"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 17. prosince 2018

Moje vánoční medové perníčky

Již několik let po sobě na Vánoce připravuji medové perníčky dle tohoto receptu, který jsem si postupně vyšperkovala a doladila k obrazu svému. Letos se mi povedly neskutečně moc a jsem z nich nadšená. Proto se již můžu o recept podělit s vámi a jelikož je teď poslední chvíle na jejich pečení, věřím, že vám přijde vhod. Pozor! Jsou to perníčky, které je nutné nechat odležet do Vánoc, po upečení jsou tvrdé a postupně měknou. Ty rychloměknoucí nepeču, protože nikdy nejsou tak dobré a vláčné. Těsto se musí nechat minimálně do druhého dne odležet v lednici, proto zadělávejte den dopředu, než máte v plánu péct!

Suroviny:
  • 650 g hladké mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 vejce
  • 100 g medu
  • 50 g másla (je opravdu lepší dát máslo, než například Heru)
  • 3 lžičky perníkového koření (kupuji Vitana)
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • vejce na potírání
  • trochu hladké mouky na podsypávání při válení

Postup:
Nejprve si do velké mísy odvážte mouku a cukr moučku, přidejte kakao, jedlou sodu, koření a sůl, vše pečlivě metlou promíchejte. Do malé misky si odvažte máslo a med, dejte na chvilku do mikrovlnky na nejnižší výkon, jen aby se máslo s medem rozpustilo, nebo se dá udělat i vodní lázeň, ale mikrovlnka je rychlejší. Když máte vše tekuté, udělejte v suché směsi důlek, do něj rozklepněte vejce a začněte propracovávat, když jsou vejce trochu zapracovaný, přidejte rozpuštěné máslo s medem a propracujte v hladké těsto. Chvíli to jde vařečkou, pak je potřeba zapojit ruce, vysypat na vál a pořádně propracovat.

Těsto je díky medu docela lepivé na konci, tak můžete trochu podsypávat, ale nepřidávejte mouky moc, ještě budete podsypávat při válení, aby nebylo mouky moc. Dá se to zpracovat i bez další mouky.

Dejte do sáčku do lednice a nechte ztuhnout, díky teplému máslu a medu je vypracované těsto lepivé a "rozjíždí se" do stran, nebojte se toho, až med a máslo v lednici ztuhne, bude těsto pevné.

Druhý den si těsto vyndejte z lednice těsně před tím, než budete vykrajovat. Připravte si plechy s pečícím papírem - já točím 3 a do mističky si rozkvrdlejte celé vejce. Mě se na potírání nejvíce osvědčil štětec kosmetický (upozorňuji nový ☺) je jemný a krásně se s ním dostanete do všech záhybů vykrajovaných tvarů. Připravte si vykrajovátka, vál, mouku a váleček.



Těsto jde válet docela ztuha, ale nebojte se toho, ono po chvíli povolí, stačí ho propracovat lehce v ruce. Poprašte si vál i váleček lehce lehce moukou a vyválejte na tloušťku cca 2 mm, docela nabydou díky jedlé sodě. Kdybyste nepoužili mouku na podsypání, těsto se vám bude po chvíli lepit a trhat.


Vykrajujte vybrané tvary a dávejte na plech dál od sebe, aby se nespekly dohromady a pečte každou várku v troubě vyhřáté na 180°C asi 10 minut - musí se hlídat, každá trouba je jiná, pokud máte horkovzduch, teplota by mohla být nižší a i mě se letos dvě várky malinko přichytily.


Ihned po vyndání z trouby potírejte připraveným vejcem, to ihned zasychá a perníčky se krásně lesknou. Je nutné s tím neotálet, jinak se vejce nechytí a při skladování se vám perníčky slepí k sobě. Když vychladnou, dávejte je do připravené papírové krabice vyložené alobalem a ubrousky. Přiklopte a nechte na chladnějším místě měknout asi 2-3 týdny.


Pokud by se vám chvíli před Vánocemi zdálo, že nejsou dost měkké, rozkrojte jablko a zavřete ho do krabice k perníčkům, mělo by to měknutí urychlit.

Já zdobím klasickou bílkovou polevou, kterou někdy barvím potravinářským barvivem, nebo používám barevné posypky. Moje výtvory bohužel vypadají spíš jako dětské, nemám moc kreativní smýšlení a moc mi to patlání nejde, ale stejně se to strčí do pusy, protože jim nejde odolat.


Věřím, že tyto perníčky budou chutnat každému ☺

Žádné komentáře:

Okomentovat