"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

sobota 9. června 2018

Erebos - Hra, která zabíjí! - Ursula Poznanski

Dříve jsem náhodou natrefila na knihu Saeculum od této autorky a byla jsem z ní rozpačitá. Kniha mě moc bavila, hltala jsem jí a byla smutná, když skončila. Momentálně je kniha na cestě do mé knihovničky, protože mi ve sbírce nemohla chybět. A protože jsem to chtěla risknout, pořídila jsem si z druhé ruky i knihu Erebos. Autorka se stává mou čím dál více oblíbenější, protože mi její knihy dokážou nahnat husí kůži - ale ne strachy, nýbrž tím, jak úžasně jsou napsané.


Název: Erebos - Hra, která zabíjí!
Název v originále: Erebos
Autor: Ursula Poznanski
Překlad: Karolína Kousalová
Rok vydání: 2011
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fragment
ISBN: 978-80-253-1303-9


Nick chodí do školy, jako všechny ostatní děti, snaží se mít dobré známky a dostat se na medicínu. Když se po škole začne šířit počítačová hra, kterou ale můžete získat jen tím, že jí někdo daruje. Už to je samo o sobě podezřelé, když sleduje dívku, po které touží Emily, zjistí, že ona to odmítá. On se už ale nemůže dočkat. Hned, jak se ke hře dostane, naprosto jí propadne. Jeho postava temného elfa Sariuse je velmi úspěšná. Pro něj jde vše stranou, škola, rodina, přátelé i spánek a existuje jen ta hra, nic víc. Vylepšuje svou postavu, bojuje proti všemu a všem a samozřejmě dodržuje pravidla, která hra požaduje - s nikým o hře nemluvit, neprozrazovat svůj nick ve hře, prostě žádné informace se nesmí dostat ven. Ale nejvíce zarážející pro Nicka je to, že hra zasahuje i do reality - za zvýšení úrovní musí plnit úkoly, které se zdají nevinné. Ale jen do doby, než si to Nick poskládá dohromady a zjistí, že nevědomky napomáhal k hrozivé věci se zbraní. I přesto je hře naplno oddán, ale jen do doby, než dostane úkol, který prostě nemůže udělat. Nemůže nikomu vědomě ublížit. Proto je ze hry vyhozen a jak bylo řečeno hned na začátku, je jen jediná šance, víckrát není možné si zahrát. Hra sama zmizí z Nickova počítače a znovu nainstalovat nejde, tím je pro něj konec. Jakmile je ale ze hry venku, začne si všímat, jak moc lidé kolem něho hra ovlivnila a co vše mohla způsobit. O to víc, když jeho nejlepšího kamaráda Jamieho srazí auto na přechodu a jemu je jasné, že se to nestalo jen tak. Začne spolu s Emily pátrat a zjišťovat co nebo kdo za hrou stojí, na pomoc jim vyrazí i Viktor - počítačový specialista na hry spolu s kamarády. Postupně rozmotávají záhadu jménem Erebos a přijdou na to, že skutečná bitva neprobíhá ve hře, ale ve skutečnosti, a že geniální plán geniálního mozku provedl z nejnáruživějších hráčů své pěšáky. Podaří se jim zabránil tomu nejhoršímu?


Do knihy jsem se zakousla jako hladový vlk do ovečky, a během pár stránek si mě kniha získala. Přečetla jsem jí za dva dny - i když prakticky za tři, protože druhý den jsem četla do půl čtvrté do rána, abych konečně věděla, jak to dopadne. To se mi nestalo už pár let, normálně když jsem unavená knihu prostě odložím a dočtu druhý den, u této to nešlo. Do děje nás autorka vtáhne prakticky na deseti stránkách a nepustí až do konce. Příběh je vlastně jedno obrovské stoupání k vrcholu, kde na nás po cestě čekají další informace, překvapení a zážitky.

Prostředí virtuální počítačové hry, která se začne prolínat i do reálu, nás nutí k zamyšlení, co či kdo za tím stojí a proč jsou malé úkoly (jako přenést něco někam jinam, nebo nalepit někomu něco někam) tak moc důležité, že za ně ve hře můžete dostat i několik úrovní. Rozplétávání toho obrovského uzlu na více jak třistra stránkách bylo neskutečně živě popsané, napínavé až k zbláznění a plné zvratů. Navíc během celé knihy mě provázel pocit, že hra není jen hra, ale živoucí organismus, který přemýšlí a vidí skrz monitory do mysli lidí, co hru hrají. Schválně vyvolává ve hráčích strach, protože je silně návyková a nikdo nechce dobrovolně skončit.

U příběhu jsem se nenudila ani chvilku, naopak jsem chvilkama nemohla přestat číst, takže jsem si brala s sebou knihu i do kuchyně k jídlu apod. Kniha Saeculum byla oproti této jen lehkým odvarem. Erebos je knižní prvotina autorky a musím říct, že ohromně povedená. Závěr je poté takovým překvapením, že i když mám předpoklad si konce domýšlet (a většinou se i trefím), v tomto případě mě tedy ani ve snu nenapadlo, že to bude takto. Autorka má neskutečnou představivost, smysl pro detaily a dokonalou popisovací schopnost.

Už dlouho jsem čekala na knihu, od které se nebudu moct odtrhnout, která mi nedá spát a kterou nedám z ruky. Naposledy to byla sága Tajemství porodní báby (která mě ale u 4 dílu pomalu přestala bavit a teď se dokopávám k přečtení), od té doby nic a to jsem přečetla téměř 30 knih. Proto jsem za to hrozně moc ráda, autorka se tím zařadila mezi mé nejoblíbenější a na řadu zanedlouho přijde "její" Cizinec.

Anotace

Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?

Výsledek obrázku pro erebos databazeknih.cz

Moje hodnocení: Jak jste si určitě dle recenze všimli, z knihy jsem naprosto nadšená, okouzlila mě, dostala mě svým strhujícím vyprávěním a nenašla jsem na ní prakticky žádnou chybu. Jedině snad paperbackové vydání, které knize dost škodí - je velká, celkem silná (i přes drobné písmo a celkem hodně textu na jednotlivých stránkách) a proto se obal dost rychle ničí. Je to velká škoda, kniha by si určitě zasloužila nové vydání v tvrdé vazbě. Každopádně je vám asi jasné, že nemůžu hodnotit jinak, než plným počtem 5 hvězdiček a rozhodně a naprosto knihu doporučuji úplně všem!

Žádné komentáře:

Okomentovat