"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 26. července 2019

Cuketová pizza

Po delší době jsem si pro vás připravila zase recept. Jelikož je cuketová sezóna v plném proudu, rozhodla jsem se zužitkovat zahrádkové přebytky, které jsem dostala od tety. A kromě cuketového přílohového zelí, které přítel miluje, jsem si vybrala chuťovku - cuketovou pizzu. Je to lehčí varianta a moc jsme si pochutnali. Recept je koncipovaný na jeden větší plech.

Suroviny na těsto:

  • 2 středně velké cukety
  • celozrnná špaldová mouka
  • 2 vejce
  • sůl

V první řadě si zapneme troubu na 180 °C a okrájíme konce z cukety. Ty pak na jemném struhadle nastrouháme i se zelenou slupkou. Neloupu jí, protože se to upeče do měkka a je škoda se zbavovat vitaminů a vlákniny.

V misce nastrouhanou cuketu pořádně osolíme, promícháme a necháme 5-10 minut stát. Oddělí se voda, kterou z cukety potřebujeme dostat ven.


Jakmile se nám voda oddělí, vymáčkáváme vodu z cuket (zelenou). Nejrychlejší je jednoduše v ruce uplácat kuličku a vymačkávat, dokud něco teče. Dáme do další misky. Není to úplně suché, nějakou tekutinu potřebujeme, ale ne moc.


Vymačkanou cuketu ochutnáme, zda je dost slaná, pokud málo, přisolíme. Přidáme vejce a asi 6-8 lžic mouky. Musíme mít hezké těstíčko, pořádně promíchané, ne tuhé. Konzistencí je spíše řidší, ale musí řádně držet pohromadě. Pokud byste přesypali, přidejte lžíci vymačkané šťávy z cuket. Z vlastní zkušenosti musím říct, že více mouky je lepší než méně, jinak je těsto hodně houbovité a mokré.


Na plech dáme pečící papír a na něj rovnoměrně do krajů rozprostřeme těsto. Musí to být všude stejné, jinak se bude připalovat. Dáme zapéct do již předehřáté trouby na 180 °C 25-35 minut. Každý trouba je jiná. Musí to být navrchu a po krajích už nahnědlé a odlupovat se z papíru.



Suroviny na náplň: (každý co má rád na pizze)

  • kečup nebo sugo
  • mozzarella, gouda, parmazán - prostě dobrý sýr
  • šunka
  • rajčata
  • kukuřice
  • BBQ omáčka

Já jsem se rozhodla udělat lehčí verzi se třemi druhy sýra, rajčaty, šunkou a BBQ omáčkou. Vím, že to není klasická pizza, ale fantazií se meze nekladou, dejte si tam, co máte rádi - žampiony, slaninu, cibuli, smetanu, hrášek, špenát, kuře, ananas, klobásu, tuňáka, pikantní salám, olivy, rukolu, vejce nebo úplně něco jiného.


Potřeme tedy kečupem, já dala pár kapek BBQ omáčky, na to všechny připravené přísady a dáme zapéct na 15-20 minut na stejnou teplotu jako minule. Pokud se nestihne sýr opéct, zvyšte teplotu v troubě a zapněte ohřev jen z vrchu - udělá se úžasná krustička.


Jakmile vidíme, že je hotovo, vyndáme z trouby a necháme trochu zchladnout. Když je to teplé či horké, nedá se to moc krájet ani nabírat. Těsto dole je jemné, měkké a hodně šťavnaté po cuketě. Proto doporučuji jíst příborem, do ruky to asi nepůjde, bude se to lámat a trhat.


Doporučuji také po zchladnutí sundat z pečícího papíru, po delší době těsto papír rozmočí, bude se vám na to lepit a půjde to hůř dolů.


Nezbývá tedy nic víc, než popřát dobrou chuť!

6 komentářů:

  1. Ten recept je tak krásně podrobný, že bych ho zvládla i JÁ...

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Určitě bys to zvládla, fakt to je hodně jednoduché. Jen pamatuj, že v tomto případě platí "čím vím mouky, tím líp" Abys z toho neměla mechový mokrý spodek Dej vědět, pokud to zkusíš, jestli ti to chutnalo

    OdpovědětVymazat
  3. [3]: S těmi cuketami je to kříž, protože kupované jsou dost drahé Každopádně ten můj zmlsanec to nakonec snědl také, musíš to zamaskovat větším množstvím masa (šunky) a sýry Přinejhorším si to "oloupe" a sní jen náplň

    OdpovědětVymazat
  4. [5]: Jasně, mužský zmlsaný jazyky jsem pokořila už dva

    OdpovědětVymazat