"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

čtvrtek 8. srpna 2019

Pečené kořeněné brambory dle TLC

Přiznávám se, že toto není úplně recept z mé hlavy, původní nápad je od mého tatínka. Ten začal dělat pečené brambory s bylinkami v pytlíku na pečené kuře a pak je dopékal do křupava. Jenže já nemám ráda ohřívání plastů, bojím se, co se z nich uvolňuje a tak jsem si recept přizpůsobila sobě a dle mého dovedla k dokonalosti.

Je to super příloha jak k letnímu grilování, tak k bleskovému obědu - pečené kuře, řízek nebo jiný kus masa. Oproti hranolkům je tam navíc minimum oleje a tuku obecně, takže je to navíc lehký a celkem i dietní recept.

Budete potřebovat:

  • brambory dle počtu osob
  • koření dle vlastní chuti - uzená paprika, pepř, kari, bylinky sušené i čerstvé, česnek
  • sůl
  • olej
  • velký uzavíratelný sáček

Nejlepší jsou na to rané brambory - ty stačí pouze omýt hrubou stranou houbičky a nakrájet podélně na čtvrtky, menší na půlky. Tenká slupka tam vůbec nevadí. Kdo nemá rád - oškrábe si je.


Jako první si zapněte troubu na asi 170 °C horkovzduch. Pokud máte starší brambory, oloupejte je a také podélně rozčtvrťte. Nyní už je postup stejný. Do uzavíratelného zip sáčku nasypejte koření, které jste si vybrali a přidejte nakrájené brambory. Nakonec jen přidejte trochu oleje (já dávám asi 2 lžičky, jen aby se to smíchalo s kořením, dejte dle chuti).


Vymačkejte trochu vzduch a sáček uzavřete. Pořádně zkontrolujte, že je opravdu dobře uzavřený a začněte jemným mnutím, otáčením a protřepáváním míchat brambory s olejem a kořením. Musí to být vše rovnoměrně obalené.


Vezměte plech s pečícím papírem, vysypte na něj brambory a rovnoměrně rozprostřete, aby nebyly na sobě, ale pouze v jedné vrstvě. Dejte do vyhřáté trouby na horkovzduch a pečte celkem 30 - 40 minut dle trouby. Vyzkoušejte rozkrojením jednoho bramboru, že jsou hotové.


Kdo má rád křupavou kůrku, vyndejte měkké upečené brambory z trouby, zapněte ji na maximální výkon a pečení pouze svrchu. Jakmile se nahřeje, dejte dovnitř znovu plech s brambory na 5-7 minut. Budou úžasně křupavé.


Servírujte s omáčkami nebo rovnou na talíř jako přílohu k masu či zelenině. Jsou však úplně úžasné i samotné jako lehká večeře.


Příklad servírování s kořeněnými pečenými bramborami - recept ZDE


Nyní už jen přeji dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Taky nemám ráda pytlíky, takový uzavíratelný ani doma nemám...

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Já na tyhle zipové sáčky nedám dopustit v mrazáku. Pomocí brčka si vlastně vytvořím vakuové balení s cedulkou o obsahu a vejde se mi toho tam několikrát tolik. Já měla na mysli ty sáčky na pečení - existuje sáček na kuře - dá se do něj celé nakořeněné kuře a pak se v zavázaném peče. Je to vlastně takové pečení ve vlastní šťávě a páře. Ale já se plastů bojím uvolňování chemie. Zde ho používám na zamíchání brambor, protože je to čistá varianta obalení brambor kořením. Nic se mi neosvědčilo více, dělám je už pár let a docela často, ale ani miska, ani obyčejný mikrotenový sáček, ani dvě misky spojené, ani uzavíratelná plastová krabička - nic se mi neosvědčilo tolik. Ve všem zbývá dost "materiálu", co by měl být na bramborách. Navíc zde si ty zbytky můžu zmačkat do rohu, odstřihnout ho a vykapat na brambory před i během pečení. Každopádně fantazií se meze nekladou a když si každý takhle vytvoří svou ideální verzi, je to dokonalé a má to tak být

    OdpovědětVymazat