"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

neděle 27. května 2018

Nestydaté plavky - C. D. Payne

Konečně jsem dočetla poslední knihu autora C. D. Payne, co jsem měla půjčenou z knihovny a upřímně jsem ráda, že je za mnou. Kdo četl předchozí recenze na tohoto autora ví, že ho mám moc ráda. Moje oblíbené knihy jsou Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla, Brenda Veliká a docela se mi líbila i kniha Neviditelný. Jiné knihy mě docela zklamaly, buď jsem na ně moc stará, nebo se mi netrefily do vkusu a tato kniha je bohužel jednou z nich.

Název: Nestydaté plavky
Název v originále: Cheeky Swimsuits of 1957
Autor: C. D. Payne
Překlad: Naďa Funioková
Rok vydání: 2015
Počet stran: 320
Nakladatelství: Jota
ISBN: 978-80-7462-750-7

Hlavní postava Colm Moran žije v 50. letech v USA a je to mladík, který si naplno užívá života, randí se začínající herečkou a právě dokončil školu. Jelikož pochází z bohaté rodiny, naučil se peníze pouze utrácet, nikoliv vydělávat a už vůbec ne šetřit. Jeho otci ale právě došla trpělivost a proto ho pošle do Ukiahu, kde se má postarat o krachující firmu po zemřelém strýci, vyrábějící plavky pro ženy s korpulentnější postavou. Do začátku dostane pouze malé kapesné, odjíždí tam autobusem a prakticky bez peněz. Po příjezdu na místo se postupně začne seznamovat s firmou a jejími zaměstnanci, bydlí v domě po strýčkovi a hospodyni mu dělá mladá dívka Jean. Firmu provede spoustou změn, najme novou návrhářku Normu, začne se scházet s vnučkou jedné zaměstnankyně s Juanitou a zároveň se zasnubuje s herečkou Betty na dálku. Má kolem sebe mnoho mladých žen a neví kudy kam. Nakonec se ocitne v situaci, kdy je zasnouben prakticky se třemi ženami najednou. Podaří se mu ze situace vybruslit bez ztráty cti?


Jak jsem se do knihy pustila, měla jsem dost smíšené pocity, občas jsem se zasmála a docela se bavila, omáčky kolem ale bylo dost a chvílemi jsem se trochu nudila. Čekala jsem, že se to po začtení zlepší, opak byl ale pravdou. Čím víc jsem se blížila k polovině knihy, tím víc se mi vtipy přejídaly, opakovaly se a prostě mi to nesedělo. Sem tam mě sice pobavil relativně vtipný dialog s hospodyní Jean, ale to bylo vše. Rozjelo se to až na konci, kdy se Colm ze všeho snaží mistrně dostat, i přes katastrofy, které se mu lepí na paty.

Jazyk, kterým je kniha psaná, se mi moc líbil. Nezpozorovala jsem jedinou chybu, je to relativně čtivé. Jedinou chybkou je občasné přehnané skákání z postavy na postavu, kde se čtenář na chvilku ztratí a musí přejet odstavec znovu. Dělení na kapitoly si člověk prakticky ani nevšimne, jednolitý text s menšími písmeny může být občas trochu chaotický, ale zažila jsem mnohem horší.

Horší je to, že kniha je rozsahem dost obsáhlá, ale obsahem celkem prázdná. Omáčky je hodně, dialogy kolikrát nudné a bezvýznamné. Po seškrtání by mohla mít polovinu a výsledek by byl stejný. Škoda je také nevyužitého potenciálu, protože si umím představit, že by tento nápad byl využitý mnohem lépe. Kolikrát jsem si i při čtení představila, co by se tam hodilo mnohem lépe.

Jak jsem psala na začátku, autora mám moc ráda a dost často mi jeho humor a styl psaní opravdu sedne. Bohužel u této knihy se splynutí nekonalo. Avšak musím upozornit na to, že kniha Holubí mambo byla mnohem horší. Tato kniha je oddechová, nemá prakticky žádnou silnou zápletku, je to jednoduché nenáročné čtení. Když nebudete nic očekávat, možná vás to i bude plně bavit.


Anotace

Rok 1957, západní pobřeží USA a mladý muž Colm s filmařskými ambicemi - tak začíná nová kniha úspěšného autora C. D. Payna. Colm odchází do malého městečka, aby zde po smrti svého strýce vedl rodinnou firmu na výrobu plavek nadměrných velikostí. Po příjezdu se obává, že ho čekají dlouhé měsíce naplněné maloměstskou nudou. Naštěstí má překvapivě krásnou kuchařku a hospodyni Jean, která je ale vůči Colmovým poklonám imunní. Mladý muž musí firmu zmodernizovat, jinak ji bude muset zavřít. Společně s kamarády dostává geniální nápad - začne šít dvojdílné plavky značky Drzé bikiny, které spočívají ve 4 miniaturních trojúhelnících spojených šňůrkami.
Podaří se Colmovi uchvátit trh úžasnými stylovými plavkami? Přesvědčí nádhernou Jean, že právě on je pro ni ten pravý?

Nová kniha autora kultorní série Mládí v hajzlu, prošpikovaná paynovským ironickým nadhledem a nekorektním humorem!

Nestydaté plavky

Moje hodnocení: Kniha stojí za přečtení, pokud budete dopředu vědět, že je to jednoduché oddechové čtení. Humor sice odpovídá autorovi, ale místy je to nudné, opakující se a s přehnaným rozváděním nedůležité omáčky. Já se na knihu těšila, očekávala jsem po těch nudnějších dílech další bombovou knihu od autora a uspokojení se nekonalo. Možná proto jsem trochu předpojatá, z toho zklamání. Proto hodnotím stejně jako jiné knihy, co napsal C. D. Payne a co jsem četla nedávno. Víc než 3 hvězdičky dát nemůžu :)


Žádné komentáře:

Okomentovat