"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 31. května 2019

Kam si zapisovat přečtené knihy?

Narazila jsem na téma, o které jsem se hlouběji zajímala a nenašla jsem žádný článek či shrnutí, co by mi mohlo být ku pomoci. A tak jsem se rozhodla vytvořit ucelený obraz sama. Tématem je? Kam všude si můžete zapisovat přečtené knihy (na netu, ručně či přes aplikace). A nejen ty přečtené, ale i ty, co si v budoucnu chceme přečíst, popřípadě i jiné seznamy, co se vždycky hodí.

Rukou psané

První velkou a pro mě nejdůležitější skupinou jsou rukou psané zápisky o přečtených knihách. Existuje mnoho způsobů, jak to dělat, já vám tu představím tři nejsilnější skupiny a jeden malý bonus.

1) Vlastní blok - prostě si koupíte nějaký krásný blok (třeba v tvrdých deskách) a začnete si zapisovat, co jste přečetli. Styl a to, co vše si zapíšete, je jen na vás. Já mám celkem tři bloky - přečtené knihy s krátkým shrnutím, druhou jen na tituly řazené dle autorů a třetí na knihy, které si chci přečíst. Ale více o tom už brzy v samostatném článku.


2) Zápisník milovnice knih - nádherný zápisník v kartonových deskách s gumičkou přímo vyzývá k zapsání knih. Máte na rozdíl od čistého bloku předtištěnou předlohu a kolonky, kam co zapsat. Zápisník obsahuje i samolepky, kterými si můžete vylepšit své poznámky. Zatím jsem si do něj nic nezapsala, protože si vše píšu do svých bloků, ale plánuji si tam zapisovat knihy, které mě za uplynulý rok zaujaly nejvíce. Je tam místo na tuším 54 knih (proto pro mě nevhodné na zapisování všech přečtených knih, když jich mám v plánu 100 za rok) a zpracování je naprosto úžasné. Cena je však vyšší, stojí jako leckterá nová kniha - 255 Kč. Ježíšek ale byl laskavý a nadělil mi ho k loňským Vánocům.

(klikni na obrázek a prohlédni si ukázku, jak vypadá zápisník uvnitř)

3) Moje tajné zápisky o knížkách a o životě - novinka od Yoli, kterou jsem hned musela mít. Bohužel jsem se sekla, je to malý formát (o trochu větší A6 či menší A5) a kromě pár stránek o knihách jsou tam věci skutečně do života. Mnoho místa na vlastní poznámky, horoskopy a podobně. Spíš jako deníček pro mladší čtenáře / čtenářky. Já mám vlastní diář a deník si nijak moc nepíšu, pro mě tedy naprosto nevhodné. Uvidím, třeba pro něj najdu nějaké využití a nebo ho daruji ve škole dětem jako odměnu. Rozhodně to není pro ty, co mají v plánu přečíst 100 knih za rok ☺ Cena je však lákavá - 99 Kč.

(klikni na obrázek a prohlédni si ukázku, jak vypadá zápisník uvnitř)

+ BONUS - Čtenářský diář - záměrně jsem ho nezařadila jako další číslo, rovnocenné ostatním a to hlavně z důvodu, že se nejedná o místo, kam vyloženě píšete jenom přečtené knihy (jiné seznamy zde nejsou), protože jeho hlavní funkcí je prostě diář na aktuální rok. A z toho vyplývá i to druhé - déle jak rok ho využívat nemůžete. Proto je tu jen jako malý bonus, já mám zelený diář vydávány Městskou knihovnou Jiřího Mahena v Brně - stojí do 200 Kč a dá se objednat jen přes ně a dostatečně dopředu (vloni rozesílali objednávky tuším v červnu nebo červenci na další rok). Vzadu je pak dvoustrana, kam si můžete zapsat přečtené knihy, na jednu je však jen jeden řádek + hodnocení, takže žádné detaily tam nevměstnáte. Využívám ho jako zhodnocení počtu knih za daný rok.



Weby

Velmi početná skupina a čím dál rozšířenější. Každý nosí v ruce telefon, má doma notebook, tablet či PC. A na netu děláme úplně všechno - nakupujeme, komunikujeme, pracujeme, hledáme informace ... tak proč si tam nezapisovat i přečtené knihy. Já třeba píšu mnohem rychleji na PC než rukou, i když rukou psané věci mají své kouzlo, trvá to déle (kor když chci, aby to nějak vypadalo). Na klávesnici jedu rychlostí blesku a občas se i předbíhám - a v tom je nesporné kouzlo zapisování online na internetu - stíháte zachytit veškeré myšlenky.

1) Databáze knih - můj největší a nejoblíbenější favorit. Od chvíle, kdy jsem objevila kouzlo DK, propadla jsem knihám více než jindy. Skvělá komunita, vše v jednom - hodnocení, recenze, komentáře, veškeré bibliografické informace, diskuze a žebříčky, bazar kniha a jako třešnička na dortu - Čtenářská výzva každý rok. Její funkční rozhraní mi naprosto vyhovuje. Je jednoduché, uživatelsky velmi příjemné a přehledné. Máte možnost si vytvářet své vlastní seznamy nad rámec přednastavených (a že i těch je fakt hodně) a bazar knih je zde opatřen hodnoceními. Můžete si tedy ověřit člověka, od kterého chcete nakupovat. Můžete diskutovat veřejně v diskuzích či v soukromých zprávách a vyhledat si vhodné knihy podle mnoha filtrů.
Jak jste si mohli všimnout, veškeré údaje, které o knihách uvádím - fotografie, informace a podobně - mám z DK a uvádím i odkazy. Vše se souhlasem a podporou provozovatele DK Danem. Vlevo v oblíbených máte pár nejdůležitějších odkazů. Jsem tedy velikým zastáncem Databáze knih a zatím jsem se nesetkala s člověkem, který by po registraci litoval.



2) Goodreads - zahraniční web pro ty, kteří mají alespoň nějaké základy angličtiny. Sice jsou tam české knihy uvedené v češtině, ale základní funkční rozhraní je v angličtině. Stejně tak registrace a jiné technické záležitosti. Já osobně GR vůbec nepoužívám, jsem tam pouze registrovaná a občas si tam najdu nějakou knihu v anglickém originále, abych porovnala obálky. Myslím si, že nejvhodnější je to pro lidi, co čtou ve více jazycích - třeba v češtině i angličtině. Mají tam vše pohromadě a nemusí mít dva seznamy - jeden třeba na DK pro české knihy a druhý jinde. Stránka GR na mě působí však uživatelsky trochu chaoticky, místy je nepřehledná a úplně mi nevyhovuje celobéžový vzhled. Proto ho nevyužívám, ale jestli někdy začnu číst knihy v angličtině, nebudu váhat ani minutu, kam své online seznamy zavedu.

Výsledek obrázku pro goodreads banner

<
div>
3) ČBDB - poslední českou stránku jsem si nechala nakonec, protože .... já nevím co si myslet. Je to obdoba čsfd.cz (filmy), ale pro knihy. Je to oficiální československá bibliografická databáze, která mě ani náhodou nepřitáhla svou atraktivitou uživatelského prostředí. Je to tak trochu každý pes jiná ves, nepřehledné, spousta knih v seznamů úplně chybí, existuje zde bazar, který však nemá ověření prodejců ani hodnocení a navíc je to takové nijaké. Úplně obyčejné, nesrovnané a mě tohle prostě nevyhovuje. Ve výsledku je to stejné jako Databáze knih, ale v takovém horším kabátku, méně uživatelsky promyšlené a také máte mnohem méně možností vlastního rozvoje a přizpůsobení užívání.
Výsledek obrázku pro čbdb banner


Aplikace

Ne každý chce lézt do prohlížeče, aby si zapsal přečtenou knihu a nebo jít na PC (notebook). A proto máme také knižní aplikace, které nám usnadňují život nejen v zapisování knih, ale i v jejich výběru.

1) Booxy - o co horší je pro mě web cbdb.cz, o to lepší je jejich aplikace Booxy. To, co se mi na webu nelíbí, zde je super - seznamy knih, diskuzní fóra, hodnocení a komentáře knih a jejich sdílení dále. Je to vše uživatelsky velmi příjemné, jednoduché a přehledné. Já jí nevyužívám, ale zkoušela jsem jí a líbila se mi. Nechce se mi však všechno, co mám na DK překopírovávat i sem. Ale bohužel musím říct, že Booxy app je lepší než aplikace Databáze knih.

Výsledek obrázku pro booxy


2) Databáze knih aplikace - další appka od populárního webu, tentokrát mé oblíbené Databáze. Bohužel musím ale konstatovat, že za webem silně pokulhává, je taková "sražená" (naplácaná na sobě a nepřehledná). Vše, co si tam ale uděláte na webu, se vám automaticky promítne i do aplikace, což je super. Máte tam však přístup jen k omezenému prostředí. Využijete ji jen na hledání knih, autorů, komentářů a na úpravu vlastních seznamů. Diskuze, bazar, čtenářská výzva nebo třeba žebříčky knih zde nenajdete. Bazar a vyřizování zpráv mi zde chybí asi úplně nejvíce. Co je zase na druhou stranu obrovská výhoda této aplikace je integrovaná funkce vyhledávání pomocí fotoaparátu a vyfocení ISBN knihy. Funguje to sice občas trochu mizerně, ale je to skvělý pomocník při výběru četby v knihkupectví.

Výsledek obrázku pro databáze knih aplikace


Elektronicky

Kromě těch, co použijí různé předdefinované možností online na webu či v mobilu, jiní rádi využijí prázdný nepopsaný list a začnou si vše tvořit sami dle svého. A pro ty jsou tu opět tři základní možnosti.

1) Poznámky v PC x mobilu - existuje opravdu dost možností textových editorů či aplikací pro telefon. To vám umožní si dělat poznámky přesně dle vašeho gusta a můžete si tak vše přizpůsobit přesně tak, jak se vám zlíbí. Ať už co kniha to jeden soubor, nebo jeden upravený databázový soubor s prokliky na různé stránky. Vše závisí na tom, jak moc jste pokročilý v ovládání těchto editorů. V mobilu je to vše malinko složitější, ale pokud někdo není vyloženě knihomol a přečte jen pár knih do roka, stačí obyčejné poznámky zálohované na Google Disk či v emailu.

2) Tabulky v Excelu - podmínkou zde je samozřejmě mít Windows a ovládat jejich klíčové programy. Výhodou je, že v jednom souboru na více kartách můžete mít mnoho seznamů - přečtené, rozečtené, čekající na přečtení, rezervované v knihovně, nedočtené, líbící se nebo nelíbící se a mnoho dalších. Je velmi jednoduché se k souboru kdekoliv dostat a upravit ho, pokud ho máte zálohovaný na Google Disku. Výhodou je i čas, protože stačí vytvořit základ a ten pak jen vyplňovat, vše tak přizpůsobíte vlastním požadavkům a potřebám. Nevýhodu jsem žádnou nenašla, jen nutnost ovládat pokročilejší funkce programu k nastavení databází a funkcí. Pokud to tedy neumíte, budete se muset leccos přiučit a je jen na vás, zda vám to za to stojí, či zvolíte jinou variantu.

3) Blog - bylo by hloupé nezmínit to, co sama používám. Tento můj blog slouží zároveň jako moje pokladnice přečtených knih - na každou knihu, co přečtu, také napíšu recenzi. A tak mám i obsáhlejší verze toho, co si píšu do bloku spolu s obálkou knihy, informacemi o ní a také shrnutím děje (kdybych náhodou zapomněla). Ano ovšem, píšu to i pro vás, ale sama blog používám jako vlastní retrospektivu.


Lépe už vám to asi nepodám a tak bych takhle ráda skončila. Brzy vyjde článek o tom, jak si knihy zapisuju rukou já, protože je to malinko složitější. Pokud byste přišli na další pro vás důležitý způsob zapisování knih, napište mi do komentářů nebo do zprávy pro autora - budu za to moc vděčná.
Děkuji a mějte se nádherně.

5 komentářů:

  1. Přečtené knihy jsem si zapisovala naposledy na střední škole...

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: To jsou mi povzbudivá slova Pro mě to důležité je, vidím to jako práci do budoucna, budu se moct ohlédnout za tím, co jsem přečetla a vzpomínat, připomínat si a hlavně budu mít přehled a nebude hrozit, že se dvakrát pustím do knihy, která mne nebavila. Ono se to klidně může stát při takovém množství přečtených knih

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, promiň, nechtěla jsem Tě otrávit ani se posmívat... spíš obdivuju tu preciznost.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Nemyslela jsem to špatně, nejsem člověk, co by byl vztahovačný, nebo si bral věci přehnaně Za obdiv moc děkuji, ale když vím, že to dělám pro sebe do budoucna a třeba to může i někoho dalšího inspirovat, jako důvod k pokračování mi to bohatě stačí A vím, že jsem v tomhle ohledu malinko cáklá     

    OdpovědětVymazat