"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

pátek 21. února 2020

Přechod z Blog.cz na Blogspot.com


Vítám vás na novostarém blogu líné kočky, přišla jsem z platformy Blog.cz a ráda bych vám tak nějak řekla, jak se to všechno seběhlo a proč se to událo. 

To, co se poslední dobou na Blog.cz dělo, mne donutilo jednat. Blog.cz byl můj základ od dob, kdy jsem byla náctiletá a měla jsem svých blogů již několik - a všechny právě tam. Jsem ráda, že jsem takovou dobu vydržela a vždy se sem ráda vracela, že jsem se stala i výběrčí pro team Téma týdne a poznala spoustu skvělých lidí.

Nastala tu však situace, která doposud za více jak deset let neměla obdoby - zprávy na Srdci blogu o ukončení působení Blog.cz, pak vyvrácení této zpráv, zablokování blogu Témata týdne, nemožnost vytvoření nového článku, nemožnost editace starého článku, varování ohledně zablokování vašeho blogu kvůli používání emotikonů a odkazů, spamy v komentářích s pornografickou tématikou a mnoho dalšího. I když myslím, že i toto stačí. A právě toto mne donutilo začít již před nějakou chvílí uvažovat nad migrací jinam.

Bylo pro mne nepředstavitelné, že po tolika letech tento líný kočičí blog opustím a půjdu jinam. Nechtěla jsem začínat znovu, psát by mi šlo, s designem je to horší, ale ztratit tolik let práce? Přijít o všechny články, komentáře a uzavřít tuto kapitolu? Dlouho jsem se bránila. Varování o možnosti zablokování a zrušení mého blogu pro mne byla konečná a začala jsem jednat.

Našla jsem článek s možností přímé migrace z blog.cz na blogspot.com nebo WordPress - ZDE. Oslovila jsem Veruce a Martina z webu blog.veruce.cz a oni mi se vším pomohli. Stačilo si jen založit svůj nový blogspot.com - k tomu potřebujete nejprve vlastnit email na Googlu a pak vymyslet jméno blogu a registraci na blogger.com. Pak už jsem jen napsala email na info@veruce.cz, zanechala email, ze kterého jsem jim psala, na mém Blog.cz a zbytek už zvládl Martin s Veru. Poslali mi soubory, které jsem si dle jejich návodu zkonvertovala a jen si je importovala na nový blogspot.com. A vypadá to, jakoby to bylo odjakživa tam. Pak už stačilo si jen nastavit design do koukatelné podoby a bylo to. Obrázky jsou s touto platformou lehce komplikované a bude to asi stát trochu práce, každopádně i ty mám všechny zálohované a proto na to není spěch.

A jelikož jste již tady, vidíte, že se vše povedlo k mé naprosté spokojenosti. 

Pokud byste chtěli jakkoliv poradit s migrací, přechodem nebo nastavením, klidně napište, ráda poradím nebo pomůžu, když budu vědět a moci.

Mějte krásné dny, a budu se těšit na vaše komentáře, 
vaše Lazy Šárka :)



Žádné komentáře:

Okomentovat