"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 29. května 2019

Nimbus - Neal Shusterman

Druhý díl Smrtky vyšel koncem dubna a já s ním plynule a okamžitě navázala na první díl. A udělala jsem dobře, jenže teď se mi z "dokonalého" světa nechce ven.

Název: Nimbus
Název v originále: Thunderhead
Autor: Neal Shusterman
Překlad: Petr Kotrle
Rok vydání: 2019
Počet stran: 440
Nakladatelství: Yoli
ISBN: 978-80-7617-359-0


Po té, co Rowan na poslední chvíli utekl z konkláve, prchá neznámo kam. Pověsti o smrtce Luciferovi se však dále šíří. A smrtky nového řádu či ty, co neprojevují dostatečnou úctu koseným lidem, by se před ním měly třást. Čistka nadále probíhá a bylo ukončeno již mnoho smrtek, které si nezasloužily dále cechu sloužit. Anastázie si nachází vlastní styl kosení lidí a objevuje se nám tu i nová postava Greysona Tollivera, kterého vychoval sám Nimbus. Shodou okolností ho navede, aby zachránil ctihodné smrtky Anastázii a Curieovou před ukončením. Někdo po nich jde a protože Nimbus se nemůže jakkoliv plést do záležitostí smrtek, vše vyšetřuje smrtka Constantin. Zároveň to uvnitř cechu smrtek vše, protože proti sobě naráží stará garda a nový řád (Goddardových stoupenců), kteří se z kosení radují a požívají z něj uspokojení. Anastázie v tom má hrát velkou roli, protože jako mladší smrtka, díky svým učitelům, tíhne ke staré gardě a může tak ovlivnit i mnoho dalších mladších smrtek a tím i budoucnost vývoje cechu. Možná proto je cílem útoků. Na pozadí toho všeho svádí Greyson boj jako nezvedenec, dokud se všechny nitě nespojí v jeden provaz. Jenže pak už je možná pozdě a jsou věci, které ani Nimbus nezachrání. A to ani když se záhadná postava snaží odhalit tajemství jedné staré říkanky.



Ihned po dočtení Smrtky (3 dny mezi tím volna) jsem se pustila do Nimbu. A jízda pokračovala, děj navazuje tam, kde první díl skončil a vtáhne vás do sebe tak rychle, že nestihnete ani mrknout. Osudy Rowana (smrtky Lucifera), Citry (smrtky Anastázie) a Greysona (Morda) jsou ty hlavní a musím říct, že všechny postavy jsou mi nesmírně sympatické. Když pominu smrtky nového řádu, není v knize žádná postava, co by mě iritovala. Vše je tak, jak má být a perfektně to sedí.

Autor naprosto zachoval čtivost příběhu a i když se nemohu ve výčtu zmínit o všem, o čem bych chtěla, protože bych mohla odhalit nějaké spoilery, křičím do světa "je to skvělé, úžasné, božské". Hodně se mi líbí to, že místo deníkových záznamů smrtek se zde mezi kapitolami nachází jakýsi deník samotného Nimba. Osvětluje nám v něm, co může a nemůže, jak přemýšlí, jak přistupuje k problémům a vzdáleně i možná co cítí. Pokud jako umělá inteligence něco vůbec cítí. Dodává to příběhu návaznost a leccos vysvětluje - doporučuji tedy rozhodně nepřeskakovat.

Navíc jejich svět nemá vlastně je tam moc složitý, stále se dozvídáme o dalších nových moderních technologiích a spojuje se nám to dohromady do jednoho celku. Celou dobu držím palce a snažím se, aby to dopadlo jak si přeju a nakonec? Nabere děj rychlý spád a i když se může čtenář těšit z výhry dobra, zlo vše finálně bere do svých rukou a zasazuje těžkou ránu. A kniha končí tak, že se mi chce řvát vzteky. Docela mi trvalo než jsem závěr pobrala a jsem ještě pořád trochu naštvaná (nebo možná jen rozčarovaná). Kor když nevím, jak dlouho budu muset čekat na další díl.

Vazba knihy je stejná jako u prvního dílu - měkká vazba s překlápěcími bočnicemi a budu se opakovat, ale stejně jako první díl i tento by si zasloužil pevnou vazbu. Jsou to docela obsáhlé knihy a nedovedu si představit, až budu knihu číst poněkolikáté, že to obyčejná lepená vazba zvládne. Ale to je jen detail. Obálka je samozřejmě nádherná a jsem zvědavá, jak bude vypadat ilustrace na třetím dílu.

A debaty o plusech či mínusech vytvořeného světa by byly na staletí. Jako každá doba si s sebou nese klady i zápory. Lidstvo na to musí být připraveno, pokud není, dopadne to katastrofálně.


Anotace
Rowan se rozhodl, že na vlastní pěst napraví cech smrtek a podrobí jej zkoušce ohněm - a to doslova. Po zimním konkláve zmizel v ústraní a od té doby podniká útoky na zkažené smrtky - nejen ve StředoMerice, ale na celém kontinentu. Stal se z něj lidový hrdina - smrtka Lucifer - který v černé róbě odevzdává zkorumpované smrtky plamenům. Citra, z níž se pod dohledem smrtky Curieové stala mladší smrtka, zkaženost vidí a chce ji změnit zevnitř, ale na každém kroku nachází překážky, a dokonce se ocitá v ohrožení života. Rozkol mezi "starou gardou" a "novým řádem" se vyostřuje a vzájemné soupeření přechází od slov k činům. Nad tím vším bdí vševědoucí Nimbus - jediný, kdo má moc řešit závažné problémy dokonalého světa. Ale vloží se do toho, nebo bude jen přihlížet, jak se dokonalost mění v úpadek?

Nimbus


Moje hodnocení: I Nimbus je naprosto úžasná knížka a celou sérii doporučuji přečíst. Je to neskutečně čtivé, daný svět je vám povědomý a přitom ho objevujete, však co může být úžasnějšího, než když neexistuje smrt, jak jí známe dnes. Děj se vyvíjí, postupuje neustále dopředu a strhne vás s sebou. A to, že zde Nimbus (překvapivě dle názvu) hraje opravdu důležitou roli, mě velmi těší. Doufám a prosím, aby si autor s dalším dílem "pohnul" nebo se budu muset od knih pustit znovu. Kdo váhá se čtením - přestaňte a pusťte se do toho, litovat nebudete. Ačkoliv fantasy přicházím na chuť až poslední dobou a jinak to moc nečtu, jsem opravdu nadšená. Proto nemám jinou možnost než dát plný počet 5 hvězdiček.


Žádné komentáře:

Okomentovat