"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pondělí 9. března 2020

Můj celozrnný chléb z domácí pekárny


 Po asi měsíci vychytávání poměrů jsem konečně našla ten ideální poměr surovin při pečení domácího chleba. Mám pekárnu Moulinex, která zvládá váhově chléb 700g a 900g. Tento recept je pro 900g chléb. Pokud potřebujete jiné váhy, zkuste si hlavní suroviny přepočítat. Vezměte si pečící nádobu, já si jí vyndávám ven, abych nenaprasila dovnitř, a jdeme na to. 

1) Do nádoby vlijte 320 ml vlažné vody - do ní dejte 2 polévkové lžíce oleje. Je jedno jakého, hlavně NE! za studena lisovaného, vše potřebné byste v něm zabili a při jeho zahřívání vznikají karcinogenní látky.

2) Přisypte 2,5 kávové lžičky himalájské soli (pokud máte mořskou, dejte polovinu, solí více) a 2 kávové lžičky panely, případně tmavého třtinového cukru či kokosového cukru.

3) Odměřte si na váze 550g celozrnné špaldové mouky - dejte do nádoby tak, aby zakryla vodu.

4) Nyní přidejte po jedné kávové lžičce: drceného kmínu, celého kmínu a mletého anýzu.

5) Úplně nakonec přidejte 1,5 rovné kávové lžičky sušeného droždí.
Nejraději používám toto:


6) Zapněte program na celozrnný chléb, propečení střední, 900g těsta. A nechte pracovat pekárnu za vás. Sám o sobě je chléb z venku křupavý, uvnitř vláčný, ale ani nadýchaný, ani tuhý. Prostě akorát. Po upečení vyndejte z pečící nádoby a nechte na mřížce vychladnout.



Navíc tato verze je univerzální, stačí přidat jiné sušené koření (sušený česnek, cibuli nebo bylinky). Nebo si místo toho si na půlkolečka nakrájet cibuli, tu opéct na přepuštěném másle do zlatova, až do hněda a po vychladnutí přidat do těsta ve stejném kroku jako sušené droždí. Cibulový chléb je také dokonalý.



Zde je pak má fotografie po upečení a nakrojení. Peču ho s menšími obměnami 2x týdně už skoro 2 měsíce a zatím jsem nevyhodila ani patičku. Všem velmi chutná. Jen pozor! Když přidáte sušený česnek a cibuli, není úplně vhodný na sladké snídaně. Pokud si na ně potrpíte, nechejte z koření jen základ, uvedený v receptu a budete mít čistě celozrnný kmínový chléb.

Pokud také používáte pekárnu a pečete nějaký celozrnný chléb, určitě budu ráda za rady, případně i vaše recepty. A kdo ho upeče dle mé předlohy, dejte vědět, jak vám chutnal.

V případě, že by se chleba po upečení propadl a vytvořil takové U z profilu, jsou dvě možnosti, jak to napravit - ubrat pár ml vody (asi na 310 ml) a nebo obrat čtvrt lžičky droždí. Právě droždí bývá nejčastějším problémem, když se chléb nepovede. Každé je jiné a na jiné množství mouky. Musíte tedy to své vyzkoušet.






Žádné komentáře:

Okomentovat