"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

úterý 4. února 2020

Jak si vybrat tu správnou mouku?

Další věc, bez které se žádná domácnost neobejde, je mouka. Obvykle je to jednoduché, jdete do krámu, koupíte hladkou, polohrubou či hrubou za cca 10 Kč a více neřešíte. A použít se dá na vše - pečení, vaření, zahušťování, i na vtípky. Ale zkuste se zamyslet nad tím, proč se dnes čím dál více lidí odklání od bílé mouky. Je to jednoduché - protože je všude a i tam, kam nepatří. V uzeninách, sladkostech, zmrzlinách, pochutinách i veškerém komerčně vyráběném pečivu. A naše tělo na to není dělané. Zásadně neuznávám ten boom, co vznikl kolem pšeničné mouky a lepku a jak lidé, kteří nemají alergii ani nesnášenlivost lepku přecházejí hromadně na bezlepkové diety a podobně. Všeho s mírou by byla lepší volba, protože i lepek tělo potřebuje.

Správný výběr mouky pro domácí použití je tedy nutností. A zároveň i budete vědět, co hledat v kupovaném pečivu. Ohledně toho vám však moc neporadím, peču si vlastní chléb, bagety i podobně. Momentálně ještě experimentuji s žitným kváskem, takže až vše vykoumám k vlastní spokojenosti, bude ještě méně důvodů k nákupu pečiva v obchodě.

Mouky dělíme na dvě hlavní skupiny: lepkové a bezlepkové. Dle toho můžeme tedy i zaujmout i postoj vůči známým a přátelům, kteří potřebují bezlepkové potraviny.

Lepkové - klasické, které známe - pšeničná, žitná, ječmenná a ovesná. Doporučuji především pšenici špaldu, případně kamut, jednozrnku a dvouzrnku. Klasická pšenice je dnes geneticky tak upravená, že má většinu svého obsahu právě pouze lepek a užitečné součásti obilky ustoupily do pozadí. Já nejvíce kupuji a používám mouku špaldovou hladkou, špaldovou celozrnnou a žitnou celozrnnou. Zbytek doháním v těch bezlepkových.

Bezlepkové - cizrnová, čočková, čiroková, jáhlová, dýňová, mouky ze semen a ořechů, pohanková, rýžová, kukuřičná, hrachová a mnoho a mnoho dalších. Tyto mouky je však nutné přidávat pouze v určitém procentuálním zastoupení - maximálně 30% obsahu v receptu. Poté ztrácí vlastnosti a pokrm mohou udělat nepoživatelným, nebo vám úplně změní konzistenci. Chuťově až na výjimky také nejsou nijak moc dobré, většinou jsou zemitější, mají pachuti dle toho, z čeho jsou vyrobené a každá je vhodná na něco jiného. Některé více na sladké a některé na slané. Hlavní surovinou by tedy měla být špaldová či žitná mouka a tyto používat jen jako doplňkové.

Proč klást takový důraz na to, aby byly mouky celozrnné?
Možná se budete divit, ale není to jen módním trendem. Jde o složení obilného zrna jako takového. Dříve zrno vypadalo úplně jinak, dnes po genetické úpravě je kladen důraz, aby co největší část zrna tvořil škrob, který je z něj extrahován. I proto má mouka dnes úplně jiné vlastnosti, než mívala dříve. Důležitou součástí je obilný klíček, ve kterém se nachází mnoho minerálů a enzymů. Je to ta část, ve které se skrývá život, tímto místem po namočení zrnko vyklíčí a stane se z něj rostlina. Další velmi důležitou součástí zrnka je obal, ve kterém se skrývá nerozpustná vláknina. Ta nám pomáhá nejen lépe trávit škroby ve střevech, ale i zasytí a působí k prevenci proti syndromu propustného střeva. A v případě bílé rafinované a čištěné mouky přijdeme o klíček i obal a zbyde čistý jednoduchý škrob. Proto je pro naše tělo tato bílá mouka vrcholně nevhodná - nedává tělu žádné živiny, jen ho zatěžuje a způsobuje to, že populace tloustne a tloustne.

Nyní jsme si tedy vysvětlili, proč používat celozrnné mouky a ne tu bílou. Já osobně používám špaldovou mouku hladkou od značky Pernerka a občas jí přidám do chleba, do pečiva či jako zahušťovadlo do pokrmů. Myslím, že jednou za měsíc to nemůže uškodit a zase to úplně mění chuť pokrmů. Primárně však používám pouze mouku špaldovou celozrnnou a žitnou celozrnnou. Z těchto dvou druhů mouky můžete upéct koláč, uvařit knedlíky, upéct chléb i s ní zahustit omáčku. Je to jen o výběru.

Ověřené značky mám jen u klasických lepkových mouk. Jedná se o mouku Pernerka - žitná je hnědá, špaldová oranžová a bílá, tyto všechny je lepší kupovat v akci, žitná vychází pak na asi 18 Kč. A skvělé celozrnné mouky jsem našla i v Lidlu - špaldová celozrnná stojí kolem 30 Kč, mají i špaldovou hladkou a občas i žitnou celozrnnou. Bezlepkové jednodruhové mouky kupuji nárazově, když natrefím na akci a dají se koupit prakticky v jakékoliv zdravé výživě. Cenově jsou velmi rozdílné - pohanková či čočková stojí kolem 30 Kč, čiroková nebo tapioková dvakrát tolik a ty nejdražší (z hlediska vstupní suroviny) jako je mouka z quinoi, kokosová či makadamová poté i něco přes 100 Kč.

Je tedy důležité si uvědomit, na co jakou mouku potřebujete. Pokud si doma nepečete, jen občas uděláte slaný koláč a jen zahušťujete, stačí vám špaldová mouka. Pokud rádi pečete (chléb či bagety) a experimentujete, je dobré mít minimálně dva druhy mouky, které budete kombinovat - špaldová a žitná jsou základ. Já mám ráda docela pohankovou mouku, čirokovou (občas přidávám do chleba) a amarantovou. Je to jen o vaší preferenci, ale žádnou vyloženě chybu neuděláte.

Přikládám vám tu ještě soupis známých i méně známých bezlepkových mouk, kde je napsáno i na co se více hodí a kolik jí můžete přidat do daného pokrmu v %, aby nebyl celkový výsledek nepoživatelný. ZDE


Moje oblíbené mouky Pernerky ↑


Lidl celozrnná špaldová mouka a špaldová hladká mouka ↑




Jaké mouky jsou vaše nejoblíbenější a nejpoužívanější?

Budu ráda za jakékoliv doporučení. A pokud máte nějaký dotaz, klidně mi piště do komentářů nebo do zpráv autorovi. Každému ráda odpovím.
Mějte se a u nějakého dalšího článku se zase brzy budu těšit :)

Žádné komentáře:

Okomentovat