"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 5. srpna 2019

Bez šance - Neal Shusterman

Jelikož jsem si velmi oblíbila sérii Smrtka od stejného autora, nemohla mi tato kniha chybět ve sbírce. Již z aktivit některých bookstagramerek a bookblogerek vím, že se vydání dalšího dílu série Unwind Dystology nechystá. Kniha neměla u nás takový úspěch, aby se jim vyplatilo platit překlad a nízký náklad, takže pokud chcete vědět, jak to pokračuje - jedině v originálu. A já na vás chci už takhle na začátku apelovat - komu z vás se kniha líbila a rád by si přečetl pokračování. zkuste napsat na Knižní klub, zajímat se o vydání dalších dílů a žádat. Třeba nás jednou bude dost na to, aby se to KK vyplatilo a další díl vyšel i u nás. Ale nyní již ke knize.


Název: Bez šance
Název v originále: Unwind
Autor: Neal Shusterman
Překlad: Petr Kotrle
Rok vydání: 2016
Počet stran: 304
Nakladatelství: Knižní klub
ISBN: 978-80-242-5214-8


Představte si svět, kdy narozením boj o vlastní život nekončí. Před vaším dospěním (mezi 13 a 18 lety) mohou Vaši rodiče či opatrovníci rozhodnout o Vašem rozpojení. Pokud nejste dost dobří, zlobíte, nejste dle jejich představ či prostě jen z jiného důvodu vás pošlou na "náhradní díly". Není to považováno za smrt, jednotlivé části žijí dál jen bez společného vědomí. A právě Connor je případ na rozpojení, objevil podepsaný formulář na své rozpojení a není schopný se s tím vyrovnat, proto se rozhodne pro útěk. Ihned na začátku je však odhalen a téměř chycen, jenže se mu podaří způsobit na dálnici takový chaos, že i podruhé uteče. S Risou spojí svůj život právě na té dálnici, měli mít společný osud - také byla poslána na rozpojení, protože nebyla pro státní domov dostatečně úspěšná. A úplnou náhodou s sebou vezme i Leva - desátek, který byl již při narození určen k rozpojení po dosažení 13. roku věku. A tak se dává dohromady trio, co nás provede celým příběhem. Snaží se uniknout a najít cestu do relativního bezpečí, kde by se dočkali 18 let a tím pádem unikli hrozbě rozpojení. Podaří se jim najít cestu k síti lidí, starající se o zběhy z řad rozpojenců a setkávají se s mnoha a mnoha dětmi ve stejné situaci. Musíte jim držet palce, aby se jim podařilo udržet se při životě, než si vy sami přečtete, jak se příběh bude vyvíjet ☺



Do příběhu jsem se začetla prakticky hned, a i když mi docela trvalo se jím prokousat, nebylo to způsobeno nečtivostí nebo nudností, ale nedostatkem času. Těšila jsem se na každou chviličku, kdy se budu moct vrátit mezi rozpojence a dozvědět se další věci. Na to, že kniha nemá nijak moc velký rozsah je přímo nabytá informacemi, výrazy a odlišnostmi světa. A vůbec mi nedělalo problém se v tom zorientovat, což je velice zvláštní. I když, co se divím - Smrtka je v tomto ohledu úplně stejná. Přijmete novoty a odlišnosti vůči našemu světu přirozeně a jednoduše.

Jen na okraj zmíním dva výrazy, které mne nejvíce zaujaly a zasáhly. První je čápnutí - pochází to od slova, že děti nosí čáp. Jde o to, že pokud matka nechce své dítě, položí ho před dveře komukoliv a on se ho musí ujmout, postarat se o něj a adoptovat ho. Jedinou výjimkou je, pokud je u toho chycena. Pak si musí dítě vzít zpět a postarat se o něj sama. Což samozřejmě vede k tomu, že tyto děti jsou z velké části po dovršení 13 let poslány na rozpojení. Každopádně je to děsivá představa. Druhý výraz je tleskač - jde o sebevražedného útočníka, které má v těle místo krve výbušnou směs. Tím, že zatleská, se odpálí Někteří mají ještě v dlaních rozbušky, aby to bylo jisté. Sami vidíte, že není vůbec těžké se v nových výrazech orientovat, jsou krásně přeložené i vysvětlené.

Děj vás okamžitě pohltí a vy vplujete do života dětí, které jsou určené prakticky na likvidaci, ale všemi svými silami bojují o to, aby mohli zůstat sami sebou a vcelku. Kam však autor chodí na nápady, to nechápu. Vše je tak neskutečně propracované a promyšlené do největších detailů. Hlavní postavy jsou také skvěle promyšlené a opět mi nebyla žádná z nich nesympatická či nevěrohodná. Vše bylo tak, jak mělo být. Úžasný strhující děj vás nenechá vydechnout. Zde se stejně tak jednalo o střídání vyprávění z pohledu mužů i žen (stejně jako ve Smrtce Citra a Rowan) a to velmi věrohodně a smysluplně.

Závěr mi přišel jen lehce otevřený, avšak je to silná příprava na pokračování. Právě proto je třeba trochu zabojovat o vydání dalšího dílu - viz úvod nad bibliografickými údaji. Autor prostě dystopie umí a jeho vyprávění je naprosto dokonalé. Já jsem tedy i z této knihy nadšená. Jediné, co stojí za zmínku v lehce negativním světle, jsou časy vyprávění. Střídá se přítomný a minulý čas, někdy je přechod lehce nepřirozený a malinko to ruší od čtení. Není to však nic, nad čím čtenář nepřivře oko, v celkovém ohledu na obsah a děj knihy.

Na konec chci zmínit ještě jednu věc a ta pro mě byla dost zásadní. Zhruba v poslední třetině knihy se konečně dozvíme, co to vlastně je to rozpojení. A přímo z pohledu rozpojovaného. Dost to na mě zapůsobilo a musím říct, že od té chvíle jsem na rozpojování pohlížela úplně jinak. Ono jde hlavně o pochopení rozdílu mezi smrtí a rozpojením. Ano jsou tam okamžiky, kdy se mi chtělo brečet i křičet naráz - když Cy-Fi měl v mozku transplantovanou část z jiného kluka a ta ho nutila dělat věci, které nechtěl. Je tam krásně ukázáno na odvrácenou stranu tohoto fenoménu.

Kniha má tvrdou vazbu (díkybohu) a je trochu většího formátu. Má nádherný papírový přebal s lesklými prvky a je opravdu dobře udělaná. Tisk na pevném bílém papíru je kvalitní, okraje i formátování akorát. Čte se prostě skvěle a docela stránky i utíkají.


Anotace
Fascinující a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit. Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál - alespoň to dětem říkají. Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk.

Bez Å¡ance



Moje hodnocení: Pokud jste četli alespoň část mé recenze, musí vám být jasné, jak dopadne hodnocení. Knihu doporučuji všemi deseti a těm, co mají rádi dystopie snad ještě víc. Pokud vám tato kniha proklouzla mezi prsty, neváhejte a pusťte se do ní. Bude to pro vás neskutečný zážitek, na který nezapomenete. Je to úchvatný a strhující příběh, co vás pohltí a nenechá chvíli odpočinout. I když nebudete moct zrovna číst, budete nad tím světem přemýšlet, i nad hlavními hrdiny. Je to čtivé a pohlcující. Jsem moc ráda, že jsem nezaváhala a knihu si přečetla a budu se pokoušet dále bojovat za české vydání dalších dílů. Nemám angličtinu na takové úrovni, abych to zvládla v originále, ale už to, že o tom uvažuji, je pro vás jasné znamení, jak moc je kniha dobrá. Protože já jako lenivá bytost bych nad tím jinak neuvažovala. Je vám tedy snad jasné, že dávám plný počet 5 hvězdiček bez váhání a kdybych mohla, ještě něco přihodím.


Žádné komentáře:

Okomentovat