"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 19. srpna 2019

Lehké dipy / omáčky k masu i zelenině

Nejen na léto jsou vhodné lehké omáčky čili dipy - k masu, zelenině nebo k bramborám. Já jsem si vymyslela vlastní bez majonézy a přitom chutné. Používáme je jak přílohu k masu, bramborám nebo do salátu místo dresinku. Lze je udělat prakticky v jakékoliv ochucené formě, já vám tu dnes ukážu mé dva nejoblíbenější. Můžete však přidat to, co jste zvyklí dávat do jiných omáček. Díky absenci majonézy či zakysané smetany jsou mé dipy krásně husté, neroztékají se a navíc jsou opravdu dietní, nemusíte se bát jich sníst větší množství.

1. Česnekový dip - suroviny:

  • Palouček 100g celý (Lučina, Ricotta nebo jiný čerstvý tvarohový sýr)
  • smetanový bílý jogurt asi 200g
  • hořčice
  • 1 velký nebo 2 malé stroužky česneku (dle vlastní chuti)
  • sůl
  • koření - česnek s bylinkami v mlýnku


Nejprve si do větší misky dáme Palouček se lžičkou hořčice, lžící jogurtu, prolisovaným česnekem, trochou soli a koření. Mícháme pomalu šlehací metlou, dokud se Palouček nerozmíchá bez hrudek. Pak přidáváme po lžících jogurt. Stačila mi půlka kelímku, takže nějakých 200g. Dochutíme ke vší spokojenosti a dáme do lednice minimálně na hodinu až dvě odležet před podáváním. Nezapomeňte zakrývat potravinářskou folií nebo sáčkem, jinak bude celá lednice páchnout po česneku a těžko se toho zbavuje.



2. BBQ dip - suroviny:

  • Palouček 100g (Lučina, Ricotta nebo jiný čerstvý tvarohový sýr)
  • smetanový bílý jogurt asi 200g
  • kečup
  • BBQ omáčka
  • sůl a pepř

Opět začneme Paloučkem se lžící jogurtu, solí, pepřem a trochou kečupu i BBQ omáčky. Jakmile se nám podaří sýr rozmíchat tak, aby nebyly v dipu žádné hrudky, přidáváme postupně zbytek jogurtu a další kečup a BBQ omáčku. Vše je na vaší chuti, jak to máte rádi. Já mám raději více BBQ omáčky, protože přeci jen chci výraznější chuť a ne nic mdlého. Jakmile jsme s chutí spokojení, dáme opět do lednice odpočinout pod potravinářskou folii, ať nenačichne jiným jídlem v lednici.


Dipy můžete zamíchat i místo dresinku do salátu, mám to ozkoušené a je úžasné, že i přes vodu z rajčat či jiné zeleniny, drží dresink pořád svou hustotu, což velmi oceňuji.

Díky tomu, že uvnitř není žádný konzervant, dávejte si pozor na množství a spotřebu - vydrží tak 2 - 3 dny v chladu, více bych neriskovala. Na obrázku vidíte množství ve středně velké misce z varného skla. Pokud tedy neplánujete oslavu či jinou návštěvu a jste sami dva - doporučuji udělat vše z poloviční dávky a tudíž máte z jednoho Paloučku a jednoho jogurtu dvě různé omáčky.

Pokud vás nezaujala má kombinace, vezměte Palouček, jogurt, sůl a pepř a přidejte poté to, co máte rádi - bylinky čerstvé či sušené, mletou papriku, drceného tuňáka, rozmixovaná sušená rajčata, rozmixované olivy a jiné. A určitě mi napište, s čím vám to ještě chutnalo.

Příklad servírování s pečenými kořeněnými brambory - recept ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat