"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 5. května 2021

Jak nenaběhnout? aneb Podvodníci na bazarech knih

     Tentokrát přicházím s ne příliš příjemným tématem, ale ráda bych se vyjádřila k tomu, co mne hodně štve a co s sebou nese tahle doba. Jako by se totiž roztrhl pytel s podvodníky na bazarech knih. Lidé jsou zoufalí a tak dělají zoufalé věci a i když tu podvodníci vždy byli, teď je nárůst enormní. 

    Mluvit chci o FB stránkách zaměřujících se na bazar (nejen) s knihami, na Databázi knih, Sbazar a podobné prodejní portály. A na konci i o TrhKnih.cz. 

    Začneme FB, kde je podvodníků ráj:

    1) Zde nemáte šanci si ihned ověřit, zda člověk, s kterým jednáte je skutečně ten na profilu a zda jedná férově. Mnoho lidí (i já) má profily z velké části soukromé, na ikoně nemám svou podobiznu a i přesto, že historie je vidět, mnoho lidí by mohlo říct, že jsem podvodník. A přece nejsem. Stejně tak mnoho kupujících poslední dobou trvá na dobírce, která ale zase nechrání prodávajícího. Nejednou se mi stalo, že kupující nevyzvedl a mne nikdo už neproplatil zaplacené poštovné, když se mi zásilka vrátila. Na druhou stranu nejsou ojedinělé případy ani takové, že zásilka odešla, ale kniha byla jiná, levná nebo tam byl například katalog z obchodu. 

    2) Je však pár věcí, na které si obě strany mohou dát pozor a ujistit se, že člověk, se kterým "obchodujete" není podvodník. První, co vždy na FB dělám je zadání jména do vyhledávače, zda se neprojednává pro podvody v jiných skupinách. Poté jako kupující požádám o konkrétní fotografie - například hřbetu, obálky nebo konkrétní strany. To se na Googlu těžko najde. Můžete si nechat ke knize na lísteček napsat třeba dnešní datum. Tak získáte jistotu, že daný člověk skutečně prodává knihu, kterou doma má. 

    3) Ve chvíli, kdy dojde k předání platebních údajů, ověřuji si i číslo účtu, zda nefiguruje v nějaké podvodné činnosti, většina podvodníků mění jméno, ale čísla účtu tak často ne. 

    4) Poslední dobou využívám nejčastěji k zaslání Zásilkovnu, u té je perfektní to, že ve chvíli, kdy prodejce podá zásilku na jakémkoliv podacím místě, přijde vám zpráva - SMSka, či email, podle toho, jaké informace jste prodejci dali. Máte tedy jistotu, že zásilka odešla, pamatujte však, že nemáte jistotu toho, co najdete uvnitř.

    5) Závěrečná rada k FB prodejům a koupím je ta, že můžete požádat o doporučení. Buď kontakt na někoho, s kým byl uzavřen poctivý obchod nebo (což používám já) odkaz na prodejní profil mimo FB. Já  mám mnoho kladných hodnocení na Databázi knih a proto, pokud je druhá strana nejistá, ručím tímto profilem a nabízím, že je přes tento můj profil kontaktuji, klidně i s textem, který si sami určí. Aby měli jistotu, že jsem to opravdu já. A vždy to funguje. 


    Nyní Databáze knih: 

    1) Databázi knih jsem si zamilovala od začátku a moc ráda tam navštěvuji Bazar knih. A i když se správci webu maximálně snaží o bezpečnost pro uživatele, vždy se najde někdo, komu se podaří vše obejít. Pravidlo číslo jedna je tedy to, projít si okamžitě hodnocení uživatele dříve, než ho kontaktujete. Pokud se vám cokoliv nezdá, neobchodujte! Už jsem se tam setkala i s několika uživateli, kteří měli 1000 kladných hodnocení, na konci potom třeba 3 negativní a stejně se nakonec ukázali jako podvodníci. To, že někdo dlouho seká dobrotu neznamená, že vás nyní nemůže okrást! Dejte tedy na svou intuici a neposílejte peníze tam, kde se vám to 100% nezdá. 

    2) Objevila jsem tam diskuzní příspěvek, o kterém sice moc lidí asi neví, ale můžete v něm najít aktuálně jména uživatelů, kteří někoho podvedli. Je to otázka chvilky se podívat: PODVODNÍ UŽIVATELÉ.

    3) Pokud se vám i tak stane, že naletíte podvodníkovi, informujte o tom prosím Dana, stejně tak v příspěvku v diskuzi Podvodní uživatelé (odkaz výše), minimálně docílíte toho, že bude uživateli zablokováno obchodování na Bazaru do chvíle, než se situace vyřeší. Takže nebude moct podvést další lidi po vás.


    

    Ostatní bazary (bazar.cz, Sbazar.cz, hyperinzerce.cz, annonce.cz): 

    1) Platí zde to samé, co u FB - snažte se na Googlu najít co nejvíce informací o prodejci, ať už podle jména, telefonního čísla nebo čísla účtu. Použijte všechny dostupné informace, opatrnosti není nikdy dost. 

    2) Požádejte o nějaké reference (jako u FB), buď kontakt na nějakou osobu, nebo profil s platným hodnocením jiných uživatelů. Mnoho portálů se snaží s podobným hodnotícím systémem začít, ale ne vždy je k dispozici. 

    3) V případě, že již k podvodu dojde, informujte zřizovatele portálu nebo webu a požádejte ho o pomoc. 


Tyhle informace neplatí samozřejmě pouze pro bazar s knihami, ale obecně pro všechny bazary a nákupy z druhé ruky. Stejně tak obecně pro všechny doporučuji vyhledávat produkty ve svém okolí a využívat osobního předání. Chápu, že to jde pouze ve větších městech a nikdo nepojede pro knihu na druhý konec republiky, ale občas se vyplatí chvíli počkat a najít si daný produkt ve svém okolí a vyzvednout si ho, než se nervovat, zda nákup vyjde a o peníze nepřijdu. 


Pamatujte, že nikdy není dost opatrnosti! Nikdo nemá právo vás připravit o vaše peníze a pokud už k tomu dojte, neváhejte se obrátit na Policii. Úvahy typu "za těch pár korun mi to nestojí, stejně mi je nikdo nevrátí" jsou špatné. Málokdy jste jediní podvedení a pokud se to pachateli sečte, už to vydá na pořádný trest! A i když to trvá a stojí váš čas, nedarujte mu ten pocit, že okrást vás bylo v pořádku a projde mu to!


    Poslední o čem chci mluvit je portál TrhKnih.cz:

    Nechala jsem si ho nakonec proto, že má nastavená pravidla právě tak, aby k okradení nedošlo. Od ostatních bazarů s knihami se liší hlavně tím, že peníze neposíláte přímo prodejci, ale na účet portálu, který čeká do chvíle, kdy potvrdíte převzetí knihy bez výhrad. Teprve poté má prodejce možnost si nechat vyplatit peníze za prodanou knihu. Využívám ho moc ráda jako prodávající i jako kupující. I když i zde se mohou objevit zádrhele. 

    Portál funguje jako eshop, najdete knihu, objednáte, zaplatíte a čekáte, až jí prodejce odešle. Průšvih nastane ve chvíli, kdy prodejce inzeruje na více místech a stane se, že má najednou dva zájemce, případně knihu má již připravenou k odeslání někomu jinému. Mě jako prodávajícímu se to stalo, bylo nutné kontaktovat podporu portálu, ti objednávku stornovali a já odeslala kupujícímu omluvu s vysvětlením. Stává se to, i když by nemělo, takže varování je: hlídejte si, co inzerujete a i když si knihu od někoho koupíte, není 100% jistota, že bude odeslána.

    V případě, že jde vše jak má, prodávající knihu odešle, vy se těšíte, až dorazí a po doručení máte v ruce hnusný salát, který jste dle popisu nečekali. Stačí opět napsat na podporu, poslat jim fotografie knihy a inzerát, kde je popsán stav knihy a věřte mi, nikdo se k vám zády neotočí a situace se vždy dá vyřešit. Ať už slevou, nebo komunikací s prodejcem individuálně. 

    Dobré zde také je to, že po zaplacení vám portál poskytne nějaké údaje prodávající / kupujícího, většinou je to jméno, příjmení, telefon a email, takže máte možnost se spojit i jinak. 

    Portál TrhKnih.cz doporučuji všem, kteří se bojí obchodovat na internetu ze strachu z podvodného jednání, jen počítejte s tím, že si za to připlatíte. Provize portálu je tuším 15% (minimálně však 11,- za transakci) od prodávajícího a ti většinou o tu danou částku navýší cenu knihy, kterou by jinde prodávali levněji. Tudíž ji v konečném důsledku zaplatí kupující, avšak za bezpečí to rozhodně stojí. 


Prosím tedy všechny, kteří by k tomu měli cokoliv dalšího, co se jim zdá důležité, napište do komentářů nebo třeba do zprávy pro autora, ráda vaše zkušenosti doplním do tohoto článku. Podělte se o vaše zkušenosti, jak více předcházet podvodům. Šiřte to prosím především k lidem, o kterých víte, že jsou náchylnější k podvodům, což jsou hlavně děti (i když ty nemají na netu co nakupovat, ale stává se to) a také starší generace. Ti mají tendenci k důvěřivosti! Sedněte si s nimi a vysvětlete jim to, ukažte jim co a jak. Budou rádi, věřte mi! 

Mějte krásný den a přeji mnoho nákupů bez ztrát 😉

Vaše Šárka

Žádné komentáře:

Okomentovat