"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 25. března 2020

Základní celozrnné kynuté těsto na slané pečení

Dle toho, jak často v poslední době peču, jsem si vytvořila své vlastní univerzální celozrnné těsto, které se dá použít na tisíc způsobů. Na šneky (špenátové, pizza, sýrové), slaný koláč, českou pizzu, na houstičky, bagetky nebo cokoliv jiného. A věřte mi, že když si vychytáte množství na danou slanou dobrotu, jiné celozrnné těsto už dělat nebudete. U nás vždy všechno zmizí do druhého dne.

Suroviny:
  • 500 g celozrnné špaldové mouky 
  • 220 ml teplé vody a trocha do kvásku
  • 3 lžíce oleje (jakéhokoliv, jen ne za studena lisovaného)
  • 2 lžičky himalájské soli (mořské méně - více solí)
  • 1 lžička panely / kokosového cukru / tmavého třtinového cukru
  • 1/2 kostky čerstvého droždí

Postup:

Do mističky si nejprve rozdrobíme droždí, přidáme trochu vody, lžičku cukru a lžičku z odvážené mouky. Pečlivě promícháme a dáme na teplé místo vyběhnout. Já dávám na puštěné topení. 

Zatím si všechny ostatní suroviny přendáme do zadělávací mísy, jakmile vyběhne kvásek, přidáme k ostatnímu a pečlivě zpracujeme těsto. Já nejraději zpracovávám rukou na válu, ono to chvíli trvá, ale musí vyjít nádherné nelepivé vláčné těsto. Pokud se stále lepí, podsypávejte stejnou moukou, jakou máte v těstě.

Necháme vykynout na teplém místě a můžeme zpracovat dle libosti - na šneky, na slaný koláč, na tyčinky, houstičky, rohlíčky, bagetky a mnoho dalšího.

My doma máme nejraději pizza šneky a slaný koláč s rajčatovou omáčkou, šunkou a sýrem. Právě ty vám také ukážu na fotografii. 

Snad vám bude chutnat tak, jako nám.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat