Poslední dobou se snažím péct každou neděli a jelikož neděle je jediný den, který mám občas trochu volnější, musím hledat či vymýšlet recepty, které se dají zvládnout rychle, nenašpiní se u toho moc nádobí a přitom jsou výborné. Většinou je to nějaká obyčejná buchta na plech, na které není nic moc zvláštního a nestojí za řeč, i když je docela dobrá. Tuto neděli se mi však povedly ořechové řezy, které byly naprosto jednoduché na přípravu, ale zároveň úžasné. Moc jsme si na nich pochutnaly a věřím, že budou chutnat i vám. Pustíme se do pečení.
Suroviny: (pokud chcete mít řezů velký plech, použijte velký hrneček, pokud dáte do pekáčku, stačí menší)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 0,5 hrnku oleje
- 1-2 hrnky mletých vlašských ořechů (dle chutí, já je miluju, dala jsem 2)
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- dle chuti agávový a datlový sirup
- tabulka bílé čokolády
- máslo a mouka na vymazání
Nejprve je nutné namlít ořechy a nakrájet na kostičky čokoládu. Dáme do mističek, aby bylo vše připravené k zamíchání. Pak si připravíme plech či pekáček, který je nutné vymazat máslem a vysypat moukou. A rovnou zapneme troubu na 180°C, protože těsto je opravdu jednoduché.
Do větší mísy dáme mouku, cukr, ořechy a prášek do pečiva - vše pečlivě šlehací metlou zamícháme dohromady, aby se to promísilo. Rozklepneme dovnitř vejce, přidáme olej a přichází čas na trochu čarování.
Do hrnku dáme agávový a datlový sirup dle chuti (já dala dohromady asi 1/4 hrnku) a dolijeme mlékem. Vše dohromady dáme do mikrovlnky zahřát, aby se sirupy v mléce rozpustili, takže mícháme. Vše dohromady nalijeme do mísy a zamícháme. Sirupy dají těstu velmi zvláštní chuťový konec a to mi na tom právě sedí. Těsto je světlé, přesně uprostřed mezi řídké a husté - pokud ho máte moc husté, přidejte trochu mléka. Poslední ingrediencí jsou kostičky bílé čokolády, ty dáme až úplně nakonec, lehce je v tom promícháme, aby byly rovnoměrně rozprostřené a těsto je hotové.
Do hrnku dáme agávový a datlový sirup dle chuti (já dala dohromady asi 1/4 hrnku) a dolijeme mlékem. Vše dohromady dáme do mikrovlnky zahřát, aby se sirupy v mléce rozpustili, takže mícháme. Vše dohromady nalijeme do mísy a zamícháme. Sirupy dají těstu velmi zvláštní chuťový konec a to mi na tom právě sedí. Těsto je světlé, přesně uprostřed mezi řídké a husté - pokud ho máte moc husté, přidejte trochu mléka. Poslední ingrediencí jsou kostičky bílé čokolády, ty dáme až úplně nakonec, lehce je v tom promícháme, aby byly rovnoměrně rozprostřené a těsto je hotové.
Nalijeme na připravený plech nebo pekáček (vymazaný a vysypaný) a musíme pořádně roztáhnout těsto do rohů, aby se tam v nižší vrstvě nepřipalovalo. Ppečeme na 180°C přibližně 30 minut. Mě stačilo na horkovzduch přesně 30 minut, ale každá trouba je jiná, musí se to hlídat. Na konci jsou řezy navrchu hnědozlaté, krásně nebydou a jsou nadýchané - jistotu budete mít se špejlovým testem :-)
Stačí už jen nechat vychladnout a pochutnat si. Servírujeme posypané moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat