniha velmi čtivá a hezky napsaná, má tedy velmi rychlý spád a sitace se tam mění co dvě tři stránky. Prostředí je velmi reálně popsané. Avšak došlo mi opět pozdě, že nejde o román, ale o lehce upravenou realitu jiné ženy - reálného člověka. I když na to jen zpětně vzpomíná, zažila to. Na toto jsem měla problém se během čtení soustředit.

Kniha je v tvrdé vazbě, obálka je ve stylu možná trochu 90. let, ale je nicneříkající. Tisk opět na hrubém nažloutlém papíře, trochu větší písmo, než na které jsem poslední dobou zvyklá, řazení do kapitol čtenáře nijak moc nepoznamená. Vyprávění probíhá pouze ze strany Kay, nestřídají se postavy, o to je pochopení knihy jednodušší. Jazykově je kniha nádherná, asi na tom má podíl i překlad, ale text je jednoduchý a skutečně čtivý. Takovéhle téma vám však nedovolí se moc soustředit na pravopisné chyby či špatný slovosled, hltáte slova a pocit znechucenosti roste.


Anotace
Autentický příběh popisuje proměnu sebevědomé čtyřicetileté ženy v trosku, psychicky závislou na tyranovi, kvůli němuž všechno opustila. Autorka se seznámí s charismatickým mužem a podlehne jeho slibům o medové společné budoucnosti. Do té doby inteligentní, sebejistá a úspěšná žena se nechá zcela pobláznit, opustí dosavadního partnera a vrhá se do společného života s milencem, který se rychle mění v žárlivého tyrana. Snaží se autorku izolovat od vnějšího světa, dohnat na psychiatrii (což se mu podaří), a tím ji vydírat a držet v šachu. Žije z jejích peněz v jejím domě, bere si od ní, co se mu zlíbí, a ona se nebrání, přestože musí snášet urážky a psychické i fyzické násilí. Když nakonec autorka přijde i o práci, uteče k rodičům a dá svůj život postupně do pořádku.

Naprostý cizinec

Moje hodnocení: Další kniha s takhle depresivním tématem je za mnou a musím říct, že proti ostatním tato malinko pokulhává. Chování hlavní hrdinky (ačkoliv se to tak stalo) jsem nechápala až tak úplně - ano měla strach, ale bylo jí nabídnuto tolik pomoci a ona jí nevyužila. Neustále ho omlouvala a na konci omlouvá i sebe za to, že Simon jí nastavil zrcadlo a zmiňuje stockholmský syndrom. Já myslím, že zde hrál roli spíš její věk a touha po dítěti, stejně tak jako odpoutání se od Roba. Je zde krásně vidět, že dokud se Kay sama nerozhodla situaci řešit, nikdo s tím nic nezmohl. Mrzí mě, co jí Simon způsobil, i co se jí přihodilo poté. Doufejme, že to zlé už si vybrala a čekají na ní až do konce života jen samé příjemné věci. Hodnotím 4 hvězdičkami, na plný počet mi tam něco chybělo, možná trochu více smyslu?....

Žádné komentáře:

Okomentovat