Už delší dobu nepřebyl žádný recept. Bylo to z toho důvodu, že jsem doma moc nevařila, od září chodím na obědy do naší školní jídelny a tak občas jen něco uklohním o víkendu. Dlouho to ale nestálo za zveřejnění. Nyní jsem se ale pustila do vaření lahodného jídla, našeho oblíbeného. Věřím, že i vám bude chutnat.
Suroviny na masové kuličky:
- 500 g mletého hovězího (nebo směsi)
- sýr na kostičky - já dala chedar a nivu
- vejce
- sůl, pepř, mletý kmín
Suroviny na omáčku:
- 1 červená cibule
- olej
- sůl, pepř, mletý kmín
- houby dle chuti - já dala hříbky, co se podařilo nasbírat, ale dají se dát i obdělané zamražené, či čerstvé žampiony, ne sušené!
- mléko
- 2 dcl bílého vína
- 1 kelímek smetany ke šlehání 31-33%
- 2 lžíce zakysané smetany
- lžíce mouky
Nejprve jsem si připravila kuličky. Dělám je v troubě, protože nerada smažím a navíc je to tak dietnější a bez práce. Vezmeme si tedy mleté maso, řádně osolíme, opepříme, dala jsem ještě mletý kmín, vejce a pořádně promícháme. Sýry nakrájíme na kostičky o straně cca 0,5 cm, pak si lžičkou krájíme maso a do něj balíme kostičky, aby nikde nečouhaly. Dáváme na pečící papír na plech, pečeme na 200°C asi 20 minut, musí být do zlatova, každá trouba je jiná. Můžeme během pečení i otáčet, pak ale pravděpodobně část sýra vyteče.
Jakmile jsou kuličky v troubě, pustíme se do omáčky. Na jemno červenou cibulku a orestovat na trošce oleje, pak přidáme nakrájené houby, či zamrazené.
Osolíme, opepříme a mletým kmínem nešetříme, dusíme do měkka a přilijeme bílé víno, necháme odpařit alkohol a zalijeme mlékem. Necháme, aby se znovu vše začalo vařit a přidáme zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání, pomalu aby se to nezdrclo a rychle mícháme. Necháme provařit, pokud je omáčka moc řídká, zaděláme si v hrnečku trochu mouky s mlékem a zahustíme. Já to nedělala, nebylo potřeba, ale záleží na každém, jakou konzistenci na konci chce mít.
Podáváme ideálně s těstovinami. Je to jídlo už podzimní a dost syté. Ale moooc dobré.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat