"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 12. června 2019

Jak si zapisuji přečtené knihy a jiné seznamy

Nedávno jsem publikovala článek o tom, jak a kde si můžete zapisovat vaše knihy - ať už přečtené nebo ty, co si chcete přečíst, co vlastníte či úplně jiné. Hned v první části o ručně psaných seznamech jsem se zmínila, jak si vše vedu. A nyní se k tomu chci vrátit a malinko víc to s vámi rozebrat a přiblížit vám svůj systém. Třeba pro vaši inspiraci nebo jen pro zajímavost.

V první řadě zdůrazňuji, že v tomto článku jde pouze o rukou psané zápisky. Ty elektronické a jiné způsoby najdete v nedávno publikovaném článku ZDE.

1) Přečtené knihy

Vybrala jsem si pro zapisování přečtených knih hezký modrý blok s tvrdými deskami a gumičkou na přetažení, aby se mi neotevřel a nepoškodil. Uvnitř má klasické užší linky. V tomhle bloku mám zapsáno nejvíce ze všech poznámek, protože kromě titulů a autorů si zde zapisuji i kratší shrnutí (+-půl stránky), dobu čtení na přesné datum (odkdy dokdy) a samozřejmě také hodnocení. Značím si zde i čísla v sériích, abych měla přehled. Na první pohled to může vypadat trochu nepřehledně, ale mě to tak vyhovuje a sem sahám opravdu jen, když si chci upamatovat nějaké dojmy či pocity z dané knihy.

Momentálně to bude skoro rok, co si sem vše zapisuji. Stránky si po jedné čísluji a k dnešnímu dni tam mám 48 stran poznámek o přečtených knihách. Doufám, že mi blok dlouho vydrží, avšak už mám v tuto chvíli pořízené jeho pokračování v jiné barvě. Moc mě to baví a je v dnešní době velmi příjemné občas něco napsat rukou. Upozorňuji ale také, že si sem nezapisuju okamžitě každou knihu, co přečtu. Poznámky jsou vlastně obdoby toho, co mám napsáno na Databázi knih a tak nemám problém si jednou za čas sednout a za chvilku si dopsat několik posledních knih v řadě.



2) Výčet autorů a jejich knih (přečtené)

Můj další velký blok není klasický jako ty předchozí. Zde se jedná o takzvaný "karisblok", což je jednoduše řečeno takový vazač na volné listy. Má kroužkovou vazbu, kterou si otevřete a můžete libovolně vkládat či vyndávat volné děrované listy. Už na první pohled mě zaujala jeho vínová barva s motivem na přední straně. Jeho součástí je i abecední rejstřík, který u některých je vložený při koupi a u některých se musí přikoupit. Není to drahá záležitost, protože i s abecedním rejstříkem tento stál kolem 80 Kč, volné listy 100 ks se pohybuje kolem 30 Kč. A věřte mi, že vám to vystačí na hodně dlouho.

Na počítači jsem si vytvořila ozdobným písmem ještě jednotlivá písmena, protože rejstřík vždy obsahuje dvě až tři písmena abecedy a nerozlišuje háčky a čárky. Proto jsem si udělala ještě další svou podkategorii a nalepila na listy. Za nimi pak už mám vždy jméno autora abecedně dle příjmení (1 autor na 1 list) a za pomlčkou jeho přečtená díla. Je to velmi přehledné a "uklizené", takže nemám problém dohledat, zda jsem daného autora četla a co vše od něj jsem schroupala. Jako přehled je to opravdu praktické a hlavně pokud ještě občas využiju barevné štítky k označení.

Zatím mám místa docela dost, ale obávám se, že brzy možná stránky dojdou a tak si asi budu muset pořídit ještě druhý stejný kousek a rozdělit abecedu na dvě poloviny. Sem si vše zapisuji velmi zřídka a nejvíce najednou - opět podle Databáze knih nebo prvního modrého bloku. Obvykle je to po několika měsících a tím, že si vždy jen nadepíšu stránky a založím, nebo dopíšu k už zapsanému autorovi další knihu, není to vůbec problém. Už se těším, až to jednou budu mít hezky plné a budu si moct za pár let listovat a vzpomínat.


3) Knihy, co si chci přečíst

Pro skupinu knih, co mám zájem si přečíst, jsem si zvolila roztomilý kočičí blok v kroužkové vazbě a s tvrdými deskami. Jelikož se jedná jen o výčet titulů a autorů, není třeba nějak moc řešit podobu a pohodlnost. Jedno zhýralost však mám a to, že zde píšu jenom na pravé stránky. Je to z toho důvodu, že kvůli vysoké kroužkové vazbě se mi na levou stranu špatně píše a pak to vypadá, jako bych to psala nohou. I zde si stránky samozřejmě čísluju a jsem u čísla 8.

Stejně jako u přečtených knih čerpám ze seznamů na Databázi knih a tudíž nemusím při každé knize hned hledat blok k zapsání, prostě si jí online zadám do seznamu v aplikaci a pak jednou za čas vše přenesu do tohoto bloku. Jakmile knihu přečtu, zelenou barvou si ji vyškrtnu a tak vím, co už jsem přečetla a co na přečtení stále čeká. Je to nesporný pomocník pří výběru v knihovně i na nákupech.




A tady se můžete podívat, jak všechny tři bloky vypadají vedle sebe. Zde můžete také vidět, jak vypadají zvenku.
Zleva - 1) modrý blok na přečtené knihy s komentáři, 2) prostřední karisblok s abecedním rejstříkem a 3) je kočičí kroužkový blok s knihami, které si chci přečíst.


Bonus - Čtenářský diář 2019

A opět se budu opakovat s mým oblíbeným diářem. Nerada ho zařazuji mezi jiné zápisníky a bloky. Především je to proto, že je časově omezený jedním rokem a navíc není primárně určený k zapisování přečtených knih. Jeho hlavní funkcí je prostě diář. Mám ho již druhý rok po sobě a jsem stále spokojená až nadšená. Oproti roku 2018 je v letošním roce mnohem více místa k zapisování přečtených knih, stejně jsem si musela ale čisté stránky okopírovat a vlepit, aby mi to stačilo.

Každopádně máte na jednu knihu jeden řádek - prostor na název knihy, autora a hodnocení 0-5 hvězdiček (stejné jako mám já na blogu - o to je to vše jednodušší). Knihy si tam zapisuji prakticky ihned po přečtení, protože mám diář stále u sebe. Staré diáře nevyhazuji, ale schovávám si je - mohu si tak zpětně prolistovat, kolik knih jsem za daný přečetla a jaké. Hledání je tak snadnější.

Pro ty, kdo by ho neznali a chtěli ho vyzkoušet - jedná se o diář vydávaný Knihovnou Jiřího Mahena v Brně, stojí 160 Kč (+ poštovné) a nejlepší je sledovat jejich FB stránku - Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Včas se tam objeví možnost pro objednání (odhadem červen, červenec). Pokud byste to prošvihli, je jediná možnost se na podzim vydat do Brna a koupit ho osobně přímo v knihovně.


ght="336" src="http://nd02.jxs.cz/246/900/8dfd23a338_105258323_o2.jpg" alt="" />

A jak si zapisujete přečtené knihy vy?

2 komentáře:

  1. Ježíš, a máš vůbec čas na čtení nebo jenom zapisuješ...?!     

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Nejvíce času fakt čtu   zapisuju jenom jednou za čas. Ten modrý s hodnocením si zapisuju tak jednou za dva tři měsíce najednou. To, co si chci přečíst v kočičkovém sešitě zapisuju průběžně a do karisbloku přehled přečtených autorů i více jak jednou za půl roku. Do té doby si to zvládám pamatovat

    OdpovědětVymazat