"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

úterý 3. března 2020

Vitamin D a jeho potřeba v těle

    O nutnosti vitamínů mám v plánu rozsáhlejší článek, ale nyní jsem narazila na problém dnešní doby, o kterém se moc neví a nemluví. Proto jsem se rozhodla tento článek vydat dříve, než obecné shrnutí vitamínů jako takových. Narazila jsem na to úplnou náhodou a to tam, kde bych to skutečně nečekala - na YouTube a u autora, který s tématem zdraví nemá vůbec nic společného - u Stejka. Vydal nedávno video 20 sexuálních typů, který fungujou. Překvapivě jsem si z toho něco vzala a to vliv vitamínu D na testosteron. A protože jsme s partnerem ve věku, kdy myslíme na děti, začala jsem se o vitamín D více zajímat jak v literatuře, tak i na internetu.

Základ jsem našla hned na tetičce Wiki a zde je to nejdůležitější:
    Vitamín D (jinak také antirachitický vitamín) je souhrnný název pro steroidní hormonální prekurzory, souhrnně označované též jako kalciferoly. Jsou výchozí látkou pro syntézu kalcitriolu, hormonu, který významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Vitamín D ovlivňuje 200 různých chemických reakcí v organismu. Byl nalezen téměř ve všech typech lidských buněk a ve všech lidských tkáních.

    Dále má nedostatek vitamínu D a především D3 způsobovat řídnutí kostí (nevstřebávání vápníku do kostí), těhotenskou cukrovku, špatný vývoj plodu v těle matky (nutno ho doplňovat ještě před otěhotněním), špatně fungující imunitní systém (hlavně náchylnost k chřipkám a respiračním onemocněním), vysoký krevní tlak či třeba poškození střev a vznik rakoviny. Já vím, že si asi budete říkat, jaké to jsou hrozné scénáře, ale mluvím tu o následcích, které jsou nejen vědecky prokázané, ale hlavně souvisí s dlouhodobým nedostatkem (v rámci mnoha let, až desetiletí). A že my Češi máme s vitamínem D problémy, k tomu se dostaneme hned. Je nutné také pamatovat, že je to vitamín rozpustný v tucích, takže s jeho příjmem v podobě potravy či doplňku stravy je nutné přijmout i nějaký tuk. Kapsle jsou tedy naplněné většinou olivovým olejem.

     Vitamín D se totiž získává především ze slunce a vystavování tělu jejím paprskům. To je u nás oproti jižanským přímořským zemím velmi málo dnů v roce, navíc používání krému s UV faktorem vstřebávání Déčka snižuje. Když už tedy na slunce vylezeme a mohli bychom nějaký ten vitamín načerpat, ochranný faktor v krémech tomu víceméně zabrání. Se sluncem souvisí i další zdroj - mořské ryby - jak v mase, tuku, tak i třeba v tresčích játrech. A jak víme, česká populace nemá moc ve zvyku tyto věci zařazovat ve velkém (a už vůbec ne denně) do svého jídelníčku. Dalším zdrojem jsou žloutky, které hlavně střední a starší populace má obavy konzumovat, protože je lékaři v minulých letech vyděsili, že zvyšují krevní tlak a cholesterol. Navíc jak ve žloutcích, tak i v mléce je vitamínu D nedostatečná denní dávka. Z těchto důvodů je nutné ho doplňovat.

    Další faktor, který mne zarazil je stanovená denní dávka. U nás je doporučená denní dávka dospělého člověka maximálně 1000 UI. Týdně je maximální dávka určená na 30.000 UI, pokud nemáte žádný jiný příjem tohoto vitamínu. Pro představu, za 20 minut na sluníčku lze načerpat až 20.000 UI vitamínu D3, pokud se dva dny poté nebudete drhnout mýdlem.

    Dle některých studií týkající se mužů a souvislosti s množstvím testosteronu, je nutné především pravidelné užívání vyšších dávek vitamínu D a to až 3500 UI denně. A je to důležité jak u mladších, kterým pomáhá s prevencí impotence a neplodnosti, tak i starších mužů, kterým zase pomáhá především s volným testosteronem v těle. Více si můžete přečíst v angličtině v těchto studiích - Studie 1. Studie 2, Studie 3.

    Jako u všeho je ale i zde nutno dodržovat pravidelnost, aby se dostavily výsledky, a to přibližně 1 rok. A není to samozřejmě jen o vitamínu D, ale o celkovém správném stravování a zdravém životním stylu. Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si i další články ze sekce Jídlo a stravování a pokud máte zájem o inspiraci na vaření a pečení - je tu sekce Recepty - vaření a Recepty - pečení.

    Mějte krásný den a v případě jakýchkoliv dotazů se neváhejte zeptat.
Vaše Lazy Šárka


Žádné komentáře:

Okomentovat