"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

úterý 12. června 2018

Prázdninový koláč s ovocem

Dnes se s vámi chci podělit o recept na úžasný a primitivně jednoduchý koláč plný ovoce, kde můžete zužitkovat přebytečné ovoce ze stromů, či si koupit dle chuti. Já dělala z třešní srdcovek, protože se nám krásně letos urodily. Recept jsem dostala od dcery mé paní ředitelky v práci a musím říct, že je bezkonkurenčně nejlepší. Pojďmě na to!

Budete potřebovat:
  • 700 g čerstvého ovoce
  • 150 g cukru krystal
  • 120 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 80 g cukru krupice navrch
  • 80 g másla na pokladení navrch + kousek na vymazání
Recept je koncipován do formy na dort nebo na koláč, průměr 24 cm, pokud byste měli větší, pak je nutné zdvojnásobit dávku a adekvátně prodloužit i dobu pečení. Příprava je velice jednoduchá.

Nejprve si vymažeme formu máslem, poté si navážíme a omyjeme ovoce. Je nutné ho pečlivě osušit, aby na něm nezbyla žádná přebytečná voda, ta by mohla vše zkazit. Na dno vymazané formy dáme polovinu (tedy 350 g) připraveného ovoce, poté si do mísy vyklepneme vejce, přidáme cukr a šleháme šlehačem do hustší pěny, přisypeme mouku a opět pořádně prošleháme. Nalijeme na ovoce, na těsto nasypeme druhou polovinu ovoce a lehce zamáčkneme, poklademe plátky másla a posypeme cukrem. Pečeme při horkovzduchu na 180°C 50 - 60 minut. Špejlový test odhalí, kdy je koláč hotov.

Cukr spolu s máslem udělají na povrchu křupavou sladkou krustu a to je právě ten skvělý rozdíl oproti klasické bublanině. Díky tomu není potřeba při podávání sypat moučkovým cukrem. Těsto jako takové je také o trochu hutnější a méně nadýchané, ale ovoce tomu dodá svěží nádech.





2 komentáře:

  1. [1]: Měla nooooo, ale ono mi to nedalo, když jsme si přivezli ze zahrádky obrovskou igelitku třešní a bylo jasné, že to nemáme šanci sníst A zavařování je fakt hodně pracný a vysilující, takže jsem zvolila nejjednodušší cestu V pátek budu dělat znovu, tentokrát jsem se rozhodla, že zkusím meruňky pokrájené na menší kousky, tak uvidíme

    OdpovědětVymazat