"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 8. července 2019

14-14 Přátelství napříč staletími - Silène Edgar, Paul Beorn

Kniha primárně určená pro děti a mládež, ale to téma mne tolik zaujalo, že jsem si jí koupila a s radostí se do ní pustila. Přeci jen to není přímo cestování časem, ale komunikace mezi staletími. To přeci nejde jen tak přejít.

Název: 14 - 14 Přátelství napříč staletími
Název v originále: 14-14
Autor: Silène Edgar, Paul Beorn
Překlad: Světlana Ondroušková
Rok vydání: 2017
Počet stran: 210
Nakladatelství: CooBoo
ISBN: 978-80-7544-288-8

Jsou to dva třináctiletí mladíci a mají ještě k tomu dost podobná jména - Adrien z roku 2014 a Hadrian z roku 1914. I když mezi sebou mají nejspíš nějaké vzdálené rodinné pouto, protože stejné příjmení se v jejich rodinách vyskytují a navíc žijí pár kilometrů od sebe. Avšak přesně sto let je dělí od sebe. Oběma se před domem objeví staré poštovní schránky a shodou okolností oba dva maminky nutí k dopisování se vzdáleným bratrancem. Chvíli to trvá, ale najdou si k sobě cestu. Nakonec však objeví i záhadu, která je od sebe dělí a Adrian se snaží svého kamaráda Hadriana přesvědčit, aby se odstěhoval pryč, protože vypukne 1. světová válka. Mimoto mají samozřejmě oba dva své vlastní životy, starosti i strasti a snaží se vzájemně podporovat a pomáhat si. Jejich diametrálně odlišné světy je vzájemně fascinují, ale problémy mají obdobné - rodiče, první lásky i nepřátelé. Podaří se jim oběma ovlivnit si navzájem životy natolik, aby změnili minulost a tím pádem i budoucnost?



Je neskutečné, že mě kniha "pro děti" tak strašně moc bavila. Chytilo mě to hned od začátku, a i když to není nijak rozsáhlá kniha, dávala jsem si na čas, abych postupně objevovala oba dva světy - 1914 i 2014. Na knize je krásně vidět, že dokonalá spolupráce dvou autorů ve dvou dějových liniích, může vést k perfektní souhře a splynutí. Lehce staromódní a naivní chování Hadriana a protipól k tomu je suverénní, občas přidrzlý Adrian, který má však velký smysl pro spravedlnost a nikdy neváhá pomoci. Myslím, že pro děti to musí být strhující příběh, když dostal i mne. Ono čím více se noříte do příběhu, tím víc vás to pohltí.

Text a celkový jazyk je samozřejmě přizpůsoben mladší cílové skupině. Je tedy velmi jednoduchý, žádná složitá souvětí ani náročné výrazy. Žádné skryté smysly ani filozofické myšlenky tam nehledejte. Jenže tady ta jednoduchost prostě patří. Neberte to však tak, že se jedná jenom o holé krátké věty. Vůbec. Je to milé, příjemné a hlavně je z toho cítit spousta citu - ano, je vidět, že jeden z autorů knihy je žena. Vývoj postav je také zajímavý, protože zde pokrok opravdu vidíte i na pár stránkách (oproti některým obsáhlým knihám je zde vývoj opravdu vidět). Při četbě mě navíc moc potěšilo grafické zpracování, hlavně tedy psané dopisy, kdy i každý z chlapců má svůj font a typ písma. Úžasně propracované do nejmenších detailů.

Závěr mi upřímně vzal dech, protože jsem to nečekala. Nejen, že tam byly zodpovězeny prakticky všechny otázky, co se vám během čtení příběhu v hlavě urodily, ale k tomu všemu byl ještě bonus v podobě magického spojení napříč staletím. Opravdu a skutečně jsem se tedy dojala a docela hodně Celý příběh se tedy odehrává ve Francii a i jména jsou tomu přizpůsobená. Historická fakta zmiňovaná v knize a týkající se 1. světové války jsou (co sama znám a vím) skutečná a správně použitá. Nejen tedy v knize, ale je tam i praktická ukázka na Adrianovi, jak moc může přátelství přes dopisy ovlivnit jeho reálný život.

Kniha má tvrdou vazbu, což je vzhledem k cílové skupině nutností. Paperbacky u náctiletých dopadají většinou špatně a to dost velkou rychlostí. Rozměry jsou menší, zato se ale hezky drží při čtení a ta obálka? Ta je dokonalá. Miluji kombinaci matných a lesklých prvků. Když jedete prstem po deskách a cítíte, jak se vám to při dotyku mění ze "semišového" pocitu na "lakovaný". Je to velmi příjemné a také to skvěle vypadá.

Anotace
Hadrien a Adrien jsou dva třináctiletí kluci, kteří od sebe žijí jen pár kilometrů ve Francii. Mají problémy ve škole, doma a i s dívkami - jako většina kluků jejich věku. Jen jedna věc je od sebe dělí: Hadrian žije v roce 1914 a Adrien v roce 2014. Jejich osudy se záhadně propojí, když si začnou psát dopisy. Myslí si, že píšou jenom vzdálenému bratranci, a vůbec netuší, že jejich dopisy putují časem. Když si Adrien uvědomí, že Hadrien žije před sto lety, rozhodne se ho varovat - blíží se první světová válka a jeho kamarád se musí za každou cenu ukrýt.

14-14 Přátelství napříč staletími


Moje hodnocení: Z knihy jsem opravdu nadšená, nečekala jsem to a proto mne to velmi příjemně překvapilo. Doporučuji knihu jak mladším, tak starším čtenářům. Je příjemné se ponořit do přátelství třináctiletých kluků a prožívat s nimi vše běžné i nadpřirozené. Je to skvělá oddechovka, která vás na konci dostane. Tedy doufám, protože já řvala jako želva. Nádhera, jedním slovem perfektní ze všech možných úhlů. Nemůžete se tedy divit, že hodnocením je plný počet - 5 hvězdiček.



Žádné komentáře:

Okomentovat