"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 12. prosince 2018

Obal na knihu univerzální - postup výroby

Trvalo to dlouho, ale konečně vám přináším slíbený návod na ušití vlastního obalu na knihu. Návod je můj vlastní výmysl, inspiraci do začátků jsem našla v návodech na internetu, postup jsem si ale našla časem svůj vlastní, vyšperkovala ho a teď už jiné obaly prakticky nešiju. Je možné ho poté udělat větší či menší (hlavně jde o výšku), ale zadní část je univerzální, takže by neměl být problém vložit i obsáhlou knihu. Já jsem si ověřila, že mi stačí celkem 3 výšky - 23 cm, 25 cm a 28 cm. Dle toho se samozřejmě poměrem řídí i délka s nastavitelnou zadní klopou. Určitě to ale chce nejprve jeden vyzkoušet, zda vyhovuje a poté už je možné si rozměry upravovat dle svých potřeb.

Určitě ale vždy pamatujte na to, že budete mít z každé strany +- 1 cm šev a ten vám výsledný výtvor zmenší o +- 2cm na výšku a stejně tak na délku! Začneme tedy tím prostředním výsledným 25 cm na výšku.

Budete potřebovat:
  • 2 pruhy látky (může být stejná, já mám na vnitřní černou, na vnější kytičkovou) ROZMĚRŮ 27 cm x 56 cm
  • šicí stroj
  • nitě vrchní i spodní dle vlastního výběru - já mám spodní bílou, vrchní černou
    (zvykla jsem si tak a líbí se mi to, ale můžete měnít barvy i dle použité látky)
  • 30 cm stužku nebo tkanici jako záložku
  • 30 cm plochou gumu - na zadní nastavitelnou klopu (já mám asi 1,5 cm šířku)
  • špendlíky
  • nůžky
  • pravítko, nebo látkový metr
  • čínskou hůlku - používám pří obracení na vytažení rohů
Látky si k sobě sešpendlíme lícem dovnitř, takže u sebe budou ty strany látky, které budou po obrácení zvenku. Rubem navrch, ten neřešíme, jestli má nečistoty, flíčky apod. (pokud to není z obou stran), protože nakonec bude zašit uvnitř a nic z toho nebude nikdy vidět.




Nyní sešijeme jednu stranu na stroji odzhora až dolů, tím spojíme obě látky. Je nutné dát pozor, aby byl šev rovný (bude na konci tvořit hlavní klopu). Nyní si vyndáme špendlíky ze sešité strany, plus přibližně do poloviny od ní.


Vezmeme sešitou stranu a zahneme jí dovnitř do sebe, tím látka vytvoří jakési pomyslné M. Obrázky určitě dobře napoví. Zahnutí by mělo tvořit přibližně asi 5-6 cm, není nutné dodržet přesně 5 nebo 6, ale musí to být na obou stranách stejné, jinak budete mít klopu křivou.

Já si pro jistotu vše postupně špendlím co nejvíce špendlíky, protože i milimetr je zde vidět, proto pracujte pečlivě a vše několikrát přeměřte. A nezapomínejte, že je nutné hlídat si šev jako takový a ne konec látky, tu jste mohli mít nepřesně střiženou a na jedné straně bude kratší, na druhé delší a stejně to bude křivé! Pokud to máte správně, z boku látka tvoří písmeno M.



Doufám, že vám obrázky pomohly pochopit, co jsem se snažila opsat slovy. Nyní si připravte záložku a gumu, která bude sloužit na uchycení zadní strany knihy. Natočte si váš výtvor tak, abyste měli vytvořené M vlevo a látka, co bude tvořit vnitřní stranu obalu, musí být navrchu.


Oddělte si látky od sebe zprava (nerozpojujte kraj s Mkem) a odleva cca 15 - 20 cm (dle toho jak máte rádi umístěné záložky - pomůckou je, když si na látku položíte odleva knihu, kde má asi hřbet) a mezi ně přišpendlete stuhu či jiný materiál jako záložku (viz. obrázek) a pokud má rub a líc, tak lící dolů. Odprava odměřte 5-6 cm a přišpendlete gumu opět lící dolů.

Dávejte pozor na to, aby záložka byla pak srolovaná uprostřed, jinak jí přišijete i z druhé strany a nebude to fungovat, musí být přišitá jen jedním koncem - tím příšpendleným.


Pak sešpendlete opět obě látky k sobě, tím pádem máte gumu a záložku mezi nimi. Špendlete cca 2 cm od kraje látky, protože šev by měl být 1 cm, aby se vám špendlíky nepřipletly pod stroj a nezlomily vám jehlu.
Nyní sešijte obě delší strany od kraje ke kraji, přes 4 vrstvy v oblasti M jeďte pomalu, protože jak je hodně vrstev na sobě, mohlo by se to krčit, stejně tak přes gumu to jde hůř, neděste se, normální šicí stroj to prošije.


Složenou stranu do M už NEPROŠÍVEJTE! Poslední zbývá krátká strana, u které je našpendlená guma a tu nesmíte sešít celou. Nechte uprostřed mezeru asi 7-10 cm, aby se dal obal otočit - vidíte na fotografii výše. A všimněte si, že když se na poprvé netrefíte jako já, nic se neděje, po otočení bude šev schovaný uvnitř a nic vidět nebude.


Než otočíte, je potřeba vytahat všechny špendlíky, protože jinak se pořádně popícháte a musíte obstřihnout rohy na straně s gumou, aby se při otočení nekrčila látka a nešly by kraje pořádně otočit na líc (viz. fotografie výše) a nyní již můžeme otočit. Já k tomu používám čínskou hůlku na jídlo, kterou vytáhnu pořádně všechny rohy. Teď už máte víceméně hotovo a neděste se, občas se podaří to Mko vytáhnout opačně, ale stačí otočit jako ponožky a je to v pořádku, poprvé mě to dost vyděsilo.

Zbývá zašít mezeru, kterou jste obal otáčeli, tuto část už nešpendlím, ale kdo si není jistý, zašpendlí dovnitř, aby to sedělo k ji
ž přišitému kraji. Projeďte látku strojem co nejblíže kraji, zde se držím asi 2-3 mm, aby byl tento šev co nejméně vidět. A máme hotovo! Stačí přežehlit, aby si okraje sedly a nikde se nich nemuchlalo.



Jak vidíte ani já nemám obal úplně dokonalý (zde není ještě vyžehlený), ale krásně sedí na různé šířky knih a mám z něj radost, protože je to můj vlastní výrobek.

1 komentář: