"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 26. listopadu 2018

Dvě nevěsty pro císaře - Sigrid-Maria Grössing

Přináším vám po delší době recenzi na knihu faktografickou, zaměřenou na období posledních Habsburků a přesněji dvěma sestrám - Nené a Sisi, z nichž jedna se stala rakouskou císařovnou a druhá zůstala jako odmítnutá nevěsta císaře. Měla jsem jí přečtenou celkem rychle, i když to bylo trochu náročnější čtení. Jdeme se podívat do druhé poloviny 19. století.

Název: Dvě nevěsty pro císaře
Název v originále: Zwei Bräute für einen Kaiser
Autor: Sigrid-Maria Grössing
Překlad: Věra Houbová
Rok vydání: 2002
Počet stran: 224
Nakladatelství: Ikar
ISBN: 80-249-0109-9

Kniha je mapou celého života Sisi (Alžběty) a Nené (Heleny), kterak vyrůstaly na Possi a jaké měly rodinné poměry. Jejich sourozence i období, kdy se Nené měla stát rakouskou císařovnou. Zčásti je to samozřejmě věnované i dospívání Františka Josefa a situací jeho matky Žofie. Vše se láme ve chvíli, kdy si místo Nené císař volí Sisi, jen na základě její krásy a dětské bezprostřednosti. U Sisi je popisováno nejen její utrpení ve zlaté kleci i sobecké chování a sebestřednost, na druhou stranu Nené obrací svůj smutek na bídu a utrpení ostatních, pomáhá kde se dá a lidé si jí zamilují. Po nějaké době odmítnutá nevěsta nachází svůj protějšek, kterým je Maxmilián Antonín Thurn-Taxis. S ním je Helena šťastná a mají spolu mnoho dětí, bohužel život k ní však není milostivý, ona veškerá úskalí snáší se statečností a silnou vůlí a ani to jí neodradí od toho, pomáhat lidem a ústavům, které dělají dobročinnou akci. Sisi se zatím plácá při cestování, nachází sama sebe a straní se nejen svých prvních dvou dětí, ale i manžela. Oběma přichystal osud mnoho ran, jedna si poradit uměla a nesla svůj kříž statečně, druhá se poddala a nehleděla na ostatní. Jedna zemřela násilnou smrtí, druhá nemocí, po jedné truchlila celá Říše, protože odešla jejich císařovna, po té druhé jen blízké okolí, ale o to více.


Na knihu jsem se těšila a odhodlávala dlouho, protože faktografické knihy mi obvykle trvají dlouho přečíst, tato je však výjimkou, měla jsem jí přelouskanou za 3 dny a nijak moc času mi to nezbralo. Kdybych měla volný den o víkendu, byla by to možná i jednohubka. Styl textu je úžasně čtivý i přes to, že je doslova plný informací. Stíhala jsem vše zpracovávat a neztrácela se v textu. Knížka je celkem drobná a tenká, vypadá nenápadně. Ačkoliv nemám faktografické knihy moc ráda, u této jsem vděčná, že jsem jí nepřeskočila a přečetla si jí.

Oproti jiným publikacím je zde Sisi popsána dle pramenů jako sebestředná osoba se sklony k výstřednostem. Oproti tomu Nené zde autorka vykreslila jako světici, která málokdy myslela na sebe, starala se o ostatní s až přehnanou péčí a celý život pracovala na dobročinnosti. Kontrast je veliký a kde toto vše má kořeny - to nechává autorka na nás, abychom v knize našli sami. Je pravda, že je toto asi jediné komplexní dílo shrnující najednou životy obou sester, a kde se přímo porovnávají jednotlivé aspekty jejich života. Najdete zde od narození jejich chování, popis charakterů a jejich vývoje, činy o které se zasloužily, jejich rodinný život, stárnutí, problémy i jejich konec. Autorka zde vše pokládá na misky vah a kam se která miska převáží je pak jen na nás.

Jediné, co mi dost vadilo (a nevím zda to není vinou překladu) je to, že se v odstavci autorka věnuje několika např. ženským postavám. Následující věta začíná osobním zájmenem "ona", která z nich však už upřesněno není a to je v mnoha případech matoucí. A není to tam žádná výjimka, takže se chce pak více dovtípit, nebo přečíst několikrát. Je to škoda, protože je to naprosto zbytečná komplikace pro čtenáře, stačilo by "onu osobu" nazvat ve větě přímo jménem. Jinak je ale text přehledný a čtivý, není rozhodně náročný až mi místy přišlo, že se čte stejně dobře jako leckterá beletrie.

I přes mnoho a mnoho informací mě kniha moc bavila, neunavovala a postupné odkrývání životů sester mi přišlo příjemné a milé. Toto se mi u faktografické publikace asi ještě nestalo. Podání vlastně od narození do smrti je logické, leckdy u podobných publikací však opomíjené a poté působí zmatečně, to není ale tento případ. Co však mě potěšilo velice je podrobný rodokmen všech rodů, kterých se kniha bezprostředně týká a to je skvělá pomůcka nejen při čtení knihy, ale také v představě toho, kam do historie rody sahají a kde až se s nimi můžeme setkat v jiném kontextu.

Anotace
Podtitul: Sissi a její sestra Nené
Kniha je věnována životu a působení dvou bavorských princezen, jejichž osudy byly spojeny s rakouským císařem a dvorem v druhé polovině 19. století.
Kniha líčí známou historii, okolnosti i výsledek výběru nevěsty pro rakouského císaře Františka Josefa, v létě roku 1853, při oslavě císařových narozenin v Ischlu. Podstaná část životopisné studie popisuje snahu obou sester vyrovnat se a vypořádat s traumatem manželství a císařovým smyslem pro plnění povinností vůči státu v případě Alžběty a s traumatem odmítnutí u odstrčené a nepochopené Heleny. Osudy obou sester a jejich potomků se vyvíjely odlišně, i když měly stejnou zálibu v cestování. Zatímco Alžběta vydávala obrovské sumy na cesty a své radosti a potěšení, byla Nené jako mladá vdova nucena vzít odpovědnost za rodinu a dům Thurn-Taxisů na svá bedra.

Dvě nevěsty pro císaře

Moje hodnocení: Skvěle jazykově zvládnutá faktografická kniha, která rozhodně neurazí. Pro ty, kdo toto období mají rádi a zajímají se o život Sisi či Nené je toto dle mého názoru "povinná" publikace, kterou je škoda vynechat. Autorka je v této problematice zběhlá a věnuje se jí již dlouhou dobu, čerpá z věrohodných zdrojů a navíc píše čtivé texty. To se vidí málokdy. Za sebe mohu knihu rozhodně doporučit i pokud chcete s touto tématikou začít, protože vás nejspíš navnadí na další. Doufám, že budete nadšení a spokojení jako já, s radostí tedy hodnotím 4 hvězdičkami (více jsem u faktografické knihy nikdy nedala).

Žádné komentáře:

Okomentovat