"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 3. května 2019

Říkali mi Sisi - Soňa Sirotková

Po delší době jsem opět zabrousila do historie a pustila se do románu od Soni Sirotkové o císařovně Sisi. Celkově tento román je prezentován jako vyprávění minulého života. Uvidíme, zda to bude stát za to.

Název: Říkali mi Sisi - vyprávění minulého života
Autor: Soňa Sirotková
Rok vydání: 2008
Počet stran: 231
Nakladatelství: Petrklíč
ISBN: 978-80-7229-197-7


Knih zaměřených na život císařovny Sisi je mnoho, románů snad úplně stejně. Zde se ale spojuje oboje dohromady. Život císařovny Elizabeth zná snad každý a kdo ne, nic mu tato kniha neřekne. Proto zde nebude klasické shnutí děje, protože se to rovná jejímu životopisu. Je pravdou, že mnoho faktů je zde překroucených, vynechaných nebo naopak jsou zde nové a vymyšlené. Autorka román prezentuje jako vyprávění minulého života, ke kterému se lze dostat s pomocí hypnózy. Já na tyhle věci úplně nevěřím, ale s podobným pojetím jsem se ještě nesetkala, o to více jsem byla zvědavá.

Začetla jsem se celkem rychle, po krátkém úvodu o hypnoterapickém sezení se rychle dostáváme do prostředí malé holčičky Sisi na Possenhofenu, kde se začne rozvíjet příběh budoucí císařovny. Spoustu informací, které se odehrávají poté - výběr nevěsty, korunovace, zamilovanost Sisi a Franze Josefa, nesnášenlivost s tchýní Sofií a tak dále. Zde jsou podány čtivě, věrohodně, ale já z faktografických studií vím, že ne vše tam je popsáno tak, jak se to stalo. Děj je přiohnutý k románovému vyprávění, s tím se ale muselo počítat.

Románové zpracování je rozhodně povedenější, než jiná, se kterými jsem se již setkala. Musím ale říct, že mi k srdci nijak nepřirostl. Jsem ráda, že jsem si ho přečetla, docela mě to bavilo, ale to je vše. Žádné velké nadšení se nekonalo. Co mě ale zasáhlo tak jako v dobrém i špatném, byl závěr. Zpracování cisařovniny smrti a její vnímání novým vtělením dnes. Jak osoba, která má být novým vtělením Sisiiny duše, pociťuje tu samou událost a důvody, proč a jak se co stalo. Z konce jsem byla lehce učarovaná a přišlo mi to jako ideální zakončení Alžbětina "života".

S čím jsem měla trochu problém bylo rozlišení, do jaké míry myslí autorka danou věc vážně a kde už začíná to románové prostředí. Ono celkově u románů založených na historickém jádru se to těžko rozlišuje. Zde je hranice opravdu a skutečně tenká a mě jako člověka, co je s faktografickou problematikou seznámen v docela širokém spektru, to dělalo místy problémy. Musela jsem se neustále zamýšlet a počítat, zda se to stát mohlo a nebo ne.

Textově je kniha příjemně čtivá, co vás ale dostane prakticky od první strany jsou pravopisné chyby. Jsou všudypřítomné a nepřehlédnutelné. Chybějící interpunkcí začínaje, přes chybějící písmena a znaky, gramatické chyby, neshodné rody až konče nesmyslným slovosledem, který nedává smysl. Měla jsem v ruce hodně knihy, kde byla velká chybovost, na tuhle se ale těžko drápaly. Zde je minimálně jedna chyba na stránku a zrovna mě tohle neskutečně rozčiluje. Nikdo není dokonalý, ani já a občas mi nějaká chyba ujede, stejně tak to mohlo ujet autorce. Avšak kniha, na které se podílí tolik lidí? Co dělal člověk, který měl na starosti korekturu? To by se opravdu stávat nemělo a i z tohoto důvodu knihu už znovu do ruky nevezmu. Autorka v březnu 2009 slibovala dotisk knihy, který měl být bez chyb, k němu však ale již nedošlo.

Rozdělení kapitol je zde docela klíčové. Na začátku každé z nich je časové rozpětí a místní údaje, kde se bude daná část jejího života odehrávat. Já si tyto kapitoly zakládala a když jsem si v průběhu čtení nebyla jistá, v jaké části Sisiina života se nacházíme, otočila jsem si, ujasnila si a moc mi to při čtení pomáhalo. Navíc je celá kniha doplněná černobílými obrázky Sisi, ať již kresby, malířské obrazy či fotografie. Jen je škoda, že tisk je na hrubém papíru a ne v úplně skvělé kvalitě, která pak těmto obrázkům nedává vyniknout. Na křídovém lesklém papíru s více propracovanými barvami i v černobílé škále by to vypadalo mnohem lépe.


Anotace
Sisi, fascinující císařovna rakouská, královna česká a uherská. Co o ní ve skutečnosti víme? Vždyť už za života se stala legendou opředenou mýty.Prožila zdánlivě šťastné dětství, zamiloval se do ní pohledný a mocný císař Franz Josef I. a ona se stala jednou z nejkrásnějších panovnic své doby. Proslavila ji její krása a podivínský způsob života, který se neslučoval s významným postavením císařovny.
Životopisný román o oblíbené císařovně rakouské, královně české a uherské, Alžbětě, manželce císaře Františka Josefa I.
Autorka se z jednotlivých střípků snažila posbírat nevšední příběh krásné panovnice, jakou Alžběta alias Sisi nesporně byla. Mnohokrát vyprávěné příběhy o zlé tchýni, o oblibě Sisi ve společnosti, i o jejím jezdeckém umění se snaží nahlížet nově a neotřele.
Říkali mi Sisi


Většina románů, které ji vykreslují jako mučednici bez viny je zcela ve stylu sladkobolných příběhů. Pravda ale zůstává ukryta pod cukrovou polevou. V této knize však Sisi odkrývá své nitro a mnohé vysvětluje. Vztah k manželovi, nepřátelům i nejbližším přítelkyním. Především však k dětem, na nichž se dopustila křivdy nejtěžší a nese podíl viny na jejich tragickém konci. Při psaní tohoto příběhu se autorka pokusila objevit skutečnou Sisi, zbavenou mýtů. Ženu z masa a krve. Přes deset let studovala historické dokumenty, životopisy a cestovala na místa, kde Sisi pobývala. Vídeň, Mnichov, Maďarsko, Korfu... Zároveň čerpá z osobní výpovědi ženy, která se v rámci léčebné terapie " podívala zpět" a v jednom z minulých životů se poznala jako "...Elisabeth, které říkali Sisi..."


Moje hodnocení: Nechápu, jak je to možné, ale ve finále se mi kniha docela líbila. Historický přínos nulový, zážitek z beletristického čtení docela pěkný. Chyby v knize (ano neustále to opakuji, protože takové množství jsem neviděla ani v diktátu některých našich dětí) jsou velkým problémem, který kazí celkový dojem z knihy. Za to úplně autorka nemůže, ale měla přeci jen celou knihu projít po dokončení ještě jednou sama, než šla kniha do tisku, mnoho chyb by na první pohled viděla. I přes to se mi kniha líbila, do ruky jí znovu nevezmu, ale hodnotím jí 4 hvězdič
kami. Pokud by opravdu vyšel dotisk bez chyb, uvažovala bych o koupi do své sbírky. Takhle s čistým svědomím vrátím do knihovny. Čtivá a příjemná kniha.

2 komentáře:

  1. Moc Vás zdravím a děkuji za váš názor. Kniha tehdy vyšla v nakladatelství Petrklíč a opravdu jsem už po korektuře nemohla do textu zasahovat. Co mě však mrzí víc než pravopisné chyby, jsou zásahy do vět, které zcela měnily jejich smysl. Byla to má první kniha, jsem na ni moc pyšná, možná bych ji dnes napsala jinak. Jsem ráda, že vás moje podání příběhu zaujalo a ráda bych jen dodala: Ano, vyprávění jsem do jisté míry upravila pro románovou podobu, je však založen ze skutečné terapie minulými životy a já jsem tomu byla přítomna. Nevadí, že tomu zatím nevěří všichni ...ani tuto zkušenost nelze předat, musí se prožít. Pokud vás zajímá průběh celé terapie znovuzrozené Sisi, vydala jsem Sisi Rodokmen duše. Je to utlá knížka, záznam regresního sezení. Knihu jsem vydala sama, měla jsem dojem, že to v té první knize chybí. Bohužel, opět vás zklame několik pravopisným chyb. Korektorky se mi nedaří..Soňa Sirotková

    OdpovědětVymazat