"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

úterý 17. března 2020

Nízkokalorické a nízkotučné potraviny


          

    O nízkotučných a nízkoenergetických potravinách určitě nečtete ani neslyšíte poprvé ode mne. Sice je to už nějakou dobu, co byly tyto potraviny na vrcholu popularity, ale i tak na ně mnoho lidí nadále slyší. Avšak nejsou pro naše tělo ani vhodné, ani výživné a už vůbec nebývají tak chutné, jak poctivé a kvalitní výrobky. Pojďme se tedy podívat, jak se liší a proč nejsou pro naše tělo to pravé.

    Nízkotučné (nebo 0,1% tuku, slim, zero fat a podobně) jsou potraviny, ve kterých jsou výrobními postupy odstraněny tuky do minima a poté nahrazeny jinou surovinou, simulující vlastnosti tuku - vláčnost, chuť, šťavnatost. A přitom tuk je jednou ze základních stavebních složek nutných k fungování těla. Mnoho lidí si však myslí, že když vynechají tuky, budou automaticky hubnout. Tak tomu však není. Právě kvůli absenci tuku jsou v těchto potravinách většinou škroby v různých podobách a při nadměrné konzumaci dalších sacharidů se naše tělo zachová přesně opačně. V dnešní době je sacharidů všude přemíra a naopak chybí kvalitní a zdravé tuky. Jaké to jsou, to se dozvíte v článku o tucích v rubrice Jídlo a stravování.

    U mléčných výrobků je to ještě o to horší, že mléčný tuk především v jogurtech a kysaných nápojích je ve vysoké míře nahrazen škroby a to těmi geneticky modifikovanými. Jsou zátěží nejen pro zažívání, ale pro celý organismus. To proto, aby jogurt byl hustý a krémový, jinak by to byla jen poloprůhledná voda. Mnoho druhů vitaminů je rozpustných v tucích, tuk je také hlavním palivem pro tělo a tím mnohem přirozenějším, než jednoduché sacharidy. Úplné vynechání tuku z jídelníčku je tedy vysoce neefektivní a pro redukci váhy i naprosto nevhodné a nežádoucí. Důležité je volit kvalitní tuky, nejlépe je přidávat do hotových pokrmů - ty za studena lisované (olivový, lněný, dýňový či ostopestřecový), ideální množství pro redukci je přibližně jedna čajová lžička na osobu a porci. Nechcete si přeci zvyšovat hladinu cukru v krvi nadbytečnými sacharidy? To už raději ty tuky.


    Další skupinou jsou nízkokalorické potraviny. Ty se vyznačují především absencí cukru / sacharidů, které tvoří u většiny potravin tu nejvyšší kalorickou hodnotu. Jenže bez sacharidů tělo nemůže fungovat, je to jeho palivo. A právě nahrazení cukru sladidly je nejčastějším projevem, na který můžeme u nízkokalorických potravin narazit - jde o limonády light, diabetické pivo, dia sušenky a podobné. Jenže tělo neoblbnete, v puse cítíme sladké, a tudíž se začne vyplavovat inzulin, aby si poradil s tím cukrem, co má údajně přijmout. Jenže on žádný nepřijde, místo něj jsou však prázdné kalorie ve formě chemických sladidel.

     Pomineme-li tedy to, že chemická sladidla jsou většinou rakovinotvorné látky s vysokou nebezpečností pro organismus (aspartam, sacharin), začne se nám díky nim tvořit i docela slušný základ pro cukrovku. Inzulin totiž jen tak z krve nemizí, časem začnou receptory reagovat špatně a poté již nebudou schopné produkovat inzulin v té správné míře, především ve chvíli, kdy sníme něco s vyšším množstvím cukrů. A tím začíná cukrovka.

     S touto problematikou ještě souvisí samostatná skupina potravin - chipsy neboli české brambůrky. Všichni víme, že jsou to potraviny škodlivé a to především díky vysokému obsahu saturovaných tedy nasycených tuků. Je to díky smažení. Mnoho lidí si myslí, že když si koupí zeleninové (případně cizrnové, z quinoi) chipsy, že udělá lépe. Není to však pravda - problémem není brambora jako taková, ani její škrob, ale tuk, kterým jsou nasáté. Pokud si tedy musíte tuto pochutinu dopřát, volte ty pečené, sušené plátky zeleniny, nebo si je udělejte doma v sušičce na potraviny či v troubě s malým množstvím kvalitního oleje (ne za studena lisovaného). Lepší je však jimi tělo nezatěžovat vůbec.

      Jak se vyhnout chybám při výběru potravin? Stačí u mléčných výrobků místo odtučněného sáhnout po polotučném (při redukčním programu) nebo plnotučnému (při běžném stravování), protože 2% tuku navíc vás rozhodně nijak neohrozí. Hlídat si obsah tuku obecně. U například slaných pochutin se vyhněte smaženému, a když už si musíte něco vybrat - zvolte si pečené krekry, nejlépe z celozrnné mouky. U sladkého se vyhýbejte potravinám s vysokým obsahem jednoduchého cukru (je na prvních příčkách složení) a stejně tak se vyhněte tomu, co obsahuje chemická sladidla. Zaručí sice, že nebudete přibírat, ale zato se vám odvděčí jinými zdravotními problémy.


     Nezapomínejte, že základem je vždy vyvážený jídelníček bohatý na nutričně bohaté suroviny v té nejzákladnější formě. Raději si vařte doma, připravujte si svačiny a kupujte jen prověřené a složením správně odpovídající potraviny. Občasná výjimka (dortík v cukrárně, oběd v restauraci a podobně) není na škodu, nesmí však tvořit vyšší procento v celém objemu vašeho jídelníčku.

     Pokud budete chtít s čímkoliv poradit, neváhejte se na mne obrátit. A nezapomínejte, mějte sebe a své tělo rádi, nebudete mu pak tolik škodit.




Žádné komentáře:

Okomentovat