"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 9. listopadu 2018

Změna je život

Po delší době přicházím opět s tématem týdne v knihách. Podařilo se mi najít celkem 3 knihy, které svým názvem krásné odpovídají tématu "Změna je život". Jsou ovšem velmi protichůdné a rozdílné. Ani jednu jsem tedy nečetla, ale dle hodnocení si minimálně jednu z nich přečtu.
Jdeme tedy na to:

1. Změna je život - Jak se žije důchodci v jižní Francii - Zdeněk Červenka - DATABÁZE KNIH

Autor zde humorně a s vtipem sám o sobě a o svých zážitcích ze života v malé vesničce v jižní Francii. Zde důchodcí požívají jakési úcty či respektu, popisuje zde své dojmy i konkrétní situace, jimiž prošel. Porovnává to i s životem v Česku či Švédsku (kde také žil). Vše je krásně dokresleno atmosférou. Hodnocení na Databázi knih je celkem vysoké a proto si myslím, že stojí za přečtení a mám v plánu to v malinko vzdálenější době udělat. I když vhodnější to bude asi pro starší generace, které budou mít k pochopení samotného autora rozhodně blíž. Kniha u nás vyšla v roce 2011 pod nakladatelstvím Plejáda.

Změna je život - Jak se žije důchodci v jižní Francii


2. Život je změna a změna je život - Neale Donald Walsch - DATABÁZE KNIH

Druhou knihu jsem zvolila záměrně jako kontrast k té první, protože zde se jedná o duchovní literaturu, či o knihu pomáhající osobnímu rozvoji. Zde nás autor upozorní na to, že ne vše je stálé a svět kolem nás se neustále mění a spolu s ním i my. Nemá tedy cenu si udržovat setrvalý stav věci a nemá rozhodně smysl se bát změn. Autor nás chce také upozornit na to, že ne každá změna je špatná, ale jsou i ty přínosné a proto není důvod být vůči nim odmítavý. Ráda bych také připomněla, že autor už má za sebou bestsellerů dost, a to Hovory s bohem (je již několik dílů) a proto si troufám říct, že se v duchovní literatuře vyzná. Proto kniha určitě nestojí za okamžité zatracení. Hodnocení to víceméně potvrzuje, protože 73% pro duchovní literaturu osobního rozvoje je opravdu dost. Kniha vyšla stejně jako předchozí výběr v roce 2011, tentokrát pod nakladatelstvím Beta-Dobrovský.


Život je změna a změna je život


3. Změna je život - Barbara McMahon - DATABÁZE KNIH

Poslední knihou výběru je román, řazený nespíše do červené knihovny (prostě pro ženy). Hlavní postavou je zde Sára, která vychovává sama svou dceru bez partnera. Dcera však dospěje a provdá se, tím najednou Sára zůstává sama. Odstěhuje se do krásného romantického domu u jezera a zde potkává muže svých snů - Matta. Trochu uspěchaná svatba ji však vrhne do nového začátku a krásného společného života. Prostě romantika. Kniha však asi není příliš populární, či propagovaná, protože i přesto, že vyšla v roce 2007 v nakladatelství Harlequin v edici Romance, nemá žádní hodnocení ani na ČBDB ani na Databízi knih a tudíž nedokážu říci, jak je psaná.

Změna je život


Četli jste některou z těchto knih? Chcete mi jí doporučit? Budu ráda - děkuji :)

Žádné komentáře:

Okomentovat