"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 24. září 2018

Masové kuličky plněné sýrem s houbovou omáčkou

Už delší dobu nepřebyl žádný recept. Bylo to z toho důvodu, že jsem doma moc nevařila, od září chodím na obědy do naší školní jídelny a tak občas jen něco uklohním o víkendu. Dlouho to ale nestálo za zveřejnění. Nyní jsem se ale pustila do vaření lahodného jídla, našeho oblíbeného. Věřím, že i vám bude chutnat.


Suroviny na masové kuličky:
  • 500 g mletého hovězího (nebo směsi)
  • sýr na kostičky - já dala chedar a nivu
  • vejce
  • sůl, pepř, mletý kmín

Suroviny na omáčku:
  • 1 červená cibule
  • olej
  • sůl, pepř, mletý kmín
  • houby dle chuti - já dala hříbky, co se podařilo nasbírat, ale dají se dát i obdělané zamražené, či čerstvé žampiony, ne sušené!
  • mléko
  • 2 dcl bílého vína
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 31-33%
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • lžíce mouky
Nejprve jsem si připravila kuličky. Dělám je v troubě, protože nerada smažím a navíc je to tak dietnější a bez práce. Vezmeme si tedy mleté maso, řádně osolíme, opepříme, dala jsem ještě mletý kmín, vejce a pořádně promícháme. Sýry nakrájíme na kostičky o straně cca 0,5 cm, pak si lžičkou krájíme maso a do něj balíme kostičky, aby nikde nečouhaly. Dáváme na pečící papír na plech, pečeme na 200°C asi 20 minut, musí být do zlatova, každá trouba je jiná. Můžeme během pečení i otáčet, pak ale pravděpodobně část sýra vyteče.




Jakmile jsou kuličky v troubě, pustíme se do omáčky. Na jemno červenou cibulku a orestovat na trošce oleje, pak přidáme nakrájené houby, či zamrazené.




Osolíme, opepříme a mletým kmínem nešetříme, dusíme do měkka a přilijeme bílé víno, necháme odpařit alkohol a zalijeme mlékem. Necháme, aby se znovu vše začalo vařit a přidáme zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání, pomalu aby se to nezdrclo a rychle mícháme. Necháme provařit, pokud je omáčka moc řídká, zaděláme si v hrnečku trochu mouky s mlékem a zahustíme. Já to nedělala, nebylo potřeba, ale záleží na každém, jakou konzistenci na konci chce mít.

Podáváme ideálně s těstovinami. Je to jídlo už podzimní a dost syté. Ale moooc dobré.



Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat