"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 1. července 2019

Metoda 15/33 - Shannon Kirk

Dlouho jsem čekala, než se kniha v knihovně uvolní a bude k dispozici. Nedávno se mi povedlo jí ukořistit a tak netrvalo dlouho a hned jsem se do ní pustila. A je fakt, že to je úplně něco jiného, než jsem čekala.

Název: Metoda 15/33
Název v originále: Method 15/33
Autor: Shannon Kirk
Překlad: Petr Červený
Rok vydání: 2017
Počet stran: 240
Nakladatelství: Omega
ISBN: 978-80-7390-570-5

Šestnáctiletá dívka tají před rodiči těhotenství. Její mozek je geniální, dokáže zapínat a vypínat emoce, racionálně přemýšlet a kalkulovat, prostě hříčka přírody. Cestou do školy jí však unesou a drží jí jako chovné zvíře. Chovají se k ní hrozně, ale neubližují jí, protože potřebují její dítě - živé. Od začátku bojuje s představou, že jakmile porodí, zabijí ji a hodí do lomu. Od prvního dne začíná pozorovat svého únosce, který si díkybohu potrpí na přesné rituály. Vše do posledního milimetru a včetně každého únoscova pohybu bude hrát roli v její cestě na svobodu. Během té doby detektiv FBI Liu hledá stejně unesenou dívku Dorothy. Mají mnoho stop a tak se jim celkem rychle daří dostat únoscům na stopu, o Lise však nemají zatím potuchy. Ta zatím s rozvrhem a seznamem položek plánuje svůj útěk a zároveň hrozivou pomstu.




Je těžké sepsat děj této knihy tak, abych nevyzradila nic, co by mohlo být pro budoucí čtenáře jako spoiler. Proto je samotný výčet děje knihy tak krátký. Více si opravdu budete muset přečíst a myslím, že většina z vás litovat nebude. Jako první mě na knize zaujala obálka s nápisem "Myslel si, že ona je obětí. Netušil, že je to on, kdo se musí bát." Už to samo o sobě mi dost napovědělo, jak se bude asi příběh vyvíjet. Když jsem se do příběhu pustila, zarazilo mne malé písmo textu, který však docela rychle utíkal. To se obvykle vylučuje.

Druhá věc, kterou obvykle nemám ráda, jsou dvě dějové linie a střídání vyprávění postav. Zde se střídá Lisa a Liu, nepravidelně a bez náznaku. Obě linie mě však dost bavily a proto i zde nemohu říct nic proti. Samotné řazení kapitol mi zde přišlo malinko nesmyslné, protože ne vždy koresponduje konec kapitoly s vystřídáním dějových linek. Někdy tedy dvě nebo tři kapitoly vypráví Lisa a pak zase několik Liu. Přijde mi to škoda, protože jistá pravidelnost dává knize jistotu, ta mi zde chybí.

Jako román to bylo velmi zvláštní vyprávění, protože jako čtenář jsem měla chvílemi pocit, že čtu vyprávění skutečné osoby, která to zažila a vším si prošla. I když jsem se snažila přesvědčovat, že to tak není a je to jen fikce, ne vždy se mi to dařilo. Několikrát jsem si pro jistotu vše i googlila, abych měla jistotu. A protože jsem v poslední době četla hodně výčtů děsivých událostí a vyprávění hrozných zážitků, tohle mi přišlo trochu jako slabý odvar. I když do hlavy Lise bych se dostat nechtěla. Její genialita, neskutečné oproštění od okolního světa, racionální a logické uvažování, kombinace a chování na úrovni robota - opravdu neuvěřitelné.

S tím samozřejmě úzce souvisí i pasáže odborného výčtu a popisu. Nebylo ho sice vzhledem k Lisiinu myšlení moc, ale bylo to tam a to byla neskutečná nuda. Drobné písmo tyto pasáže malinko zhoršovalo, nebylo to však nijak markantní. Celkový rozsah knihy není velký, ale tím, že je kniha fakt ve většině docela čtivá, nepřijde to tak a najednou jste na konci.

Závěru, když už jsem ho zmínila, se chci věnovat trochu více. Ono je to docela překvapení, když se vám příběh rozuzluje ve dvou třetinách knihy. Když jsem do té části přišla, říkala jsem si, co bude asi tak dál. A bála jsem se, že se ukoušu nudou. Nestalo se. Příběh byl sice vyřešen, ale následky byly ještě zajímavější. A toho si moc cením - úplně uzavřený konec s odpověďmi na všechny otázky. Prostě perfektní.

Anotace
Představte si bezmocnou, šestnáctiletou, těhotnou dívku, kterou právě někdo unesl z domova a naložil do špinavého auta.
Jenže: dívka je sociopatka, má IQ na hranici geniality a je to skvělá manipulátorka. Od první chvíle únosu touží po dvou věcech - ochránit své nenarozené dítě a nemilosrdně se únosci pomstít. Promyšleně a s klidnou hlavou kalkuluje a čeká na správný okamžik k útoku.
Tento thriller je o tom, co se stane, když oběť je stejně bezcitná jako únosce. Příběh plný zvratů vede k zamyšlení, kdo je tu vlastně oběť a kdo agresor.
Fascinující psychologický thriller mladé americké autorky vychází ve 20 zemích a získal několik ocenění, například National Indie Excellence Award (2015) nebo School Library Journal's nejlepší kniha pro dospívající mládež za rok 2015.

Metoda 15/33

Moje hodnocení: Kniha pro mě byla lehce naprůměrná, ale žádné velké nadšení se nekonalo. Rozhodně se ke knize vracet nebudu a upřímně docela chápu, že má na Databázi knih hodnocení jen 64% - prostě lehký nadprůměr. Označení bestseller, pod kterým u nás kniha vyšla, mi nepřijde oprávněné. Ve světě je to sice velmi populární a i oceněná kniha a je možné, že u nás ztratila dost ze svého kouzla díky překladu. Ale ruku na srdce, opravdu to není žádná pecka. Pro lidi, co chtějí odpočinkovou knihu a mají rádi thrillery, mohlo by je to bavit. Jeto velmi netradiční obrat a výměna rolí únosce vs. oběť. Proto za mě jsou to 4 hvězdičky a ani o chlup víc.

Žádné komentáře:

Okomentovat