"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 24. května 2019

Smrtka - Neal Shusterman

Konečně nastal ten krásný čas a já se mohla v klidu pustit do Smrtky, na kterou jsem se těšila snad rok. A to proto, že konečně vyšel druhý díl a já tak mohla krásně navázat v sérii. Bála jsem se, že to skončí jako s knihou Bez šance, která nepřečtená leží v knihovně a doufá ve vydání pokračování. To se ale zatím nechystá, tak bude muset ještě chvíli počkat.

Název: Smrtka
Název v originále: Scythe
Autor: Neal Shusterman
Překlad: Petr Kotrle
Rok vydání: 2018
Počet stran: 384
Nakladatelství: Yoli
ISBN: 978-80-7549-734-5


Citra a Rowan jsou dva naprosto rozdílní mladí lidé, mají rozdílné rodiny a i přesto si je vybere Faraday za své učedníky. A čeho? Přeci smrti. Je to ctihodný smrtka, který musí udržovat populaci ve správných mezích. Lidé díky nanotechnologiím neumírají, jsou vymýcené nemoci a ani věk není problém. Pokud se cítíte staří, necháte si přetočit tachometr a je vám zase třicet, vědomí však zůstává. Navíc neexistují pojmy jako vražda či zabití. Může se vám stát, že spadnete z vysoké budovy, budete pár dnů zmrtvení než vás dají dohromady a můžete žít dál. Smrty také nezabíjí, ale kosí - pro dobro lidstva. Citra a Rowan jdou do výcviku s tím, že jeden z nich se stane smrtkou a druhý odejde zpět domů, na výročním setkání smrtek však smrtka Goddard rozpoutá diskuzi, ze které vyjde rozsudek - ten kdo vyhraje musí pokosit druhého. A oni se do boje dají ačkoliv nejsou schopní si vůbec představit, že druhého sprovodí navždy ze světa, je mezi nimi cosi silnějšího. Navíc i mezi smrtkami se objevuje semínko zla právě v podobě Goddarda a jeho stoupenců, kteří si kosení sladce užívají. Dnes bychom je nazvali asi masovými vrahy, v jejich době pro to není označení. Každopádně jsou hanbou cechu smrtek, ale následovníků je víc a víc. Jak zabránit katastrofě přímo v centu cechu, který nepodléhá působnosti umělé inteligence Nimbu, který vše řídí?



V první chvíli jsem měla trochu problém pobrat systém světa, ve kterém se to vše odehrává. Nezapadalo mi to do sebe, ale to bylo jen chvíli. Je to určitě tím, že nejsem na tento žánr zvyklá, je to teprve druhá fantasy dystopie, do které jsem se pustila. Tou první byl Naslouchač a Faja od Petry Stehlíkové. A i přes tento pomalejší začátek jsem se do knihy zakousla a daný svět mě okouzlil. A možná se díky tomu ze mě stane fanoušek fantasy? ☺

Hlavní postavy mi přilnuly všechny, až v průběhu děje se vyrýsovalo pár výjimek, ale to tak bývá, že k záporným postavám obvykle cítíte antipatie. Hlavní linka se sice věnuje Citře a Rowanovi, ale ne v té romantické sféře. Ta je zde víceméně minimální a příběh se skutečně ubírá hlavně směrem k úloze smrtek a jejich svědomí. Největší část pro mě zabíraly úvahy o smrti jako takové a o světě, ve kterém smrtky musely nalézt cestu za smířením a svým vlastním svědomím.

V celku jde tedy několik dějových linek ruku v ruce, prolínají se a ovlivňují. Není to však nic složitého na pochopení, právě naopak. Je to velice čtivé, rozhodně ne zmatečné, spíš uhlazené, jednoduchého stylu a velmi mile zpracované. Textu na stránce tak akorát, čte se skvěle a za každou částí najdete zápisky z deníku těch známých smrtek i učedníků, co se vyskytují v příběhu. Děj se vyvíjí přirozeně, postupně se nám odkrývá, nic násilného ani nepřirozeného. I když v takovém světě vás těžko něco překvapí. Navíc má autor skvělou schopnost vystihnout a vykreslit vše přesně a popsat to naprosto dokonale.

Čeho si na knize vážím hodně je to, že vás donutí přemýšlet, i když nechcete.
Je to tak správně? Oni to za správné považují.
A následky? Neřeší a možná ani žádné nejsou.
Šlo by to tak v dnešním světě? Nemyslím si.
Je to vůbec přirozený vývoj? Pro ně určitě. Neumím si moc představit, žít v takovém světě. Odpadá sice starost o to, že zemřu (stářím myslím, nebo na rakovinu, infarkt či něco jiného), ale kdykoliv může přijít smrtka a já se musím podvolit. Když to neudělám, schytá to celá moje rodina.
Je lepší to dopředu vědět, nebo ne?
A miliony podobných otázek se vám pořád honí hlavou pořád dokola a vyvstávají miliony dalších. A i přesto, že o světě neustále přemýšlíte, nenarušuje to dějovou linii, která jde chvilkami trochu stranou, nebolí vás z toho hlava - je to prostě přirozené.

Lehce mě zklamala fyzická podoba knihy - paperback. Myslím si, že by si zrovna tato kniha zasloužila bytelný hardback (pevnou vazbu), aby jí člověk mohl číst pořád dokola, listovat a nebát se rozlepení či rozlámání vazby. Neříkám, že by byla nekvalitně udělaná, to vůbec ne. Ale pevná vazby je rozhodně lepší a v případě Smrtky by to určitě stálo za to. Uvidíme, třeba se i toho dočkáme.


Anotace
Svět bez hladu, nemocí, válek, bídy. To vše se lidstvu povedlo. Zvítězilo dokonce i nad smrtí. Scythové jsou nyní jediní, kdo může ukončit jakýkoliv život a je jim přikázáno tak činit s cílem udržet objem populace pod kontrolou.
První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak "smrtky". Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla - což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit "umění" brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.



Moje hodnocení: Já jsem ze Smrtky rozhodně nadšená. Nečekala jsem, že mě tento svět pohltí (téměř stejně jako ten z Naslouchače) a jsem ráda, že se mohu ihned pustit do druhého dílu. Velkou roli zde hraje (stejně jako v historických románech) čest, morálka a svědomí. A to se mi moc líbí. Zamyslíte se nad vlastní existencí a svědomím, porovnáváte a kombinujete. Miluji tyhle pocity z knihy. A proto vám jí doporuč
uji všemi 5 hvězdičkami. Určitě neváhejte víc a pusťte se do ní. I když nejsem zastánce ani fanoušek fantasy ani young adult, byla to dobrá volba.


Žádné komentáře:

Okomentovat