Po delší době jsem si pro vás připravila zase recept. Jelikož je cuketová sezóna v plném proudu, rozhodla jsem se zužitkovat zahrádkové přebytky, které jsem dostala od tety. A kromě cuketového přílohového zelí, které přítel miluje, jsem si vybrala chuťovku - cuketovou pizzu. Je to lehčí varianta a moc jsme si pochutnali. Recept je koncipovaný na jeden větší plech.
Suroviny na těsto:
Suroviny na těsto:
- 2 středně velké cukety
- celozrnná špaldová mouka
- 2 vejce
- sůl
V první řadě si zapneme troubu na 180 °C a okrájíme konce z cukety. Ty pak na jemném struhadle nastrouháme i se zelenou slupkou. Neloupu jí, protože se to upeče do měkka a je škoda se zbavovat vitaminů a vlákniny.
V misce nastrouhanou cuketu pořádně osolíme, promícháme a necháme 5-10 minut stát. Oddělí se voda, kterou z cukety potřebujeme dostat ven.
Jakmile se nám voda oddělí, vymáčkáváme vodu z cuket (zelenou). Nejrychlejší je jednoduše v ruce uplácat kuličku a vymačkávat, dokud něco teče. Dáme do další misky. Není to úplně suché, nějakou tekutinu potřebujeme, ale ne moc.
Vymačkanou cuketu ochutnáme, zda je dost slaná, pokud málo, přisolíme. Přidáme vejce a asi 6-8 lžic mouky. Musíme mít hezké těstíčko, pořádně promíchané, ne tuhé. Konzistencí je spíše řidší, ale musí řádně držet pohromadě. Pokud byste přesypali, přidejte lžíci vymačkané šťávy z cuket. Z vlastní zkušenosti musím říct, že více mouky je lepší než méně, jinak je těsto hodně houbovité a mokré.
Na plech dáme pečící papír a na něj rovnoměrně do krajů rozprostřeme těsto. Musí to být všude stejné, jinak se bude připalovat. Dáme zapéct do již předehřáté trouby na 180 °C 25-35 minut. Každý trouba je jiná. Musí to být navrchu a po krajích už nahnědlé a odlupovat se z papíru.
Suroviny na náplň: (každý co má rád na pizze)
- kečup nebo sugo
- mozzarella, gouda, parmazán - prostě dobrý sýr
- šunka
- rajčata
- kukuřice
- BBQ omáčka
Já jsem se rozhodla udělat lehčí verzi se třemi druhy sýra, rajčaty, šunkou a BBQ omáčkou. Vím, že to není klasická pizza, ale fantazií se meze nekladou, dejte si tam, co máte rádi - žampiony, slaninu, cibuli, smetanu, hrášek, špenát, kuře, ananas, klobásu, tuňáka, pikantní salám, olivy, rukolu, vejce nebo úplně něco jiného.
Potřeme tedy kečupem, já dala pár kapek BBQ omáčky, na to všechny připravené přísady a dáme zapéct na 15-20 minut na stejnou teplotu jako minule. Pokud se nestihne sýr opéct, zvyšte teplotu v troubě a zapněte ohřev jen z vrchu - udělá se úžasná krustička.
Jakmile vidíme, že je hotovo, vyndáme z trouby a necháme trochu zchladnout. Když je to teplé či horké, nedá se to moc krájet ani nabírat. Těsto dole je jemné, měkké a hodně šťavnaté po cuketě. Proto doporučuji jíst příborem, do ruky to asi nepůjde, bude se to lámat a trhat.
Doporučuji také po zchladnutí sundat z pečícího papíru, po delší době těsto papír rozmočí, bude se vám na to lepit a půjde to hůř dolů.
Nezbývá tedy nic víc, než popřát dobrou chuť!
Ten recept je tak krásně podrobný, že bych ho zvládla i JÁ...
OdpovědětVymazat[1]: Určitě bys to zvládla, fakt to je hodně jednoduché. Jen pamatuj, že v tomto případě platí "čím vím mouky, tím líp" Abys z toho neměla mechový mokrý spodek Dej vědět, pokud to zkusíš, jestli ti to chutnalo
OdpovědětVymazat[2]: Když já:
OdpovědětVymazat[3]: S těmi cuketami je to kříž, protože kupované jsou dost drahé Každopádně ten můj zmlsanec to nakonec snědl také, musíš to zamaskovat větším množstvím masa (šunky) a sýry Přinejhorším si to "oloupe" a sní jen náplň
OdpovědětVymazat[4]: Jsi zkušená...!
OdpovědětVymazat[5]: Jasně, mužský zmlsaný jazyky jsem pokořila už dva
OdpovědětVymazat