"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 26. února 2020

Celozrnné cibulové bagety


Mimo chleba, který obvykle peču jednou až dvakrát týdně, jsem si zvykla na víkend péct cibulové bagetky. Už několik let milujeme s partnerem cibulové bagety z Kauflandu. Když chcete ale dohledat složení, nemáte šanci. A tak jsem zkoušela a vymýšlela a nakonec jsem upekla své vlastní. Časem dotažené k naší spokojenosti a peču je opravdu pravidelně. Jsou zdravé, chutné a vydrží i tři dny měkké a vláčné, když je pečlivě zavřete v sáčku. Pojďme tedy na to.

Suroviny:
  • 450 g celozrnné mouky (dávám 350g celozrnné špaldové a 100g celozrnné žitné) - zde se držím více jak poloviny té špaldové, jinak jsou bagetky tuhé a rychle vysychají, můžete ale dát jen celozrnnou špaldovou a žitnou vynechat
  • 200 ml teplé vody a trocha do kvásku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička panely / kokosového cukru / tmavého třtinového cukru
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 2-3 cibule (2 větší, 3 střední)
  • 1 lžička přepuštěného másla
  • semínka dle potřeby a chuti

Postup:

Nejprve je nutné nechat vzejít kvásek - do malé mističky rozdrobíme droždí, přidáme si dvě lžíce teplé vody a špetku panely nebo jiného cukru. Dáme na teplé místo přikryté utěrkou a čekáme cca 10 minut, než se droždí zaktivuje.

Mezitím si do zadělávací mísy připravíme veškeré ostatní suroviny - navážíme si mouku, přidáme panelu / cukr a sůl, promícháme, uděláme důlek, vlijeme olej a vodu. Nakonec přidáme i kvásek a vše mícháme nejprve vařečkou, až začne být těsto kompaktní, uhněteme rukou. Vznikne hladké nelepivé těsto, které dáme do mísy kynout na teplé místo. Přikryjeme hlavně utěrkou, aby neosychalo. A počkáme asi hodinu nebo dvě. Podle podmínek doma.

Poté si oloupeme cibuli, nakrájíme na půlkolečka a dáme na přepuštěné máslo opékat. Ideální stav je tmavě hnědá měkká a nasládlá cibule. To trvá asi 20 minut až půl hodiny. Nesmí se to uspěchat, pak cibule hořkne. Dáme vychladnout (v zimních měsících klidně dám přikryté ven na parapet).

Když těsto vykyne, přimícháme do něj cibuli. Je to docela náročný úkol, cibule je mastná od másla a tak se zprvu nechce chytat a vypadává. Je nutné hníst těsto ručně asi tak 10 minut pečlivě na válu, aby se cibule zapracovala a stala se kompaktní součástí těsta. Bochníček si pak rozdělíme na tři díly.

Na plech dáme pečící papír, dílky těsta rukama uhněteme na tlusté hady a lehce zploštíme, aby nebyly tak kulaté (lépe se poté rozkrojí a promazávají). Přendáme na pečící papír, poupravíme, potřeme vodou, můžeme nožem udělat zářezy a dáme opět na asi půl hodiny kynou pod utěrku na teplé místo.

Rozehřejeme troubu na 220°C, před vložením do trouby potřeme bagetky znovu vodou a posypeme semínky - dávám sezamová a slunečnicová. Pečeme prvních 10 minut na 220°C, poté stáhneme teplotu na 200°C a pečeme dalších 10 minut.

Po vyndání z trouby necháme vychladnout a můžeme si pochutnat. Je to asi to nejlepší domácí pečivo, které jsem kdy jedla a opravdu ho budu dělat pravidelně. Jsem prostě nadšená.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat